Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Elena Guerra, fondatoare a "Surorilor Sfintei Zita"

Apostolă a devoțiunii față de Duhul Sfânt

Decizia Papei Francisc de a dedica actualul său ciclu de cateheze temei "Duhul și Mireasa" face deosebit de actuală figura Elenei Guerra, fondatoare a Congregației Oblatelor Sfântului Duh, numite și "Surorile Sfintei Zita".

Născută la Lucca, la 23 iunie 1835 din părinți care aparțineau nobilimii locale, încă de mică a primit, împreună cu cei doi frați, o educație bună. După Mir, administrat ei la opt ani, fără ca nimeni s-o conducă, a simțit o devoțiune foarte specială față de Duhul Sfânt: "De atunci", va scrie mai târziu, "când mă aflam în biserică pentru novena de Rusalii, mi se părea că sunt în Paradis".

După Prima Împărtășanie, a obținut permisiunea să se poată apropia de Euharistie în toate zilele, tot mai atrasă de iubirea față de Dumnezeu. În familie, un frate al său se pregătea pentru Preoție și Elena ar fi voit să participe și ea la lecțiile profesorilor pe care tatăl îi aducea în casă pentru a-l instrui pe fiu; însă mama s-a opus, permițându-i să învețe muzică, pictură și croitorie, fidelă față de mentalitatea timpului, pentru că, în acea epocă, singura perspectivă a unei femei era să devină soție și mamă.

Totuși, Elena, frecventând în ascuns lecțiile date fratelui și sustrăgând ore de la somn, studiind noaptea fără știrea tuturor, a completat propria instruire învățând și latina.

În 1856 dădea viața "Grădiniței Mariei" și apoi "Prieteniilor spirituale", două forme de asociere feminină laicală care permiteau un ajutor spiritual reciproc între femei tinere; inițiative care premergeau în mod profetic metodele moderne ale Acțiunii Catolice: de fapt, cele înscrise trebuiau să se angajeze să trăiască integral viața creștină. Elena vedea sensul muncii nu numai ca obligație, care și în ea era foarte puternică, ci și ca o creativitate, exprimare și dăruire de sine, pentru a da valoare la ceea ce s-a primit în dar. Însă anul următor a fost lovită de o boală gravă care a constrâns-o la o lungă imobilitate.

După ce și-a recuperat sănătatea, a cerut să fie admisă printre Damele de Caritate, care îi vizitau pe săraci și pe bolnavi la domiciliu; și atunci când la Lucca s-a abătut holera, cu consimțământul celor din familia sa mergea să-i viziteze pe bolnavi, îngrijindu-i și întărindu-i cu cuvintele credinței. Pe drumul de maturare spirituală, s-a concentrat mai ales asupra temelor ascetice și asupra fundamentelor spiritualității sale: Duhul Sfânt, Cenacolul, Rusaliile. O întrista faptul că a trebuit să constate că cea mai mare parte a creștinilor neglija devoțiunea față de Mângâietorul și pentru aceasta în 1865 a scris o broșură cu titlul "Uniunea Pioase de rugăciuni către Duhul Sfânt" pentru a obține convertirea necredincioșilor și a răspândit practicarea celor Șapte săptămâni ca pregătire pentru Rusalii. În sfârșit, în 1889 a tipărit novena intitulată "Nou Cenacol" pentru a trezi "o întoarcere generală a credincioșilor la Duhul Sfânt".

Convinsă de funcția presei ca slujire fundamentală pentru Biserică, Guerra a publicat numeroase scrieri despre probleme referitoare la femei - soții, logodnice, muncitoare casnice - și despre școală, pentru a orienta profesorii și elevii spre o cultură creștină. Și-a dedicat toată viața lecturii și scrierii, deoarece a înțeles că școala și cultura formează persoana, dau posibilitatea de a ne conștientiza, de a ne elibera de ignoranța care închide, de a înțelege, de a alege, de a asuma o poziție conștientă, de a analiza și a distinge valori și pseudovalori. A înțeles că o cultură lărgește orizonturile, scoate dintr-o viziune privatistă și individualistă, face să se matureze sentimentul unei mondialități autentice.

Există un fir de aur care treptat se desfășoară legând toate scrierile sale ca perle dintr-un colier: Duhul Sfânt. Ea a educat la viața creștină multe sute de tineri, între care și pe Sfânta Gemma Galgani, care a cerut să intre în comunitatea care se năștea, dar după aceea a trebuit să renunțe din cauza unei crize puternice care i-a amenințat sănătatea.

În 1870, întorcându-se dintr-un pelerinaj făcut la Roma cu tatăl său, Guerra s-a simțit determinată să întemeieze un grup de Adoratoare ale Preasfântului Sacrament; mai apoi, după ce a citit biografia Sfintei Angela Merici, voind să facă ceva pentru educația tineretului, a obținut de la părinții săi să poată face un pic de școală pentru câteva tinere sărace în casa unei Dame de Caritate. Apoi, cu ajutorul parohului catedralei din Lucca, în decembrie 1872 a deschis o școală privată pentru fiicele burgheziei și a nobilimii citadine; opera, după câteva dificultăți, s-a consolidat și cu grupul de însoțitoare care s-au unit cu ea pentru a desfășura acest tip de apostolat, Guerra a întemeiat Institutul "Sfânta Zita", format din femei care inițial nu trăiau viață comunitară, dar se dedicau instruirii și educării fetelor.

Timp de circa zece ani a trebuit să înfrunte neînțelegerea celor din Lucca, a clerului și chiar a arhiepiscopului Arrigoni, precum și a familiei sale, tocmai datorită activității de instruire față de tinere. În 1882, părăsind propria casă, într-o clădire cumpărată cu fondurile avute ca urmare a împărțirii patrimoniului familial, a început viața de comunitate cu acelea care au fost numite Oblate ale Duhului Sfânt.

Guerra este apostolă a Duhului Sfânt mai ales pentru că a trăit comuniunea cu Duhul Sfânt și a lucrat ca să fie cunoscut peste tot. A început o corespondență epistolară importantă cu Papa Leon al XIII-lea, îndemnându-l să-i inducă pe episcopi și, prin intermediul lor, pe parohi să pregătească pe credincioși pentru sărbătoarea Rusaliilor cu o novenă pe cât posibil predicată. Pontiful a înțeles importanța acestui apel și cu o "Scrisoare" din 5 mai 1895 i-a îndemnat pe toți episcopii din lume să facă această novenă pentru întoarcerea dizidenților la Biserica adevărată.

Activitatea femeii se lărgește și în munca manuală, așa cum dă mărturie realizarea "Orologiului Euharistic Universal". A fost inventatoarea și constructoarea unui aparat care permite să se găsească imediat zonele geografice de pe glob în care se celebrează la aceeași oră liturghia. Această invenție i-a adus o diplomă a Ministerului Industriei și Comerțului din Regatul Italiei, și Académie Parisienne des Inventeurs a inserat numele Elenei Guerra printre membrii săi.

Elena a fost contemplativă în acțiune: în fața invitației lui Cristos a știut să evite două atitudini extreme, cea a înstrăinării, a dezinteresului față de realitățile vremelnice și cea a angajării totale, reducerea mărturiei la un simplu fapt civil și social. Elena a ales o a treia atitudine: se situează în punctul de intersecție între împărăția lui Dumnezeu și realitățile pământești; pentru că este încredințată iubirii cu toată ființa sa, nu fuge de lume, îi răspunde lui Dumnezeu, aderă la un mesaj, exprimă în sfaturile evanghelice plinătatea carității.

Trăiește condiția femeii din timpul său, dar nu recurge la modele tranzitorii: o urmează pe Maria care este locuință și slujitoare umilă a Duhului Sfânt. Iubește Biserica și lucrează așa încât, prin acțiunea Mângâietorului, să fie cenacol, semn al unității între oameni, pentru ca ascultarea celei de-a treia persoane a Treimii să o transforme în sare a pământului. A consacrat existența sa întoarcerii Duhului Sfânt pentru a spune că viața omului trebuie să se regenereze, că iubirea trebuie să fie redescoperită ca să devină principiu propulsor al istoriei. Dacă istoria vieții sale este voce a unui secol, profeția sa este fără timp, pentru că a istoricizat puterea iubirii.

Ultimii trei ani Elena i-a petrecut în alternarea de boli și de dureri care i-au provocat moartea la 11 aprilie 1914. Era Sâmbăta Sfântă și fondatoarea, după ce a fost îmbrăcată, a coborât din pat, a sărutat pământul și a repetat cu glas tare: "Cred!".

Rămășițele sale pământești se odihnesc la Lucca în Biserica "Sfântul Augustin".

Fiind declarată venerabilă în 1953, a fost după aceea beatificată la 26 aprilie 1959 de Ioan al XXIII-lea.

În vederea canonizării, postulația a prezentat la Dicasterul Cauzelor Sfinților cazul supraviețuirii și al succesivei vindecări rapide, globale și durabile de traumă craniano-encefalică foarte gravă a unui bărbat din Brazilia. În timpul unei reuniuni a mișcării diecezane a Reînnoirii în Duhul a fost invocată Fericita Elena Guerra pentru vindecarea bărbatului și a fost stabilit să se recite o novenă, la încheierea căreia medicii curanți au constatat o îmbunătățire a condițiilor neurologice ale pacientului și vindecarea completă.

de Paolo Vilotta, postulator

(După L'Osservatore Romano, 19 octombrie 2024)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat