Anul pastoral
2024‑2025

Jubileul Speranței
2024-2026

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Papa Francisc și creația. Moștenirea pe care ne-o lasă pentru îngrijirea casei comune

Au trecut zece ani de la publicarea lui Laudato si'. Mulți au fost surprinși de apariția unui document care a divizat opinia publică și chiar pe credincioși. Pentru unii papa nu trebuia să intervină asupra temelor care nu tratează despre credință și despre morală; pentru alții documentul era prea tehnic și ieșea din canoanele enciclicelor sociale precedente; pentru alții amenința centralitatea omului față de creaturi pentru a prefera plante și animale. Dar existau multe voci care priveau la enciclică în mod favorabil: se deschisese un canal preferențial cu știința; Biserica se ocupa din nou de creație după un gol lăsat activismului laic; se redescoperea teologia creației; se stigmatiza logica de consum și de voracitate a omului; se cerea o atitudine de responsabilitate și de îngrijire în fața sărăcirii resurselor; se favoriza o spiritualitate atașată de armonia cu creația; se clarifica faptul că o abordare creștină nu putea decât să fie cea a ecologiei "integrale".

La distanță de zece ani, în pofida angajării și a clarității avertismentelor - este suficient să amintim Laudate Deum care îndemna la angajare în lupta împotriva schimbărilor climatice -, "crește o ecologie superficială sau aparentă care consolidează o anumită amorțeală și o iresponsabilitate nesăbuită" (nr. 59). O iresponsabilitate și o ațipire care amintesc de fecioarele nechibzuite din evanghelie.

Încă cred că conștiința exigenței de a trăi în armonie cu creația a devenit o căutare care se impune în fiecare domeniu al vieții ecleziale: exerciții spirituale, catehism, întâlniri de rugăciune, învățământ școlar de orice tip și grad. Trebuie deci recunoscut că "procesul", cu adevărat generativ, demarat de Papa Francisc cu privire la îngrijirea casei comune se maturează și crește cu persoane și comunități locale doritoare de a căuta noi forme de angajare și de sintonie cu casa comună.

Subliniez cinci domenii care mi se pare că pot mai mult să trezească interes și angajare: spiritualitate, economie, sănătate, ornament urban, frumusețe. Cel al spiritualității care duce la cufundarea în contemplație și în recuperarea trăirii armonioase primind și însoțind compania prețioasă a celorlalte creaturi. Cel al economiei prin căutarea de noi forme de economii mai atente la sustenabilitate și la viitoarele generații. Cel al sănătății care se unește cu hrana sănătoasă, cu stiluri de viață mai atente, cu trăirea în și natura ca "terapie", cu îngrijiri care utilizează remedii naturale. Cel al decorului urban care nu este numai căutarea de spații curate care să favorizeze festivitatea și relațiile. În sfârșit, cel al frumuseții care ne determină să "copiem" natura în fiecare formă de artă.

Mulțumim, Papa Francisc, pentru acest frumos cadou pe care ni-l lași ca moștenire: conștiința că a trăi în armonie cu creația înseamnă a ne simți împăciuiți și doritori să facem parte din cântarea de laudă adusă lui Dumnezeu pe care toate creaturile sunt chemate să o adreseze lui în mod constant și în orice loc.

Alfonso Cauteruccio, președinte al Greenaccord

(După Agenția SIR, 24 aprilie 2025)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2025 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat