|
© Vatican Media |
Colocviu între Francisc și președintele SUA despre diferite teme de actualitate începând de la eforturile de pace în vederea sărbătorilor de Crăciun
Papa Francisc la telefon cu Joe Biden
În vederea încheierii mandatului său în ianuarie, a fost o convorbire telefonică joi seara, 19 decembrie 2024, între președintele american Joe Biden și Papa Francisc. Cu liderul democrat - cu care au fost multe contactele și întâlnirile în acești ani - pontiful a discutat despre "eforturile pentru a promova pacea în lume în timpul sărbătorilor de Crăciun". Știrea despre colocviu a fost dată într-o notă de la Casa Albă, în care se citește că Biden "i-a mulțumit papei pentru angajarea sa continuă în alinarea suferințelor globale, inclusiv munca sa pentru a promova drepturile umane și a proteja libertățile religioase".
Președintele, mai subliniază nota, "a acceptat cu gentilețe invitația Sanctității Sale Papa Francisc de a vizita Vaticanul luna viitoare". Într-un comunicat succesiv tot de la Casa Albă se afirmă că președintele va merge la Roma, de la 9 la 12 ianuarie 2025, pentru a-l întâlni individual pe papa, pe președintele Republicii italiene Sergio Mattarella și pe primul ministru Giorgia Meloni. La 10 ianuarie 2025 este prevăzută întâlnirea în Vatican. Așadar, vizita la papa va fi una dintre ultimele înainte de a părăsi Casa Albă la 20 ianuarie 2025, când succesorul Donald Trump va depune jurământul ca nou președinte ales al SUA.
Una dintre temele care se află la inima papei în mod deosebit este cea a deținuților care în Statele Unite sunt în coridorul morții. O problemă îndrăgită dintotdeauna de Jorge Mario Bergoglio, care în 2018 a schimbat numărul 2267 din Catehismul Bisericii Catolice pentru a reafirma inadmisibilitatea pedepsei cu moartea, mereu și oricum, pentru că - explica el - demnitatea umană nu dispare nici măcar atunci când o persoană comite o infracțiune gravă.
Într-unul dintre materialele vide cu intențiile lunare de rugăciune în 2022, Francisc a reafirmat "nu"-ul său față de o măsură care nu oferă dreptate, ci alimentează răzbunarea. În urmă cu circa două săptămâni, a revenit asupra problemei în vederea Jubileului, un timp de speranță și milostivire în timpul căruia - așa cum a scris în bula Spes non confundit - este dorința sa de a putea face pași concreți precum iertarea datoriei externe pentru țările sărace și abolirea pedepsei cu moartea în fiecare țară din lume (până în 2022 în vigoare în 53 de țări). Un act "contrar credinței creștine" care "elimină orice speranță de iertare și de reînnoire", a scris Papa Francisc.
La Angelus din solemnitatea Neprihănitei Zămisliri, la 8 decembrie, s-a adresat tuturor credincioșilor prezenți în Piața "Sfântul Petru" și celor conectați în streaming cerând "rugăciune pentru deținuții care în Statele Unite sunt în coridorul morții... Să ne rugăm - a spus el - pentru ca pedeapsa lor să fie comutată, schimbată. Să ne gândim la acești frați și surori ai noștri și să cerem Domnului harul de a-i salva de la moarte".
După cuvintele papei, a urmat apelul imediat al Conferinței Episcopale din Statele Unite adresat tuturor catolicilor din țară, ca să ceară președintelui Biden să comute în închisoare pe viață condamnările la moarte a patruzeci de persoane deținute actual în coridorul morții din închisorile federale. Încă mai înainte, Catholic Mobilizing Network (CMN), organizație catolică națională care se bate pentru abolirea pedepsei capitale în SUA, a lansat o campanie pentru a comuta condamnarea pentru 40 de persoane deținute actualmente în închisorile federale. Conform directorului executiv, Krisanne Vaillancourt Murphy, pentru președintele Biden - care deja în iunie 2021 a impus o moratorie temporară asupra execuțiilor federale (pauză pe care Trump a promis s-o anuleze) - aceasta este oportunitatea, unică și ultimă, de a îmbrățișa învățătura catolică și a salva viețile acestor persoane. Și de a face asta în prima lună a Jubileului, ultima din mandatul său.
Salvatore Cernuzio
(După L'Osservatore Romano, 20 decembrie 2024)
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu