Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Foto: Laurențiu Dîncă
Iași: Solemnitatea Toți Sfinții și Pomenirea credincioșilor răposați

Biserica Catolică îi cinstește în prima zi a lunii noiembrie pe toți sfinții. În a doua zi, ea își îndreaptă rugăciunile spre cer pentru cei răposați în virtutea unei comuniuni cu cei plecați, pe care moartea nu o poate întrerupe. PS Iosif Păuleț a prezidat celebrările importante de la catedrală, care la 1 noiembrie a sărbătorit 19 ani de la sfințirea sa, și s-a rugat pentru toți credincioșii răposați în Cimitirul Eternitatea din Iași.

La 1 noiembrie, în ziua în care Biserica îi cinstește pe cei care sunt în slava cerească și se bucură de sfințenia lui Dumnezeu ca sfinți, credincioșii s-au adunat într-un număr mare în Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași la Liturghia de la ora 18.00, prezidată de PS Iosif Păuleț, prezent fiind și PS Petru Gherghel. În salutul său introductiv, pr. Daniel Iacobuț, paroh și decan, a evocat însemnătatea acestei zile și pe plan local, făcând referire la consacrarea altarului și sfințirea catedralei de la data de 1 noiembrie 2005.

Foto: Andreea Dima
În predica sa, PS Iosif a vorbit despre sfințenie, subliniind că singura cale de atingere a adevăratei fericiri este sfințenia. Acest lucru a reieșit și din pilda pe care a redat-o, în care un tânăr s-a arătat interesat de fericire. Un călugăr i-a răspuns că este nevoie să caute sfințenia. Tânărul a considerat că nu este potrivită pentru el sfințenia. Replicând, călugărul i-a spus că nici fericirea nu va fi pentru el. Sfinții sunt cei care ne învață care este ținta vieții noastre. Intervin pentru noi și exemplul lor ne ajută să avem un comportament "nobil, ordonat, demn".

Foto: Adrian Cuba
La 2 noiembrie, PS Iosif Păuleț împreună cu PS Petru Gherghel, preoții de la parohie și de la seminar au fost prezenți în Cimitirul Eternitatea la ora 14.00, pentru un recviem solemn. Au fost înălțate rugăciuni mai întâi la capela mortuară catolică, aflată în grija surorilor de la Congregația "Notre Dame de Sion". În ultimele luni, aceasta a cunoscut mai multe lucrări de renovare. În cuvântul ei, sr. Iuliana Neculai, NDS, reprezentată a acestui congregații, a mulțumit celor mai îndeaproape implicați în acest proiect: arhitectului Marius Bortoș și inginerului Laurențiu Leonte. Au fost nominalizați și Sebastian Petercă, Mihai Spiridon, Petru Mina, pictorii Gheorghe Benchea și Bogdan Benchea, Edi Stoica, Marius Cojocariu și administrației cimitirului. O mulțumire aparte i-a fost adresată pr. Daniel Iacobuț pentru implicarea și susținerea în acest demers. De asemenea, și PS Iosif Păuleț, pentru disponibilitatea de a fi prezent pentru binecuvântare și rugăciune. Rugăciuni au fost înălțate apoi la cavoul preoților, aici fiind pomeniți toți preoții și seminariștii decedați, care au fost în Seminarul Mare din Iași. O ultimă stațiune a fost la mormântul PS Marcu Glaser, fost episcop de Iași. Și aici s-au intonat cântări și s-au rostit rugăciuni pentru odihna veșnică a tuturor episcopilor și păstorilor Diecezei de Iași.

Foto: Laurențiu Dîncă
Sfânta Liturghie de la ora 18.00 din aceeași zi dedicată celor răposați a încununat ziua în care Biserica trăiește intens comuniunea cu cei plecați. Pr. Daniel a ținut predica și a amintit că la fiecare Sfântă Liturghie noi, după prefacere, vestim moartea Domnului și mărturisim învierea sa. Isus nu le-a spus ucenicilor că nu vor muri. El i-a avertizat în schimb, să nu-și piardă viața aceasta prin păcat. A ne împărtăși, a spus predicatorul, înseamnă "a lăsa ca puterea învierii Domnului să pătrundă viețile noastre". Referindu-se la Sfântul Francisc din Assisi, părintele a afirmat că pentru marele sfânt italian moartea era o soră. Fericit este cel surprins de sora moarte în voința Domnului. Moartea, cu tot fiorul și frica de neant, este fericitoare dacă ne găsește făcând voința Domnului.

La finalul celebrării, toți s-au rugat către cel care este măreț biruitor al morții, intonând cântările prevăzute pentru recviem, repetând cu o convingere tot mai profundă că răscumpărătorul nostru trăiește, că în ziua cea din urmă ne va învia pe toți pentru a fi în patria cerească.

Vizitând cimitirul, oferindu-ne clipe de meditație asupra morții celorlalți, asupra propriei morți, învățăm cum să ne făurim viața pământească, care se împuținează cu fiecare nouă zi, trăind în speranță revederea cu toți cei dragi ai noștri în casa Tatălui.

Pr. Cristian Diac

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:

- 1 noiembrie: Iași: Solemnitatea Toți Sfinții. Foto: Andreea Dima

- 2 noiembrie: Iași: Pomenirea credincioșilor răposați la Cimitirul "Eternitatea". Foto: Andreea Dima

- 2 noiembrie: Iași: Pomenirea credincioșilor răposați la Cimitirul "Eternitatea". Foto: Adrian Cuba

- 2 noiembrie: Iași: Pomenirea credincioșilor răposați la Liturghia pontificală din Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină". Foto: Laurențiu Dîncă

* * *

Iași (catedrală): Sfânta Liturghie solemnă din sărbătoarea "Toți Sfinții" (1 noiembrie 2024):

*

Iași (catedrală): Sfânta Liturghie în solemnitatea "Pomenirea Credincioșilor Răposați" (2 noiembrie):




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat