Anul pastoral
2024‑2025

Jubileul Speranței
2024-2026

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Papa Francisc: o mariologie "metisă"

Cu termenul mariologie (sau teologie mariană) se înțelege nu numai devoțiunea/venerația față de Mama fecioară a lui Isus, Domnul, ci și reflecția multiplă care se dezvoltă cu privire la ea, la feminitatea sa, la persoana sa, la vocația sa în marele "mister" care este revelația mântuitoare a lui Dumnezeu Treime făcută întregii omeniri, pornind de la citirea, de la ascultarea și de la interiorizarea Scripturilor. Așadar, ce mariologie ne lasă Papa Francisc? Ce anume stă la baza acelei mari devoțiuni mariane pe care papa "luat de la capătul lumii" nu a ascuns-o niciodată și a continuat mereu s-o propună, mai ales tinerelor generații? Însuși testamentul său este un testament "marian": de fapt, a ales ca rămășițele sale pământești să se odihnească în "Santa Maria Maggiore", în pământ, la umbra celei care acolo este venerată ca Salus populi romani și pe care Părinților Bisericii le plăceau s-o descrie ca "pământul nou", "pământul virgin" cu care Dumnezeu a început reînnoirea care conduce la învierea trupului și la lumea făcută capabilă să stea în fața Treimii "față în față" de acum fără cezuri și obstacole.

Printre multele expresii care pot să rezume răspunsurile la o asemenea întrebare, s-ar putea folosi aceasta: "mariologie metisă". Papa Francisc lasă ca moștenire Bisericii o Marie "metisă": o femeie care "împărtășește evenimentele fiecărui popor care a primit evanghelia, și intră pentru a face parte din identitatea sa istorică" (EG 286), devenind astfel sora sa și, apoi, mama sa.

Așa cum Biserica este pelerină în istorie și asumă fața popoarelor și culturilor care primesc evanghelia, tot așa Maria, ea însăși pelerină în istorie împreună cu Biserica, asumă fața acestor popoare: așadar, ea are fața Fecioarei de Guadalupe, patroana Americilor; fața Fecioarei de Luján, patroana Argentinei, a Paraguayului și a Uruguayului; fața Stăpânei Noastre Aparecida, patroana Braziliei; fața lui Salus populi romani, protectoarea Urbei; fața Sfintei Fecioare Maria care desface nodurile, Eva Nouă făcută astfel de darul și de semnul neprihănitei zămisliri, venerată în Germania; fața Sfintei Fecioare Maria a tăcerii, necunoscut de cei mai mulți, dar emblemă a nenumăratelor tradiții mariane proprii fiecărui teritoriu și istoriei sale...

La baza acestui "metis marian" este Noul Testament: este evanghelia care ne relatează despre Maria ca despre o femeie pe cale, care lărgește inima sa și viața sa după măsura persoanelor la care Fiul său o unește: "«Cine este mama mea și cine sunt frații mei?». Și, rotindu-și privirea peste cei așezați în jurul lui, a spus: «Iată mama mea și frații mei!»" (Mc 3,33-34). Faptele Apostolilor ne relatează despre prezența Mariei în cadrul primei comunități credincioase (cf. Fap 1,14), acea comunitate care va da la o parte bariere și ziduri și va reuni în interiorul său evrei și păgâni ca frați în credință, construind o unitate până în acel moment considerată imposibilă și, chiar, nelegiuită, contrară adevăratei religii. "Maria metisă" a lui Francisc este, așadar, o "întoarcere" la Scripturi, pentru că, așa cum a învățat Sfântul Paul al VI-lea, devoțiunile mariane au sens în măsura în care posedă în interior și nativ o orientare în același timp "biblică, liturgică, ecumenică, antropologică" (Marialis cultus, 29) și, tocmai pentru aceasta, dinamice în a susține "reînnoirea obiceiului creștin" (Marialis cultus, 56).

"Metisul marian" care provine din Noul Testament este, așadar, o cale prin care să învățăm nu numai arta drumului și a întâlnirii, ci și arta schimbării. În relatările mariane pe care el le transmite, se subliniază de fapt că Maria care se află la începutul acțiunii nu este aceeași care se află la sfârșitul aceleiași acțiuni.

Voind să dăm un exemplu, Maria care se află la începutul bunei vestiri nu este Maria care se află la sfârșitul său: de la o situație de imobilitate ea trece la mobilitatea drumului, mergând s-o viziteze pe verișoara Elisabeta cu o călătorie care are ceva surprinzător. Așadar, "metisul marian" este arta de a schimba drumul, care este în același timp consecință și condiție necesară pentru a intra în evenimentul Cristos. Cu "fața metisă" a sa, Maria este femeia care indică Bisericii cum se vestește în mod credibil evanghelia: ceva ce nu este nesemnificativ, pentru că este "sfânta neliniște" care nu trebuie să-i abandoneze niciodată pe cei care cred.

Mulțumim, Papa Francisc, pentru această mărturie așa de evanghelică, simplă și clară.

Gian Matteo Roggio,
mariolog, profesor la Universitatea Catolică "Sacro Cuore"

(După Agenția SIR, 24 aprilie 2025)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2025 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat