Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Rotunda: O sărbătoare a recunoștinței pentru persoanele vârstnice

Sâmbătă, 19 octombrie 2024, la Parohia Romano-Catolică "Sfântul Francisc din Assisi" din Rotunda a avut loc o sărbătoare a recunoștinței pentru persoanele vârstnice. Evenimentul a fost organizat de Asociația Centrul Diecezan Caritas Iași prin Centrul de Îngrijire la Domiciliu din Roman, în colaborare cu parohia locală, cu ocazia Zilei Internaționale a Persoanelor Vârstnice.

Programul a început la ora 9:00 cu primirea beneficiarilor asistați la domiciliu din 11 localități: Adjudeni, Tămășeni, Roman, Sagna, Vulpășești, Luțca, Buruienești, Rotunda, Doljești, Lițca și Buhonca.

La ora 9:30 s-a recitat Sfântul Rozariu, urmat de Sfânta Liturghie de la ora 10:00. După Liturghie, participanții s-au bucurat de un moment artistic inspirat din tradiția șezătorilor, iar de la ora 12:30 a avut loc o agapă frățească tradițională, urmată de dansuri și voie bună în sala mare a Centrului Social Parohial "Sfânta Familie".

Evenimentul a reunit persoane de toate vârstele - vârstnici, tineri și copii, precum și preoți, printre care pr. Sebastian Bilboc, decan al Decanatului de Roman. Sfânta Liturghie a fost prezidată de pr. Egidiu Condac, directorul general al Asociației Centrul Diecezan Caritas Iași. La începutul Liturghiei, pr. paroh Carmil Duma a adresat un călduros bun venit tuturor participanților, subliniind importanța acestei sărbători, spunând că este un moment potrivit pentru a aduce laudă și mulțumire lui Dumnezeu pentru darul vieții, în special pentru persoanele vârstnice, care reprezintă adevărate repere de credință, înțelepciune, dăruire și experiență de viață. De asemenea, a evidențiat nevoile și provocările cu care se confruntă vârstnicii: sărăcia, boala, singurătatea și izolarea, încurajând găsirea unor soluții concrete pentru a le oferi sprijin și alinare.

În predica sa, pr. Felician Tiba a evidențiat recunoștința și respectul pe care tinerele generații trebuie să le arate persoanelor vârstnice, părinților și bunicilor, cărora le datorăm totul: viața, îngrijirea, învățătura, educația morală și creștină. El a făcut referire la Evanghelia prezentării lui Isus la Templu, amintind de grija părinților lui, Iosif și Maria, pentru creșterea și educarea sa umană și religioasă.

La finalul Sfintei Liturghii, pr. Egidiu Condac a felicitat credincioșii prezenți, încurajându-i să își îndeplinească rolul pe care îl au în societate și în Biserică. El a mulțumit tuturor celor care, cu iubire și devotament, oferă sprijin persoanelor vârstnice, subliniind nevoia de solidaritate într-o lume interconectată.

Pr. decan Sebastian Bilboc a transmis felicitările și aprecierea sa vârstnicilor și organizatorilor, salutul de prețuire și încurajare din partea Preasfințitului Iosif Păuleț, precum și un gând din mesajul Papei Francisc cu ocazia Zilei Mondiale a Bunicilor (28 iulie 2024): "«La bătrânețe să nu mă părăsești» (cf. Ps 71,9)".

În calitate de cântăreț bisericesc și asistent social coordonator al Centrului de Îngrijire la Domiciliu Roman, din cadrul Asociației Centrul Diecezan Caritas Iași, am început cuvântul meu de recunoștință cu două citate biblice: "Fiule, sprijină-l pe tatăl tău la bătrânețe și nu-l întrista în viața lui" (Sir 3,12) și "Tot ceea ce ați făcut unuia dintre acești frați ai mei mai mici, mie mi-ați făcut" (Mt 25,40).

"Mulțumim bunului Dumnezeu pentru darul vieții și binecuvântările sale; de asemenea, ne exprimăm recunoștința față de toți cei implicați în organizarea evenimentului și față de persoanele vârstnice, modele de credință și păstrători ai tradițiilor și culturii, care prin prezența și exemplul lor au făcut posibilă această sărbătoare.

Aducem mulțumiri deosebite pr. paroh Carmil Duma pentru colaborare și găzduire, pr. Felician Tiba pentru cuvintele pline de înțelepciune, tuturor preoților prezenți, domnului primar Albert Lungu și celorlalți primari care au sprijinit proiectele centrelor de îngrijire la domiciliu. Un gând special îl îndrept către echipa mea, pe care am numit-o "albinuțele" Centrelor de Îngrijire la Domiciliu din Roman și Doljești, care își îndeplinesc misiunea cu dăruire și iubire în 11 localități.

De asemenea, mulțumim comunității din Rotunda pentru implicare, corului parohial și sponsorului evenimentului, care a dorit să rămână anonim".

Toți cei prezenți au fost invitați să continue sărbătoarea în sala mare a Centrului Social Parohial și să cânte "La mulți ani" într-o atmosferă de bucurie și emoție. Această sărbătoare a fost un eveniment deosebit de important pentru Parohia Rotunda, marcând prima celebrare a Zilei Vârstnicului cu participarea credincioșilor din alte localități. A fost o zi de neuitat, plină de momente emoționante și amintiri frumoase. Mulțumim tuturor!

Irina Frenț,
asistent social coordonator
Centrul de Îngrijire la Domiciliu Roman

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 19 octombrie: Rotunda: O sărbătoare a recunoștinței pentru persoanele vârstnice




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat