|
© Vatican Media/SIR |
Papa Francisc și închisorile. Părintele Grimaldi: "Nu vom uita gesturile sale profetice și atenția sa față de cei din urmă"
"Suveranul pontif, întâlnindu-se adesea cu deținuții, a vrut să spună guvernelor, Bisericii, întregii umanități că această parte a poporului are nevoie de răscumpărare, de a fi primită, nu de a fi judecată", spune inspectorul general al capelanilor din închisori pentru Sir.
Nu a voit să lipsească, chiar și în ultima sa Joia Sfântă, deși suferind, prezența sa alături de deținuții din penitenciarul "Regina Coeli", pentru a spune încă o dată lumii, întregii societăți, să nu condamne, să nu arate cu degetul spre cel care a greșit și să ofere mereu posibilitate de recuperare. Papa Francisc i-a avut mereu la inimă pe deținuți. Multele gesturi profetice făcute, precum deschiderea Porții Sfinte în închisoarea romană de la Rebibbia, care a marcat un moment istoric în istoria Jubileelor ordinare. De fapt, a fost prima dată când, în afară de Porțile Sfinte care, așa cum se întâmplă în mod obișnuit, au fost deschise în cele patru bazilici papale romane, a fost deschisă una și într-un penitenciar. Despre apropierea Papei Francisc față de deținuți vorbim cu părintele Raffaele Grimaldi, inspector general al capelanilor din închisorile italiene.
Încă de la începutul slujirii sale petrine, Papa Francisc a voit să marcheze angajarea sa pastorală stând alături de cei din urmă, de cel care nu are glas. Această experiență deja o trăise în slujirea sa episcopală la Buenos Aires: a voit să continue cu această operă a sa alături de săraci, de cei din urmă și ca pontif. Ca preot și inspector al capelanilor din închisorile italiene, sunt recunoscător Papei Francisc pentru toate dățile când a indicat închisoarea ca loc de răscumpărare și care a arătat că trebuie să-i avem la inimă pe deținuți și să-i ajutăm să se ridice, dându-le încredere. Papa Francisc, de fiecare dată când a mers să-i viziteze pe deținuți în închisori, nu numai italiene, ci și în străinătate, a voit să exprime această apropiere a Bisericii, spunând că nu condamnăm, nu arătăm cu degetul, ci invitându-i pe deținuți să creadă în milostivirea infinită a lui Dumnezeu.
Întâlnindu-i pe deținuți, papa a spus mereu că se întreabă: "De ce voi și nu eu?". Ce ne spune asta?
Papa, mergând să-i viziteze, le dăruia deținuților o speranță vie. Și întrebarea sa "De ce voi și nu eu?" ne face să ne gândim că a intra în închisoare, din păcate, astăzi este ușor. Atâția deținuți au intrat în închisoare și pentru delicte mici, pentru care ar fi putut să fie și încredințați serviciilor sociale. Cuvintele lui Francisc ne fac să înțelegem și că închisoarea este un loc de frontieră cu care pastorația Bisericii se confruntă încontinuu.
Marea atenție a papei față de lumea din închisori este mărturisită și de alegerea sa de a deschide în închisoarea de la Rebibbia a doua Poartă Sfântă a Jubileului.
Jubileul pe care-l celebrăm îi îmbrățișează pe toți: cei bolnavi, cei săraci, poporul lui Dumnezeu, pe preoți, pe episcopi. Papa a voit să insereze în această îmbrățișare de credință și speranță și pe deținuți, pe care i-a purtat mereu în inimă. Francisc a voit să facă un gest profetic deschizând o Poartă Sfântă în închisoarea de la Rebibbia. Este o Poartă care se deschide larg în interior și în exterior: face să intre societatea înăuntru, dar permite și deținuților care vor să se răscumpere să iasă afară și să fie primiți în societate.
Papei Francisc i-a plăcut să facă și gestul spălării picioarelor cu deținuții în Joia Sfântă și anul acesta, când n-a putut să facă asta din cauza condițiilor sale de sănătate, oricum a mers la "Regina Coeli" ca să-i viziteze pe deținuți. Și acesta este un semn al acelei atenții deosebite pe care a avut-o față de cei reținuți...
Papa Francisc, în acești ani, a ales să celebreze Liturghia in Coena Domini nu în Bazilica "Sfântul Petru", ci în diferite închisori italiene pentru a trăi acest gest, care nu este un rit gol. Spălând picioarele deținuților, Sfântul Părinte a voit să spună oamenilor de astăzi și întregii Biserici că misiunea Bisericii este să slujească, așa cum spunea și don Tonino Bello că este "Biserica șorțului", Biserica ce se înclină în fața sărăciei. Papa Francisc, înclinându-se în fața deținuților, ne-a făcut să înțelegem că nu poate exista dispreț față de cei care au greșit, nu trebuie să arătăm cu degetul și nici să marginalizăm. Aplecându-se la picioarele deținuților și spălând picioarele lor, Francisc ne-a amintit că Biserica este în slujba celor din urmă și a celor săraci. Din primul moment a spus că visul său era o Biserică săracă pentru cei săraci. Și a dat concretețe acestui lucru cu gesturile sale profetice cu care a presărat pontificatul său.
Cum se trăiește în închisoare moartea Papei Francisc?
Înainte de toate, la "Regina Coeli", ultima închisoare vizitată de Papa Francisc, cu puține zile înainte de moartea sa, se trăiește o mare tristețe: deținuții au înțeles că papa, mergând la ei, a voit să dea o ultimă îmbrățișare tuturor deținuților din lume. Așa cum a făcut apoi în ziua de Paște când a voit să îmbrățișeze toată omenirea, cu binecuvântarea Urbi et Orbi a voit ca lumea întreagă să simtă prezența sa și apropierea sa chiar și în ultimele momente ale vieții sale pământești. Deținuții din toate închisorile au simțit apropierea sa paternă și pentru aceasta simt durerea despărțirii. Însă gesturile Papei Francisc față de lumea închisorii au fost așa de puternice și profetice, încât sunt și o moștenire prețioasă pentru succesorul său și pentru lumea întreagă. Papa Francisc a marcat o mare rută pentru Biserică: o mare cale măiastră, calea evangheliei.
Vor fi momente de rugăciune în institutele penitenciare?
Capelanii deja celebrează Euharistii și promovează momente de rugăciune cu deținuții și cu personalul din închisori. Și prin intermediul rugăciunii rămâne vie amintirea Papei Francisc.
Care este moștenirea Papei Francisc pentru lumea din închisoare?
Pontiful, întâlnindu-i adesea pe deținuți, a voit să le spună guvernelor, Bisericii, întregii omeniri că această porțiune de popor are nevoie de răscumpărare, de a fi primită, de a nu fi judecată. Pentru noi toți care lucrăm în lumea închisorii și pentru deținuții înșiși Papa Francisc va rămâne nu numai un profet al păcii, ci un succesor al lui Petru care a făcut din cei din urmă sensul vieții sale și al angajării sale pastorale.
Gigliola Alfaro
(După Agenția SIR, 23 aprilie 2025)
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu