Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Papa Francisc: Audiența generală de miercuri, 11 decembrie 2024

Ciclu de cateheze. Duhul și Mireasa. Duhul Sfânt conduce poporul lui Dumnezeu la întâlnirea cu Isus, speranța noastră. 17. Duhul și Mireasa spun: "Vino!". Duhul Sfânt și speranța creștină

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Am ajuns la sfârșitul catehezelor noastre despre Duhul Sfânt și Biserica. Dedicăm această ultimă reflecție titlului pe care l-am dat întregului ciclu, adică: "Duhul și Mireasa. Duhul Sfânt conduce poporul lui Dumnezeu la întâlnirea cu Isus speranța noastră". Acest titlul se referă la unul din ultimele versete din Biblie, în Cartea Apocalipsului, care spune: "Duhul și mireasa spun: «Vino!»" (Ap 22,17). Cui îi este adresată această invocație? Este adresată lui Cristos înviat. De fapt, atât Sfântul Paul (cf. 1Cor 16,22), cât și Didahia, una dintre scrierile din timpurile apostolice, atestă că în reuniunile liturgice ale primilor creștini răsuna, în aramaică, strigătul "Mar?na tha!", care înseamnă întocmai "Vino, Doamne!". O rugăciune către Cristos pentru ca să vină.

În acea fază mai antică invocația avea un fundal pe care astăzi l-am denumi escatologic. De fapt, exprima așteptarea arzătoare a întoarcerii glorioase a Domnului. Și acest strigăt și așteptarea pe care el o exprimă nu s-au stins niciodată în Biserică. Și astăzi, la Liturghie, imediat după consacrare, ea proclamă moartea și învierea lui Cristos "până când va veni". Biserica este în așteptarea venirii Domnului.

Însă această așteptare a venirii ultime a lui Cristos nu a rămas unica și singura. Cu ea s-a unit și așteptarea venirii sale continue în situația prezentă și peregrină a Bisericii. Și la această venire se gândește mai ales Biserica, atunci când, însuflețită de Duhul Sfânt, îi strigă lui Isus: "Vino!".

S-a petrecut o schimbare - mai bine zis, o dezvoltare - plină de semnificație, cu privire la strigătul "Vino!", "Vino, Doamne!". El nu este adresat în mod obișnuit numai lui Cristos, ci și Duhului Sfânt însuși! Cel care strigă este acum și Celui căruia i se strigă. "Vino!" este invocația cu care încep aproape toate imnurile și rugăciunile Bisericii adresate Duhului Sfânt: "Vino, o, Duh creator", spunem în Veni Creator, și "Vino, Duhule Sfânt", "Veni Sancte Spiritus", în secvența de la Rusalii; și tot așa în atâtea alte rugăciuni. Este drept să fie așa, pentru că, după Înviere, Duhul Sfânt este adevăratul "alter ego" al lui Cristos, Cel care îi ține locul, care îl face prezent și activ în Biserică. El este cel care "anunță lucrurile viitoare" (cf. In 16,13) și le face dorite și așteptate. Iată pentru ce Cristos și Duhul sunt inseparabili, și în economia mântuirii.

Duhul Sfânt este izvorul mereu țâșnitor al speranței creștine. Sfântul Paul ne-a lăsat aceste cuvinte prețioase: "Dumnezeul speranței să vă umple de toată bucuria și pacea în credință, ca să prisosiți în speranță prin puterea Duhului Sfânt" (Rom 15,13). Dacă Biserica este o barcă, Duhul Sfânt este vela care o împinge și o face să înainteze pe marea istoriei, astăzi ca și în trecut!

Speranță nu este un cuvânt gol sau o dorință vagă a noastră ca lucrurile să meargă cât mai bine: speranța este o certitudine, pentru că este întemeiată pe fidelitatea lui Dumnezeu față de promisiunile sale. Și pentru aceasta se numește virtute teologală: pentru că este insuflată de Dumnezeu și îl are pe Dumnezeu ca garant. Nu este o virtute pasivă, care se limitează să aștepte ca lucrurile să se întâmple. Este o virtute deosebit de activă care ajută ca lucrurile să se întâmple. Cineva, care a luptat pentru eliberarea săracilor, a scris aceste cuvinte: "Duhul Sfânt este la originea strigătului săracilor. Este forța dată celor care nu au forță. el conduce lupta pentru emancipare și pentru realizarea deplină a poporului celor oprimați" (J. Comblin, Spirito Santo e liberazione [Duhul Sfânt și eliberarea], Assisi, 1989, 236).

Creștinul nu se poate mulțumi să aibă speranță; trebuie și să iradieze speranță, să fie semănător de speranță. Este darul cel mai frumos pe care Biserica îl poate oferi întregii omeniri, mai ales în momentele în care totul pare să determine la coborârea velelor.

Apostolul Petru îi îndemna pe primii creștini cu aceste cuvinte: "Sfințiți-l pe Domnul Cristos în inimile voastre, gata oricând să dați răspuns oricui vă cere cont de speranța voastră". Dar adăuga o recomandare: "Dar cu blândețe și bună cuviință" (1Pt 3,15-16). Și asta pentru că nu atât forța argumentelor va convinge persoanele, cât iubirea pe care vom ști să o punem în ele. Aceasta este prima și cea mai eficace formă de evanghelizare. Și este deschisă pentru toți!

Iubiți frați și surori, fie ca Duhul să ne ajute mereu, mereu să "abundăm în speranță în virtutea Duhului Sfânt"!

_______________

APEL

Urmăresc în fiecare zi ceea ce se întâmplă în Siria, în acest moment așa de delicat din istoria sa. Doresc ca să se ajungă la o soluție politică aptă să promoveze în mod responsabil stabilitatea și unitatea țării, fără alte conflicte și fără diviziuni. Mă rog, prin mijlocirea Fecioarei Maria, ca poporul sirian să poată trăi în pace și siguranță în țara sa iubită, iar diferitele religii să poată merge împreună în prietenie și în respectul reciproc pentru binele acelei națiuni, chinuită de atâția ani de război.

***

Și mă gândesc mereu la martirizata Ucraina care suferă mult datorită acestui război. Să ne rugăm pentru ca să se găsească o cale de ieșire. Și mă gândesc la Palestina, la Israel, la Myanmar. Fie ca să revină pacea, ca să fie pace! Războiul este mereu o înfrângere. Să ne rugăm pentru pace.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat