|
© Vatican Media |
Papa Francisc: Salut adresat comunității Colegiului Sacerdotal Argentinian din Roma (16 ianuarie 2025)
Dragi preoți, formatori,
doamnelor și domnilor,
Astăzi, eu ar trebui să vă însoțesc la celebrarea Sfintei Liturghii și la cină. Nu trebuie să vă spun că îmi rămâne voința unui grătar. Dar, așa cum știți bine, faptul de a fi păstori ne pune uneori în față și uneori în spate, conform planurilor Celui care este Domn al vieților noastre.
În orice caz, pentru a nu uita mirosurile din țara noastră, doresc să vă comentez un lucru pe care l-am citit de puțin timp despre Cura Brochero și care mi se pare foarte potrivită pentru voi, care continuați să vă pregătiți pentru a înfrunta bătălia grea a evangheliei. Ceea ce vă voi spune despre el se referă la sufletul său sacerdotal, și primul punct, esențial, este afirmația făcută de prietenii săi că "Brochero nu putea să fie altceva decât preot".
Trebuie să asumăm cu fermitate această identitate sacerdotală, să ne impregnăm cu faptul că vocația noastră nu este un adaos, un mijloc pentru alte scopuri, deși pioase, ca acela să ne mântuim. Absolut nu. Vocația este proiectul lui Dumnezeu în viața noastră, ceea ce Dumnezeu vede în noi, ceea ce mișcă privirea sa de iubire, aș îndrăzni să spun că într-un anumit fel este iubirea pe care el o are față de noi și în asta se înrădăcinează adevărata noastră esență.
Și aici Sfântul Cura Brochero prezintă ce anume înseamnă a îmbrățișa "cariera ecleziastică" - știți că este o expresie care nu-mi place, dar care, așa cum o înțelege Brochero, în dorința sa de a muri alergând precum calul "chesche", se apropie mai mult de cea a Sfântului Paul (cf. 2Tim 4,7) -. Înseamnă, ne spune el: "A lucra pentru binele aproapelui până în ultimul [moment] al vieții", dăruirea totală de sine, oferirea lui Dumnezeu în fratele, dedicându-ne și consumându-ne pentru evanghelie. Paralel, "a lupta - continuă sfântul - cu dușmanii sufletului, asemenea pumelor care luptă întinse pe jos atunci când în picioare nu pot să se apere". Adică, să ne îngrijim de viața interioară, să menținem aprins focul, cu multă umilință, "întinși pe jos", pentru că "în picioare", în mândria noastră, suntem mai vulnerabili.
O altă notă importantă este fraternitatea sacerdotală. În primul rând cu episcopul, al cărui simplu soldat se consideră [preotul], pentru a emula gestele eroilor [patriei], luptând alături de el, umăr la umăr, până la ultimul cartuș. Și cu frații preoți dorește să împărtășească tot ceea ce are, îi invită să-l corecteze cu încredere și el face asta cu ei cu franchețe, cerându-le să ducă o viață de evlavie profundă, cu o spovadă frecventă "fie la unul, fie la altul", pentru a împărtăși astfel toată viața, fie materială, fie spirituală și apostolică.
În sfârșit, și cum ar putea să fie altfel, Euharistia. Oricât de grea era misiunea sa, Brochero a încercat să n-o neglijeze niciodată, ajungând să petreacă mare parte din noapte sub cerul liber, în ogoarele cu porumb, așteptând ca în rancho, ferma, să se trezească - pentru că nu considera oportun să deranjeze în zori - pentru a putea intra să celebreze. Acel respect sacrificat pentru misterul care, departe de impuneri, pătrundea mai mult decât mii de cuvinte de elocvență iscusită.
Isus să vă binecuvânteze și Sfânta Fecioară să vă păzească. Și, în fața Domnului pe altar, nu uitați să vă rugați pentru mine.
Franciscus
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu