Anul pastoral
2024‑2025

Jubileul Speranței
2024-2026

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Patru capitole sub semnul promovării unității creștinilor și al sinodalității în Biserică

Acel Crez care este cartea de identitate a creștinului

La 20 mai, lumea creștină va comemora cei 1700 de ani de la deschiderea primului Conciliu Ecumenic, cel desfășurat la Niceea în 325, intrat în istorie îndeosebi datorită Simbolului care adună, definește și proclamă credința în mântuirea în Isus Cristos și în Dumnezeul Unul, Tată, Fiu și Duh Sfânt. Completat după aceea de Conciliul din Constantinopol din 381, Crezul de la Niceea în practică a devenit cartea de identitate a credinței mărturisite de Biserică. Pentru aceasta Comisia Teologică Internațională (CTI) a decis să dedice adunării conciliare care a fost convocată de împăratul Constantin în Asia Mică un document de aproape șaptezeci de pagini, cu obiectivul dublu de a reevoca semnificația sa fundamentală și de a scoate în evidență resursele extraordinare ale Crezului, relansându-le în perspectiva noii etape a evanghelizării pe care Biserica este chemată s-o trăiască în actuala schimbare de epocă. Și pentru că aniversarea are loc în timpul Jubileului speranței și concomitent cu coincidența datei Paștelui pentru toți creștinii, în Orient și în Occident.

Pentru aceste motive, Isus Cristos, Fiu al lui Dumnezeu, Mântuitor - A 1700-a aniversare a Conciliului Ecumenic din Niceea (325-2025), acesta este titlul documentului apărut astăzi, joi, 3 aprilie, nu este un simplu text de teologie academică, ci se propune ca o sinteză care poate însoți aprofundarea credinței și mărturisirea sa în viața comunității creștine. De altfel, la Niceea pentru prima dată unitatea și misiunea Bisericii s-au exprimat la nivel universal (de aici calificativul de "ecumenic") în forma sinodală a acelui a merge împreună care îi este propriu, devenind astfel și un punct de referință și de inspirație în procesul sinodal în care este implicată Biserica Catolică astăzi.

La document au lucrat și două teologe

Desfășurat în 124 de puncte, documentul este rod al deciziei CTI de a aprofunda în cursul celor cincisprezece ani un studiu asupra actualității dogmatice a Conciliului de la Niceea. Munca a fost făcută de o subcomisie prezidată de preotul francez Philippe Vallin și compusă din episcopii Antonio Luiz Catelan Ferreira și Etienne Vetö, din preoții Mario Angel Flores Ramos, Gaby Alfred Hachem și Karl-Heinz Menke, și din profesoarele Marianne Schlosser și Robin Darling Young. Textul a fost votat și aprobat in forma specifica în unanimitate în 2024 și după aceea supus aprobării cardinalului președinte Víctor Manuel Fernández, prefect al Dicasterului pentru Doctrina Credinței, unde este instituită Comisia. Cardinalul argentinian, după ce a avut aprobarea Papei Francisc, la 16 decembrie a autorizat publicarea sa.

Cele patru capitole în care se desfășoară reflecția teologelor și teologilor sunt precedate de o introducere intitulată "Doxologie, teologie și vestire" și urmate de concluzie.

O lectură doxologică a Simbolului

Primul capitol, "Un Simbol pentru mântuire: doxologie și teologie a dogmei de la Niceea" (nr. 7-47), este cel mai mare. Oferă "o lectură doxologică a Simbolului, pentru a scoate în evidență resursele sale soteriologice și, prin urmare, cristologice, trinitare și antropologice", cu intenția de a da "nou elan drumului spre unitatea creștinilor". Remarcând însemnătatea ecumenică a credinței de la Niceea, textul exprimă speranța unei date comune pentru celebrarea Paștelui, dorită de mai multe ori de însuși Papa Bergoglio. În această privință, nr. 43 evidențiază de fapt că acest an 2025 reprezintă pentru toți creștinii "o ocazie inestimabilă pentru a sublinia că ceea ce avem în comun este mult mai puternic decât ceea ce dezbină: toți împreună, noi credem în Dumnezeul trinitar, în Cristos om adevărat și Dumnezeu adevărat, în mântuirea în Isus Cristos, conform Scripturilor citite în Biserică și sub mișcarea Duhului Sfânt. Împreună, noi credem în Biserică, în botez, în învierea morților și în viața veșnică". Prin urmare - avertizează CTI la nr. 45 -, "divergența creștinilor cu privire la sărbătoarea cea mai importantă din calendarul lor creează probleme pastorale în cadrul comunităților, până acolo încât să dezbine familiile, și provoacă scandal la necreștini, dăunând astfel mărturiei aduse evangheliei".

"Noi credem cum botezăm; și ne rugăm cum credem"

Însă a primi bogăția de la Niceea după șaptesprezece secole duce și la perceperea cum acel Conciliu hrănește și conduce existența creștină zilnică: iată pentru ce al doilea capitol "Simbolul de la Niceea în viața credincioșilor" (nr. 48-69), de factură patristică, explorează modul în care liturgia și rugăciunea au fost fecundate în Biserică după acel eveniment, care constituie o cotitură pentru istoria creștinismului. "Noi credem cum botezăm; și ne rugăm cum credem", amintește documentul, îndemnând să luăm astăzi și întotdeauna din acel "izvor de apă vie", al cărui conținut dogmatic bogat a fost determinant în stabilirea doctrinei creștine. Și în acest sens documentul aprofundează receptarea Crezului în practica liturgică și sacramentală, în cateheză și în predică, în rugăciune și în imnurile din secolul al IV-lea.

Eveniment teologic și eclezial

Al treilea capitol, "Niceea ca eveniment teologic și ca eveniment eclezial" (nr. 70-102), aprofundează după aceea modul în care Simbolul și Conciliul "dau mărturie despre același eveniment al lui Isus Cristos, a cărui intrare năvalnică în istorie oferă un acces nemaiauzit la Dumnezeu și introduce o transformare a gândirii umane" și cum ele reprezintă și o noutate în modul în care Biserica se structurează și îndeplinește propria misiune. "Convocat de împărat pentru a rezolva o dispută locală care s-a extins la toate Bisericile din Imperiul Roman din Orient și la numeroase Biserici din Occident - explică documentul -, pentru prima dată episcopi din toată Oikoumén? s-au reunit în Sinod. Mărturisirea sa de credință și deciziile sale canonice sunt promulgate ca normative pentru Biserica întreagă. Comuniunea și unitatea nemaiauzite provocate în Biserică de evenimentul Isus Cristos sunt făcute vizibile și eficace în mod de o structură cu însemnătate universală, iar anunțarea veștii bune a lui Cristos în toată imensitatea sa primește și ea un instrument al unei autorități fără precedent" (cf. nr. 101).

O credință accesibilă și pentru cei simpli

În sfârșit, în al patrulea și ultimul capitol, "A păstra o credință accesibilă pentru tot poporul lui Dumnezeu" (103-120), sunt scoase în evidență "condițiile de credibilitate a credinței mărturisite la Niceea într-o etapă de teologie fundamentală care scoate în evidență natura și identitatea Bisericii, deoarece ea este interpretă autentică a adevărului normativ al credinței prin magisteriu și păzitoare a credincioșilor, în mod special a celor mai mici și a celor mai vulnerabili." Conform CTI, credința predicată de Isus celor simpli nu este o credință rezervată unei elite de inițiați; dimpotrivă, Niceea, deși datorată inițiativei lui Constantin, reprezintă "o piatră de hotar în drumul lung spre libertas Ecclesiae, care este pretutindeni o garanție de protejare a credinței celor mai vulnerabili în fața puterii politice". În 325, binele comun al Revelației este realmente pus "la dispoziția" tuturor credincioșilor, așa cum confirmă doctrina catolică a infailibilității "in credendo" a poporului celor botezați. Episcopii, deși au un rol specific în definirea credinței, nu-l pot asuma fără a fi în comuniunea eclezială a întregului sfânt popor al lui Dumnezeu, atât de îndrăgit de Papa Francisc.

Actualitatea perenă a primului Conciliu Ecumenic

Iată, așadar, concluziile documentului cu "o invitație insistentă" de "a-l vesti tuturor pe Isus Mântuirea noastră astăzi" pornind de la credința exprimată la Niceea într-o multiplicitate de semnificații. Înainte de toate, actualitatea perenă a acelui Conciliu și a Simbolului care a provenit din el constă în a continua să ne lăsăm "uimiți de imensitatea lui Cristos, așa încât toți să fie uimiți de acest lucru"; în al doilea rând, constă în a nu ignora "realitate", nici a ne abate "de la suferințele și de la zguduiturile care chinuiesc lumea și par să compromită orice speranță", punându-ne și în ascultarea culturii și a culturilor; în al treilea rând, înseamnă a deveni "deosebit de atenți față de cei mai mici dintre frații noștri și surorile noastre", pentru că "acești răstigniți ai istoriei sunt Cristos în mijlocul nostru", adică "aceia care au mai multă nevoie de speranță și de har", dar în același timp, cunoscând suferințele Răstignitului, sunt la rândul lor "apostolii, maeștrii și evanghelizatorii celor bogați și celor înstăriți"; și, în ultimul rând, înseamnă a vesti "ca Biserică" adică "prin mărturia fraternității", arătând lumii lucrurile minunate pentru care ea "una, sfântă, catolică și apostolică" este "sacrament universal de mântuire", și răspândind în același timp comoara Scripturilor pe care Simbolul o interpretează, bogăția rugăciunii, a liturgiei și a sacramentelor care derivă din botezul mărturisit la Niceea și lumina magisteriului; mereu cu privirea îndreptată spre Cel Înviat care învinge moartea și păcatul și nu adversarii, nefiind perdanți în Misterul Pascal, decât înfrântul escatologic, Satana, dezbinătorul. Nu întâmplător, la 28 noiembrie 2024, primind în audiență pe membrii CTI, pontiful, elogiind munca lor, a vorbit despre utilitatea unui document care să aibă în vedere să "ilustreze semnificația actuală a credinței mărturisite la Niceea... pentru a hrăni credința credincioșilor și, pornind de la figura lui Isus, pentru a oferi și idei și reflecții utile unei noi paradigme culturale și sociale, inspirate tocmai din umanitatea lui Cristos".

(După L'Osservatore Romano, 3 aprilie 2025)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat