Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Cacica: Ziua Națională a Independenței Poloniei sărbătorită în Bucovina

Ziua Națională a Independenței Poloniei, celebrată pe 11 noiembrie, atât în Polonia, cât și printre polonezii din străinătate, amintește de recucerirea independenței în anul 1918, după 123 de ani de împărțire între Austria, Prusia și Rusia.

Asemănător cu polonezii din întreaga lume, Uniunea Polonezilor din România organizează în fiecare an manifestări dedicate Zilei Naționale a Independenței, prilej pentru reprezentanții tuturor comunităților poloneze din întreaga Românie de a-și manifesta atașamentul față de Polonia și valorile poloneze.

În acest an, cea de-a 106-a aniversare a redobândirii independenței de către Polonia a fost sărbătorită pe 16 noiembrie 2024 în cadrul unei Sfinte Liturghii solemne celebrate în intenția Patriei la bazilica minor "Adormirea Maicii Domnului" din Cacica. Acesta este un loc special pentru polonezi. Sanctuarul din Cacica a fost ridicat de preoții misionari din Cracovia în 1904, când Bucovina făcea parte din Imperiul Austro-Ungar, conform planurilor arhitectului și pictorului polonez Teodor Talowski. Deși în acea perioadă nu exista o Polonie independentă pe harta Europei, spiritul polonez prospera în Cacica. În biserică se găsește o icoană miraculoasă a Maicii Domnului din Cacica, care este o copie a Madonei Negre de la Jasna Góra din Czêstochowa.

Evenimentul a început cu întâmpinarea oaspeților în piațeta din fața bisericii. Prezent la eveniment, ambasadorul RP la București, Paweł Soloch, împreună cu președintele Uniunii Polonezilor din România, deputatul Ghervazen Longher, au depus flori și au aprins candele la statuia marelui polonez Sfântului Ioan Paul al II-lea care i-a motivat pe polonezi să lupte împotriva comunismului și este pentru ei un simbol al independenței și eliberării Poloniei.

Mai apoi, festivitățile s-au mutat în biserică, unde oaspeții și credincioșii au fost întâmpinați de preotul paroh al sanctuarului, părintele Daniel-Cătălin Romila. Sfânta Liturghie în limba polonă a fost celebrată de preoți din întregul decanat al Bucovinei, precum și de părintele Ionuț Ursuleac, protopop al protopopiatului Bucovinean, din cadrul Episcopiei Greco-Catolice de Maramureș, și a fost prezidată de pr. dr. Stanislav Ioan Cucharec, capelanul polonezilor din Dieceza de Iași, care a ținut și predica.

Gazdele evenimentului au fost președintele Uniunii Polonezilor din România, Ghervazen Longher, împreună cu soția sa, Victoria, dar și vicepreședinții Ștefania Carmen Zielonka și Ștefan Longher. Alături de polonezii în acea zi importantă au fost și ambasadorul Republicii Polone în România – Paweł Soloch, împreună cu soția, președintele Consiliului Județean Suceava – Gheorghe Șoldan, subprefectul județului Suceava – Antoniu-Alexandru Flandorfer, pr. Mihai Cobziuc – reprezentant al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, primarul comunei Cacica – Dinu Radu Ciuc, primarul comunei Moara – Eduard Dziminschi, directorul salinei Cacica – Radu Dîrțu, specialist în fonduri europene – Doina Iacoban, inspectorul pentru limba polonă maternă din cadrul Inspectoratului Școlar Județean Suceava – Cristina Maria Albu.

După Sfânta Liturghie, oaspeții au adresat celor prezenți câteva cuvinte, subliniind însemnătatea evenimentului aniversar al independenței Poloniei și exprimându-și respectul față de comunitatea poloneză din România pentru păstrarea spiritului polonez.

Festivitățile s-au încheiat cu un concert susținut de cvartetul de coarde "Colosseum" din Iași. Muzicienii, care cântă în orchestrele Filarmonicii "Moldova" și Operei Române din Iași, au prezentat creații ale compozitorilor romantici europeni, care au răsunat magnific în frumosul interior al sanctuarului din Cacica.

Elżbieta Wieruszewska-Calistru

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 16 noiembrie: Cacica: Ziua Națională a Independenței Poloniei sărbătorită în Bucovina. Foto: Adrian Cuba




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat