Valea Mare: "Omnia in Christo" - Jubileul de 25 de ani de episcopat ai Preasfințitului Anton Coșa, episcop de Chișinău
Duminică, 12 ianuarie 2025, în sărbătoarea Botezului Domnului, la Sfânta Liturghie de la ora 11, în satul natal Valea Mare, Preasfințitul Anton Coșa, episcop de Chișinău, Republica Moldova, a adus mulțumire lui Dumnezeu pentru cei 25 de ani de la consacrarea ca episcop primită prin mâinile Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea.
Alături de Preasfințitul Coșa au fost Preasfințitul Petru Gherghel, episcop emerit, Preasfințitul Petru Sescu, episcopul auxiliar, frații episcopului jubilant, părintele Eduard Coșa și părintele Francisc Coșa, părintele Viorel Ababei, fost paroh al comunității din Valea Mare în perioada 1999-2005, păstorii comunității din Valea Mare și mulți alți preoți, fii ai satului, colegi și prieteni. Bucuria acestei sărbători a fost trăită de întreaga familie a Preasfințitului Anton Coșa și de toți credincioșii comunității, care au participat la sfânta celebrare îmbrăcați în haine de sărbătoare.
După cuvântul de bun venit rostit de părintele Iosif Dămătăr, paroh de Valea Mare și decan de Bacău Sud, în cuvântul de introducere, Preasfințitul Coșa Anton a precizat că "valoarea timpului nu se măsoară doar în ani, ci și în faptele bune săvârșite, în bunătatea și iubirea dăruite celor din jur, în legătura noastră cu Dumnezeu și cu aproapele". Mulțumindu-le tuturor celor prezenți a subliniat că Jubileul de 25 de ani este un frumos prilej de a privi în trecut și de a recunoaște faptele minunate ale Domnului.
Istoria Sfinției Sale a început la Valea Mare, unde s-a născut în ziua de 23 noiembrie 1961, într-o familie de credincioși fervoroși, fiind întâiul născut din cei opt copii ai părinților Magdalena și Iosif Coșa. În 1989 a absolvit Institutul Teologic din Iași și în ziua de 25 iunie a fost hirotonit de arhiepiscopul de București, Preasfințitul Ioan Robu. În anul 1990 a primit misiunea de a sluji credincioșii din Chișinău, cărora le va fi paroh până în anul 1993, când a fost numit administrator apostolic pentru Republica Moldova. La 30 octombrie 1999, Papa Ioan Paul al II-lea, fondatorul Diecezei de Chișinău, l-a numit episcop, consacrându-l în Bazilica "Sfântul Petru", în ziua de 6 ianuarie 2000.
În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Anton Coșa a amintit istoria sa vocațională, botezul primit prin mâinile părintelui Ioan Minuț, sacramentul Preoției și chemarea adresată de bunul Dumnezeu prin intermediul Preasfințitului Petru Gherghel, de a fi printre primii păstori trimiși în mijlocul creștinilor din Basarabia, de puțin timp eliberați de sub jugul sovietic. "Dumnezeu a ales cele slabe ale lumii", precizează Preasfințitul Anton folosind cuvintele Sfântului Paul din prima Scrisoare către Corinteni, pentru a duce la îndeplinire planul său cu Biserica Catolică de dincolo de Prut; Dumnezeu ajută în îndeplinirea acestei misiuni, dar și omul, cu slăbiciunile lui, prin colaborarea sa, ca simplu instrument în mâna lui, ajută la împlinirea acestui plan. Un model de trăire a slujirii sacerdotale l-a găsit în fiul satului, Preasfințitul episcop Ioan Duma; părinții, frații, satul natal cu oamenii săi credincioși, prietenii au adus fiecare câte o piatră în construirea vocației Preasfințitului Anton, iar rugăciunile înălțate de consăteni au fost și sunt un real sprijin în împlinirea misiunii sale. Deviza Sfinției Sale: "Omnia in Christo", subliniază încredințarea activității sale de episcop în mâinile lui Cristos, Păstorul prin excelență.
Calde mulțumiri sunt adresate Diecezei de Iași în care a fost format, Preasfințitului Petru Gherghel care a avut încredere în el, trimițându-l în misiune peste Prut, confraților întru episcopat, Iosif Păuleț, Petru Sescu, Ioan Robu, Cornel Damian, și Înaltpreasfințitului Aurel Percă, arhiepiscop mitropolit de București, care i-au fost alături ori de câte ori a avut nevoie. Cea mai mare mulțumire adresată lui Dumnezeu este consacrarea Sfintei Euharistii, moment plin de emoție, har și binecuvântări pentru credincioșii prezenți, care așteptau cu nerăbdare să îl primească pe Cristos din mâinile preacucernicilor episcopi concelebranți.
În încheierea Sfintei Liturghii, Preasfințitul Petru Sescu a transmis salutul Preasfințitului Iosif Păuleț, Preasfințitul Petru Gherghel i-a mulțumit Preasfințitului Anton pentru "Da"-ul curajos, cerându-și iertare pentru condițiile precare în care și-a început misiunea de păstor în Chișinău și invocând binecuvântarea lui Dumnezeu asupra întregii sale activități.
Comunitatea vălemăreană i-a mulțumit Preasfințitului prin versuri și cântece înălțătoare, intonate de corul tinerilor și adulților, coordonat de Bernadeta Antal. Doina cântată și în urmă cu 25 de ani, intonată pentru prima dată de comunitatea din Cireșoaia Preasfințitului episcop Fericitul Anton Durcovici, i-a emoționat pe toți.
Răsplata credincioșilor a fost bucuria binecuvântării primite de la Dumnezeu din mâinile celor trei episcopi și ale tuturor preoților prezenți la sfânta celebrare.
A fost cu siguranță o zi plină de emoții și haruri, o zi de neuitat nu doar pentru Preasfințitul episcop Anton Coșa și familia Sfinției Sale, dar și pentru întreaga comunitate, o sărbătoare care ne trimite pe toți să mulțumim pentru păstorii noștri și să continuăm să ne rugăm pentru Sfințiile Lor ca Dumnezeu, prin mijlocirea Sfintei Fecioare Maria și a tuturor sfinților, să îi însoțească și să îi întărească în misiunea de a fi "alter Christus" în mijlocul lumii, în aceste timpuri încercate de nesiguranță și război. Dumnezeu să îl binecuvânteze pe Preasfințitul Coșa Anton cu ani mulți și sfinți, iar mărturia de slujire a Sfinției Sale să fie imbold pentru noi vocații la sacramentul Preoției.
Bernadeta Moreanu
* * *
Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:
12 ianuarie: Valea Mare: "Omnia in Christo" - Jubileul de 25 de ani de episcopat ai Preasfințitului Anton Coșa, episcop de Chișinău. Foto: Ionel și Matia Cadar