Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Agenția Fides
Martir și păstor. Viața părintelui Diep dăruită în bucurie

Din anii '80, grupuri de pelerini, din tot Vietnamul, merg la biserica din Tac Say, în Delta Mekong, extremitatea de sud a Vietnamului. Vizita lor este motivată de devoțiunea și de cererea de mijlocire adresată preotului Francis Xavier Truong Buu Diep, înmormântat în biserica aceea, al cărui martiriu Sfântul Scaun l-a recunoscut. La 25 noiembrie, papa a autorizat promulgarea decretului despre martiriul părintelui Francis Xavier Truong Buu Diep (1897-1946), preot diecezan vietnamez asasinat din ură față de credință în timpul primului război din Vietnam. Numărul de persoane care au primit haruri și binecuvântări în viață prin mijlocirea părintelui Diep a crescut în cursul anilor, astfel un număr tot mai mare de credincioși, dar și de necatolici, provenind din țară și din străinătate, au mers la biserica din Tac Say. În mod special la 11 și 12 martie (pentru aniversarea morții), pelerinii sunt zeci de mii. Participă la Liturghie și se roagă cu reverență și solemnitate. Dar și în cursul anului fluxul de persoane care se opresc la mormântul său este neîntrerupt.

Părintele Diep este considerat preotul catolic cel mai iubit din Vietnam, o națiune în care budiștii constituie peste 80% din populație. Mărturisesc asta pelerinajele spontane de persoane din toate păturile sociale și din diferite religii, din orice zonă a țării. Toți se roagă pentru ca părintele Diep să susțină familiile lor și să-i ajute să depășească situații dificile ale vieții. Imaginea părintelui Diep este prezentă peste tot: în case, în birouri, în magazine, în piețe, în restaurante, în mașini, pe străzile urbane, dar și în zonele rurale îndepărtate. Un mare număr de vietnamezi l-au primit pe părintele Diep în viețile lor în mod așa de intim, încât poartă mereu cu ei iconița sa, printre efectele personale, având convingerea tare că el îi va ajuta cu iubire în circumstanțele vieții.

"Părintele Diep era foarte gentil, vocea sa era blândă, dar clară atunci când predica. Era un preot care îi iubea mult pe săraci: când erau persoane sărace și înfometate, sau persoane aflate în dificultate de a găsi o găzduire, le dăruia orez din cămara sa și făcea totul pentru a le ajuta", relatează, la Agenția Fides Giacobbe Huynh Van Lap, un ministrant ce trăia cu el atunci când preotul era paroh al bisericii din Tac Say.

În anii 1945-1946, situația socială era foarte haotică și instabilă când francezii și japonezii se luptau pentru dominarea Vietnamului. În zonele rurale cum era teritoriul parohiei din Tac Say, situația era și mai tragică din cauza stării de anarhie și a jafurilor care aveau loc în fiecare zi. Era și perioada în care părintele Truong Buu Diep era paroh al parohiei din Tac Say, în districtul Gia Rai, parte din provincia Bac Lieu, în Vietnamul de Sud. În acea situație instabilă, alți preoți, temându-se pentru viața confratelui lor, îl sfătuiau să se ascundă până când situația nu se va stabiliza. Și francezii de trei ori au ajuns în fața bisericii pentru a-l salva, dar părintele Diep a refuzat și a spus: "Trăiesc cu turma credincioșilor mei și, dacă trebuie să mor, doresc să mor cu ei." La 12 martie 1946, a fost arestat de japonezi împreună cu peste 70 de locuitori din sat, în parohia din Tac Say. Toți au fost închiși într-un hambar. După cum relatează Van Lap, soldații au îngrămădit paie în jurul lor, cu intenția de a-i incendia pentru a-i ucide pe toți, dar părintele Diep a spus oamenilor înarmați: "Sunt eu păstorul acestor credincioși, sunt dispus să mor pentru ei. Luați-mă pe mine." Șeful grupului înarmat se gândea că, ucigându-l pe părintele Diep, parohia și comunitatea din Tac Say se va dezintegra. În fața cuvintelor părintelui Diep, care s-a oferit să moară pentru comunitatea sa, mulți catolici au îngenuncheat și i-au cerut să primească pentru ultima dată sacramentul Spovezii. Alții, care nu erau catolici, i-au cerut să fie botezați.

În acea noapte, oameni înarmați l-au dus afară pe părintele Diep și l-au decapitat. Cei care erau prezenți la execuție au relatat după aceea că, în fața morții, părintele Diep a rămas într-o stare de pace și profundă seninătate, fără a arăta cea mai mică frică. I-a privit pe cei doi călăi și cu gentilețe le-a spus: "Vă iert pentru acțiunile voastre." După ce l-au decapitat pe părintele Diep, cei doi călăi au îngenuncheat, cu corpul tremurând, și au alergat spre pădure. Din acel moment, nimeni nu i-a mai văzut.

În ziua următoare, trupul preotului a fost găsit într-o mlaștină. Mâinile sale încă erau unite în fața pieptului ca și cum s-ar fi rugat. Enoriașii l-au luat și l-au îngropat în secret în biserica din Khuc Treo, în localitatea An Trach, în cadrul provinciei Bac Lieu, la 7 km de biserica din Tac Say. În 1969, rămășițele sale pământești au fost transferate în biserica din Tac Say, unde a desfășurat slujirea de paroh timp de 16 ani. Mormântul său actual a fost restructurat la 4 iunie 1989 și acum este un loc în care pelerinii vin să-l vadă zi și noapte.

Francis Xavier Truong Buu Diep s-a născut la 1 ianuarie 1897 și a fost botezat la 2 februarie 1897 în parohia din Con Phuoc, în localitatea My Luong, în provincia An Giang. În 1909, a fost trimis la seminarul mic din Cu Lao Gieng, în localitatea Tan My pentru a studia. După ce a terminat seminarul mic, a mers la seminarul mare din Nam Vang, în Cambogia (în acel timp, parohiile din An Giang, Chau Doc, Ha Tien erau sub Dieceza de Phnom Penh, în Cambogia). A fost hirotonit preot la Nam Vang de episcopul francez Jean-Baptiste-Maximilien Chaballer MEP în 1924. Din 1924 până în 1927 a fost vice-paroh în parohia din Ho Tru, o parohie vietnameză care trăia în provincia Kandal, în Cambogia. Din 1927 până în 1929, s-a întors să lucreze ca profesor la seminarul mic din Cu Lao Gieng în provincia An Giang. În martie 1930, s-a întors să se îngrijească de parohia din Tac Say, unde a fost ucis la 12 martie 1946.

(După Agenția Fides, 27 decembrie 2024)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat