Gânduri la înmormântarea unei mame de preot (preoți)
Emoționați, aruncăm un ochi fugitiv peste subiectele care ar putea să ne pice la examen. Nu ne interesează prea mult de ceilalți, pentru că deocamdată nu suntem decât colegi de examen, nu și de clasă. Abia la final vom vedea dacă urmează să împărtășim mulții ani de seminar sau dacă se termină totul acolo, cu această întâlnire fugitivă pe holurile seminarului și cu pacea pe care ți-o dă faptul că ai încercat, dar că ai luat examenul "fără loc"!
Așa începe "aventura" unei înfrățiri între tineri care inițial nu se cunosc, dar care, seminariști devenind în urma admiterii la seminar, împart frățește nu doar pachetul de acasă, ci și pe părinți, pe frați și pe surori, împart tot ce au și tot ce sunt; bucuriile și eșecurile. Părinții, frații și surorile unuia devin părinții, frații și surorile tuturor!
În sfârșit, după multele examene, atât în fața profesorilor, cât și a Celui care ne-a chemat, iată-ne în fața episcopului pregătiți pentru a fi consacrați.
Probabil că nu vom ști niciodată "costul" real al devenirii noastre preoțești! Bucuria veștii că vrem să mergem la seminar, emoția admiterii și a fiecărui examen în parte, cheltuielile reale pe cărți, haine și alte nevoi de zi cu zi, un împreună de efort făcut atât de candidatul ca atare, dar și de cei dragi ai lui, precum și de binefăcători, cărora le și mulțumim!
Și iată-ne preoți! Care mai de care, vicar parohial în câte-o parohie mai mare sau mai mică, dar suntem preoți, asta ne este de ajuns!
Între timp însă acasă nu s-a schimbat nimic, poate doar tipul de rugăciune! Nu se mai roagă mama sau tata pentru reușita fiului la examen sau pentru ca într-o zi să ajungă preot, ci se roagă pentru statornicia lui în preoție. Nu se roagă pentru ca fiul să "prindă" o parohie "bună", ci se roagă ca, acolo unde este, să-și trăiască preoția frumos și să-i facă mândri pe ei ca părinți: să predice frumos, să fie ascultător față de episcop, să colaboreze frumos cu părintele paroh și cu ceilalți preoți, într-un cuvânt, să fie un preot bun, iar dacă se poate și sfânt!
Doar că timpul trece și peste fiecare din noi se aștern anii. Începem să "scârțâim", să trecem de la statutul de vicar la cel de paroh sau să primim o altă misiuni specială în dieceză. Curând, încep să "cadă" din colegi! Domnul devine interesat, iese la cules de roade coapte și începe să-i cheme la sine! În egală măsură începe să cheme și din părinți, din cei care singurii știu cu adevărat "costul" hirotonirii noastre sacerdotale.
Iar astăzi, mama colegului nostru sau mai bine spus, a celor patru fii consacrați preoți. Mamă de preoți! Câte emoții pentru unul, darmite pentru patru! Câte sacrificii și câte necunoscute! Mamă a nouă copii și bunică a multor nepoți, soție, soacră, membră a Acțiunii Catolice, membră a corului parohial, enoriașă a parohiei, consăteană, cetățeană etc.
Acolo unde până mai ieri împărțea alături de soț și de copii o viață, o casă, bucurii și încercări, acum se află singură într-un sicriu, dar prezentă în fața Celui în care a crezut și pentru care s-a sacrificat întreaga viață.
Isus, celebrat de către fiii preoți, invocat de atâtea ori în rugăciunile lor, împărțit la atâta lume prin Euharistia pe care o celebrează și o distribuie zilnic, a venit să-și ia "mama". El, Fiul, Marele Preot, a venit s-o răsplătească pe cea care i-a oferit cu generozitate patru copii pentru a deveni preoți! Iar lumea s-a adunat să vadă și să înțeleagă misterul!
Nu e zi de tristețe, spunea unul din fiii preoți! "Măriuța-Căruța", așa cum obișnuiau să-i spună în familie și-a făcut partea și a făcut-o din plin. Ce și-ar fi putut dori mai mult!?
Să-i ai alături pe colegii preoți, pe frații de "conjunctură", alături de care ai împărțit bucuriile și încercările din seminar, pe cei cărora le-ai împărtășit din reușitele și eșecurile pastorale specifice misiunii preoțești, să-l ai pe episcop la înmormântarea mamei, să ai biserica plină de credincioși, chiar arhiplină, toate acestea explică un singur lucru: o mamă de preot (preoți) pleacă "împlinită"! Ce și-ar fi putut dori mai mult!? Mamă de preot, co-operatoare la misiunea fiului (fiilor) preot... Câtă onoare, dar și câtă responsabilitate!
Odihnă veșnică, mamă a colegului nostru preot!
Pr. Felician Tiba