Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Bordeaux: "Liturghia popoarelor" în Ziua Mondială a Misiunilor

Duminică, 20 octombrie 2024, în cadrul Zilei Mondiale a Misiunilor, în Biserica "Sfânta Treime" din Bordeaux (Franța) s-a celebrat o Sfântă Liturghie la care au participat credincioși din toate comunitățile prezente în metropola Bordeaux și împrejurimi. Celebrant principal a fost IPS Jean-Paul James, arhiepiscop de Bordeaux.

Ca de obicei, la acest eveniment nu au lipsit membrii comunității românilor catolici din Libourne, o localitate la circa 30 km de Bordeaux, credincioși păstoriți de câțiva ani de către pr. Valerian Enășcuț. Mai mult, ei au fost implicați în mod direct în organizarea evenimentului, lor revenindu-le pregătirea Ofertoriului și rugăciunea credincioșilor.

În predica sa, Mons. James a amintit importanța pe care o au creștinii proveniți din alte țări în arhidieceza pe care o păstorește.

"E important că sunteți aici, a spus arhiepiscopul, pentru că voi purtați împreună cu efortul pe care îl faceți acolo unde munciți și credința voastră, entuziasmul și bucuria voastră. Prin prezența voastră ne spuneți și nouă, francezilor, că nu trebuie să ne descurajăm pe drumul credinței. Prin efortul pe care l-ați făcut să fiți aici ne spuneți că bogăția culturală și religioasă pe care o aveți poate să contribuie și la binele nostru sufletesc și chiar la binele nostru material. Vă mulțumesc pentru curajul vostru, vă mulțumesc pentru că participați la sacramente, pentru că sunteți un model de credință și de umanitate. Vă mulțumesc pentru că existați!"

La Liturghia Popoarelor, organizată în Biserica "Sfânta Treime" din Bordeaux, au participat credincioși din mai multe țări europene, dar și africane, fiecare aducând cu sine câte un semn distinctiv.

Comunitatea românilor catolici din Libourne, dincolo de prezența consistentă, a ținut să manifeste costumele populare românești, din zona Moldovei și să prezinte din produsele românești la ofertoriu.

După Sfânta Liturghie a urmat un moment de împărtășire "culinară", fiecare comunitate oferind celor prezenți câte ceva din specificul locului.

Ca de obicei, am revenit acasă încărcați de "universalitatea" poporului lui Dumnezeu, fericiți că am putut fi de folos Bisericii locale care ne-a adoptat și gata să continuăm trăirea credinței noastre printre colegii francezi alături de care trăim și muncim.

Comunitatea catolicilor români din Libourne (FR)

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 20 octombrie: Bordeaux: "Liturghia popoarelor" în Ziua Mondială a Misiunilor




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat