Roman: Introducere la Advent și lansare de carte
Sâmbătă, 30 noiembrie 2024, la Institutul Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman, prin activitatea Centrului de Studii Biblice "Sfântul Anton de Padova", s-a desfășurat evenimentul "Introducere la Advent", în cadrul căruia s-a organizat lansarea cărții Meditații biblice, duminicale și festive. Anul C, autor pr. Mihai Afrențoae, urmată de rugăciunea Vesperelor și aprinderea primei lumânări de Advent. Au participat persoane consacrate, studenți, precum și credincioși laici interesați de aprofundarea tematicii propuse, vindecarea și aprinderea inimii prin redescoperirea sensului revelat de Cuvânt.
Prima parte s-a desfășurat în Aula "Petru Albert", fiind un prilej de a reafirma importanța rămânerii în permanență conectați la Adevărul Sfintei Scripturi, pe calea meditației textului biblic. Cartea părintelui Mihai Afrențoae, publicată la Editura "Serafica", înregistrează o mărturie a unui autor-exeget care își construiește mesajul evanghelic viu, dialogat, apt să îndrume competent cititorii, atât ca exercițiu de împărtășire, cât și în manieră didactică.
Au fost prezentate recenzii ale cărții de către lect. dr. Eugenia Tatiana Bulancea (Universitatea "Dunărea de Jos" din Galați) și scriitoarea Cezarina Adamescu din Galați, alături de împărtășirea experiențelor a trei participanți: dr. Mihaela Avasiloaie, prof. Gabriel Bulancea și sr. Agneza Ilinca, pe baza meditațiilor biblice vizionate pe canalul de Youtube @fr.mihaiafrentoaeofmconv.. Recenziile au evidențiat în sinteză misterul revelării Logosului, ca principiu activ întemeietor de realitate cosmică și act de refacere în umilință a imaginii sacrului întipărit în om, la crearea sa. De asemenea, s-a remarcat posibilitatea de a încadra cartea în lectura sapiențială pe baza stilului științific însoțit de un impresionant aparat critic, în limbaj limpede, prin reflecții sapiențiale bazate pe metoda explicării Scripturilor prin Scriptură, concluzionând că poate servi ca auxiliar în descifrarea textelor sacre ori a manualelor de teologie existente. Prin împărțirea textului pe tematica specifică Anului liturgic C, dedicat sfântului evanghelist Luca, autorul ne-a oferit posibilitatea de a înțelege structural cristalizarea mesajului în funcție de perioadele festive și Timpul de peste An, din perspectiva Evangheliei duminicale.
Programul evenimentului a continuat cu prezentarea lectio divina de către pr. Mihai Afrențoae, ca moment esențial de pregătire a perioadei de Advent, și evidențierea a trei moduri despre care "tradiția creștină ne învață că Isus vine la noi: prin întrupare - la Crăciun, prin harul său - în timpul prezent și ca judecător și mântuitor, la Parusie". Suntem invitați să percepem diferența dintre două atitudini contrare: a celor care tremură la venirea Fiului Omului și a celor care își înalță fruntea cu credință, conștienți că primesc gratuit răscumpărarea, în veghere și rugăciune.
Împărtășirea experienței personale a fost o legitimare în plus asupra importanței învățăturilor spirituale din care amintim: instruirea personală fără granițe de vârstă, necesitatea alocării unui timp de reflecție/meditație, încredere în Adevărul revelat și curaj în mărturisirea lui, cunoașterea care duce la autocunoaștere prin parcurgerea treptată a exercițiului de iertare și purificare în conștiință, cu scopul dobândirii unității personale. În încheiere, pr. Alexandru Olaru, guardian al institutului, a subliniat importanța asigurării "bazei tehnice" prin liniștea în inimă, o precondiție pentru viața coerentă trăită în credință.
Pr. Virgil Blaj, rector formativ al institutului, a adresat atât cuvântul inaugural, cât și cel final în calitate de moderator, evidențiind exigența dăruirii ca formă de iubire ce imită modelul Cristos, practic, expresie fundamentală a dorinței de colaborare la planul divin.
Ultima parte a programului a invitat participanții la rugăciunea Vesperelor în capela institutului și sfințirea coroanei de Advent, cu aprinderea Lumânării Profetului, lumină a speranței și așteptării vigilente, prima dintre cele patru lumânări ce marchează apropierea progresivă a Nașterii Domnului.
Eugenia-Tatiana Bulancea
* * *
Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:
30 noiembrie: Roman: Introducere la Advent și lansare de carte