Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Papa Francisc: Discurs adresat participanților la Adunarea Plenară a Dicasterului pentru Comunicare (31 octombrie 2024)

Iubiți frați și surori de la Dicasterul Comunicării, bine ați venit!

Îl salut pe prefect, dr. Ruffini, și pe ceilalți conducători; îi salut pe cardinalii și episcopii prezenți și pe voi toți care formați această mare comunitate de lucru.

În liturgia de astăzi se citește acest îndemn: "Așadar, stați drepți, încinși la coapse cu adevărul și îmbrăcați cu platoșa dreptății, având încălțăminte în picioare, fiind gata pentru evanghelia păcii!" (Ef 6,14-15). Ar putea să fie și fotografia robot a comunicatorului bun, nu vi se pare?

De fapt, a voastră este o vocație, este o misiune! Cu munca voastră și creativitatea voastră, cu folosirea inteligentă a mijloacelor pe care tehnologia le pune la dispoziție, dar mai ales cu inima voastră: se comunică cu inima. Sunteți chemați la o misiune mare și entuziasmantă: aceea de a construi punți, când atâția ridică ziduri, zidurile ideologiilor; aceea de a favoriza comuniunea, când atâția alimentează diviziunea; aceea de a vă lăsa implicați de dramele din timpul nostru, când atâția preferă indiferența. Această cultură a indiferenței, această cultură a lui "a se spăla pe mâini": "nu-mi revine mie, să se descurce". Asta face mult rău!

În aceste zile ale Adunării Plenare v-ați întrebat cum să favorizați o comunicare care să fie "constitutiv sinodală". Sinodul despre sinodalitate pe care tocmai l-am încheiat devine acum un drum obișnuit care trebuie să se impună - un drum care vine din timpul în care Sfântul Paul al VI-lea a creat Secretariatul pentru Sinodul Episcopilor -; devine stilul cu care în Biserică trăim comuniunea, un stil sinodal. În fiecare exprimare a vieții noastre comunitare suntem chemați să reverberăm acea iubire divină care în Cristos ne-a atras și ne atrage. Și asta este ceea ce caracterizează apartenența eclezială: dacă am raționa și am acționa după categorii politice, sau de firmă, nu am fi Biserică. Asta nu merge! Dacă am aplica criteriile lumește sau dacă am reduce structurile noastre la birocrație, nu am fi Biserică. A fi Biserică înseamnă a trăi în conștiința că Domnul ne iubește cel dintâi, ne cheamă cel dintâi, ne iartă cel dintâi (cf. Rom 5,8). Și noi suntem martori ai acestei milostiviri infinite, care a fost revărsată gratuit asupra noastră schimbând viața noastră.

Acum ați putea să mă întrebați: Dar ce legătură au toate acestea cu munca noastră de comunicatori, de jurnaliști? Are legătură, și mult! De fapt, tocmai pentru că sunteți comunicatori, voi sunteți chemați să țeseți comuniunea eclezială cu adevărul încins la coapse, cu dreptatea ca platoșă, cu picioarele încălțate și gata să răspândiți evanghelia păcii. Permiteți-mi să vă povestesc un vis. Visez o comunicare care să reușească să conecteze persoane și culturi. Visez o comunicare capabilă să relateze și să valorizeze istorii și mărturii care se petrec în fiecare colț al lumii, punându-le în circulație și oferindu-le tuturor. Pentru aceasta sunt bucuros să știu că - în pofida dificultăților economice și a exigenței de a reduce cheltuielile, voi vorbi după aceea despre asta - v-ați angajat pentru a mări oferta celor peste cincizeci de limbi cu care comunică mass-media vaticane, adăugând limbile Lingala, Mongolă și Kannada.

Visez o comunicare făcută de la inimă la inimă, lăsându-ne implicați de ceea ce este uman, lăsându-ne răniți de dramele pe care le trăiesc atâția frați și surori ai noștri. Pentru aceasta vă invit să ieșiți mai mult, să îndrăzniți mai mult, să riscați mai mult nu pentru a răspândi ideile voastre, ci pentru a relata cu onestitate și pasiune realitatea. Visez o comunicare care să știe să meargă dincolo de orice slogan și să țină aprinse reflectoarele asupra săracilor, asupra celor din urmă, asupra migranților, asupra victimelor războiului. O comunicare care să favorizeze incluziunea, dialogul, căutarea păcii. Câtă urgență există de a da spațiu făcătorilor de pace! Nu încetați să relatați mărturiile lor, în fiecare parte a lumii.

Visez o comunicare care să educe să se renunțe un pic la sine pentru a face spațiu celuilalt; o comunicare pasionată, curioasă, competentă, care să știe să se cufunde în realitate pentru a o putea relata. Ne face bine să ascultăm istorii cu gust evanghelic, care astăzi, ca și în urmă cu două mii de ani, ne vorbesc despre Dumnezeu așa cum Isus, Fiul său, l-a revelat lumii.

Fraților și surorilor, nu vă fie frică să vă implicați, să schimbați, să învățați limbaje noi, să parcurgeți străzi noi, să locuiți în ambientul digital. Faceți asta mereu fără a vă lăsa absorbiți de instrumentele pe care le folosiți, fără a face ca instrumentul să devină "mesaj", fără a banaliza, fără "a înlocui" în întâlnirea în rețea relațiile umane adevărate, concrete, de la persoană la persoană. Evanghelia este istorie de întâlniri, de gesturi, de priviri, de dialoguri pe stradă și la masă. Visez o comunicare care să știe să mărturisească astăzi frumusețea întâlnirilor cu samariteana, cu Nicodim, cu adultera, cu orbul Bartimeu... Isus așa cum am scris în noua enciclică Dilexit nos, "acordă toată atenția sa persoanelor, preocupărilor lor, suferințelor lor" (nr. 40). Noi, comunicatorii, suntem chemați să facem același lucru, pentru că întâlnind iubirea, iubirea lui Isus, "devenim capabili să țesem legături fraterne, să recunoaștem demnitatea fiecărei ființe umane și să ne îngrijim împreună de casa noastră comună" (ibid.).

Ajutați-mă, vă rog, să facem cunoscută lumii Inima lui Isus, prin compasiunea față de acest pământ rănit. Ajutați-mă, cu comunicarea, să facem în așa fel încât lumea, "care supraviețuiește printre războaie, dezechilibre economice, consumism și folosire anti-umană a tehnologiei, să poată recupera ceea ce este mai important și necesar: inima" (Dilexit nos, 31). Ajutați-mă cu o comunicare care este instrument pentru comuniune.

Cu toate că lumea este zguduită de violențe teribile, noi, creștinii, știm să privim la multele flăcări mici de speranță, la multele istorii de bine mici și mari. Să fim siguri că răul nu va învinge, pentru că Dumnezeu este cel care conduce istoria și mântuiește viețile noastre.

Aș vrea s-o menționez și pe doamna Gloria Fontana [aplauze]. Astăzi este ultima sa zi de muncă, sper să-ți facă o sărbătoare! După 48 de ani de serviciu: a intrat în ziua Primei Împărtășanii, cred. A făcut un mare serviciu în secret, dedicându-se să transcrie discursurile papei.

Și aș vrea să vă spun un lucru: va trebui să mai facem un pic mai multă disciplină cu privire la bani. Voi trebuie să găsiți modul de a economisi mai mult și de a căuta alte fonduri, pentru că Sfântul Scaun nu poate continua să vă ajute ca acum. Știu că este o veste urâtă, dar este și o veste bună, pentru că mișca creativitatea voastră a tuturor.

Jubileul, pe care-l vom începe peste câteva săptămâni, este o mare ocazie pentru a mărturisi lumii credința noastră și speranța noastră. Vă mulțumesc încă de acum pentru tot ceea ce veți face, pentru angajarea Dicasterului în a-i ajuta fie pe pelerinii care vor veni la Roma, fie pe cei care nu vor putea călători, dar grație mass-media vaticane vor putea urmări celebrările jubiliare simțindu-se uniți cu noi. Mulțumesc, multe mulțumiri!

Vă binecuvântez din inimă pe voi toți și munca voastră. Și vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Mulțumesc!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat