Ladispoli și Cesano: Pelerini ai speranței, la sanctuarele Monte Sant'Angelo și Padre Pio
Un grup de pelerini din comunitățile Ladispoli și Cesano di Roma a avut parte, la finalul anului liturgic și începutul Adventului, de o experiență de rugăciune și comuniune profundă în sudul Italiei. În zilele de 30 noiembrie și 1 decembrie 2024, pelerinii au vizitat două locuri de o importanță spirituală deosebită: Sanctuarul Monte Sant'Angelo și Sanctuarul Padre Pio din San Giovanni Rotondo. Pelerinii au fost însoțiți de parohul celor două comunități, pr. Isidor Mîrț, de pr. Richard Mihai Gundel și de pr. Leonard Farcaș.
În dimineața zilei de 30 noiembrie, pelerinii s-au îndreptat spre Sanctuarul Monte Sant'Angelo, situat pe vârful muntelui Gargano, un loc sacru dedicat Arhanghelului Mihail. Considerat unul dintre cele mai vechi sanctuare din Europa, acesta a fost pentru secole un punct central al devoțiunii creștine.
După un drum lung făcut cu autocarul, pelerinii au avut ocazia de a vizita sanctuarul și de a cunoaște istoria acestui loc sfânt. În ultima zi din anul liturgic, credincioșii i-au mulțumit lui Dumnezeu pentru toate darurile primite în cadrul unei adorații euharistice, având posibilitatea de a se spovedi. Sfânta Liturghie a fost celebrată de pr. Isidor în grota sanctuarului, iar pr. Richard Mihai, în cadrul predicii a vorbit de Arhanghelul Mihail ca model de fidelitate și slujire față de Dumnezeu și de cum putem să-l demascăm pe cel "cel care înșală pe toată lumea" cu ajutorul Arhanghelul Mihail.
După o zi de reflecție și reculegere, grupul a ajuns seara la San Giovanni Rotondo, locul unde Padre Pio, unul dintre cei mai iubiți sfinți ai Bisericii Catolice, și-a trăit cea mai mare parte a vieții. Începând cu ora 20.45, în cadrul sanctuarului pelerinii au avut posibilitatea de a participa la un moment de rugăciune specială, având ca temă principală pregătirea pentru intrarea în timpul Adventului.
Prima duminică din Advent a fost deschisă cu celebrarea Sfintei Liturghii în biserica mică și veche, unde sfântul Padre Pio a slujit timp de 52 de ani. În cadrul cuvântului de învățătură, pr. Leonard a subliniat cele trei îndemnuri prezentate de Isus în evanghelia zilei, avându-l ca model de urmat pe Sfântul Padre Pio, care devine un simbol de speranță.
După celebrarea Sfintei Liturghii celebrată de pr. Isidor Mîrț, pelerinii au vizitat locurile care au marcat viața și lucrarea sfântului: camera sa, mănăstirea capucinilor și capela unde este expus trupul său. Mulți dintre pelerini au mărturisit că simpla prezență în acest loc le-a umplut inimile de pace și speranță.
În drumul spre casă, credincioșii au împărtășit din experiențele lor de credință. Fiecare mărturie a fost primită cu recunoștință de întregul grup de pelerini, fiind o încurajare și un stimul de a merge mai departe ca pelerini ai speranței.
Pelerinajul a fost mai mult decât o simplă călătorie; a fost o ocazie de reînnoire a credinței și de aprofundare a relației cu Dumnezeu. Acest pelerinaj a fost o mărturie vie a dorinței de a merge împreună ca pelerini ai speranței, în căutarea lui Dumnezeu. Momentele trăite la Monte Sant'Angelo și San Giovanni Rotondo vor rămâne, cu siguranță, o sursă de comuniune fraternă pentru toți cei care au luat parte la această experiență binecuvântată.
Pr. Leonard Farcaș
* * *
Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:
30 noiembrie - 1 decembrie: Ladispoli și Cesano: Pelerini ai speranței, la sanctuarele Monte Sant'Angelo și Padre Pio