Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Ioan Paul al II-lea despre părintele Popiełuszko: libertate în Adevăr

Ioan Paul al II-lea și părintele Jerzy Popiełuszko probabil că nu s-au întâlnit niciodată. Când, în 1983, papa a mers în Polonia, regimul îi refuzase capelanului de la Solidarność permisul necesar. Părintele Jerzy, ca toți preoții din generația sa, a fost influențat puternic de papa polonez. O demonstrează omiliile sale. Ioan Paul al II-lea cunoștea activitatea capelanului muncitorilor din Varșovia. Cunoștea omiliile sale. I-a trimis salutările sale, și chiar un rozariu. A fost înainte de 3 noiembrie 1984, când mâinile preotului mort au fost încrucișate în sicriu.

Sacrificiul care conduce la înviere

Ioan Paul al II-lea, împreună cu alți polonezi, a participat la drama răpirii părintelui Jerzy. În timpul audienței generale și al Angelus, a cerut să se facă rugăciuni pentru el și a făcut apel la conștiința răpitorilor. Când a venit știrea găsirii corpului părintelui Jerzy, papa a înțeles foarte repede că acest martiriu avea să aibă o semnificație decisivă pentru lupta Poloniei pentru independență. În ziua următoare, 31 octombrie 1984, la audiența generală, a spus: "Creștinul este chemat la victoria în Isus Cristos. Această victorie este inseparabilă de Cruce. Și deja astăzi a învins, chiar dacă zace la pământ". Într-o altă audiență de miercuri, a adăugat: "Această moarte este și o mărturie. Mă rog pentru părintele Jerzy Popiełuszko, mă rog și mai mult pentru binele care va veni din această moarte, exact ca Învierea din Cruce".

Mărturie în timpul libertății

După cinci ani, Polonia a fost prima țară din blocul comunist care a recucerit libertatea. În aceste noi condiții, Ioan Paul al II-lea a amintit încă o dată conaționalilor săi atitudinea părintelui Jerzy. "Să vorbească mărturia acestui preot, care nu este prescrisă, care este importantă nu numai ieri, ci și astăzi. Probabil că astăzi și mai mult", a afirmat papa la audiența generală din 31 octombrie 1990. De atunci, a făcut referință la mărturia părintelui Jerzy pentru a le arăta polonezilor cum ar trebui să se relaționeze cu Europa și cu schimbările care au loc în ea. La 14 februarie 1991, într-o audiență pentru Lech Wałêsa, a subliniat că "Polonia nu a trădat niciodată Europa! Se simțea responsabilă pentru comunitatea națiunilor europene. Aștepta ajutor de la ea, dar știa și să moară pentru ea". În acest context, papa a amintit pacea nedreaptă stabilită de Conferința de la Yalta. A subliniat că națiunea n-a încheiat niciodată acorduri cu aceasta și nu a cedat în fața ideologiei și a totalitarismului care erau impuse. "A apărat demnitatea sa și drepturile sale cu mare dificultate și cu prețul a mari sacrificii", a afirmat Papa Wojtyła, subliniind că simbolul acestora a fost, printre alții, părintele Jerzy.

Patron al prezenței poloneze în Europa

Încă o dată, Ioan Paul al II-lea se referea la capelanul de la Solidarność câteva luni mai târziu, în timpul călătoriei sale în patrie. În acel timp, a întreprins o polemică deschisă cu aceia care cereau întoarcerea Poloniei în Europa, subliniind că polonezii nu trebuie să se întoarcă în Europa, deoarece sunt deja în ea. "Nu trebuie să intrăm în ea, pentru că am creat asta și am creat-o cu mai multe dificultăți decât cei cărora le este atribuită sau care revendică un brevet pentru europeism, exclusivitatea. (...) Ca episcop de Roma, doresc să protestez împotriva acestei calificări a Europei, a Europei occidentale. Asta ofensează marea lume a culturii, cultura creștină, din care ne-am inspirat și pe care am co-creat-o, am co-cocreat-o și cu prețul suferinței noastre. (...) Cultura europeană a fost creată de martirii din primele secole, a fost creată și de martirii din Est în ultimele decenii - și în țara noastră în ultimele decenii. A creat-o părintele Jerzy. El este patronul prezenței noastre în Europa cu prețul sacrificiului vieții, ca și Cristos. Așa cum Cristos, așa cum Cristos are drept de cetățenie în lume, are drept de cetățenie în Europa, pentru că și-a dat viața pentru noi toți" (Omilie la Włocławek, 7.06.1991).

Pentru ca pe conștiință să nu crească mucegaiul

De ce Ioan Paul al II-lea a atribuit atâta importanță mărturiei părintelui Jerzy în noile timpuri, după prăbușirea totalitarismului marxist? Într-un anumit sens, papa însuși a dat un răspuns citând, în timpul audienței deja menționate din 1990, diferite afirmații ale preotului martir: "Pentru a rămâne un om liber din punct de vedere spiritual, trebuie să trăiască în adevăr. A trăi în adevăr înseamnă a mărturisi în exterior, a se recunoaște în el și a-și aminti de el în orice situație. Adevărul este imutabil. Adevărul nu poate să fie distrus de o decizie sau de alta, de o normă sau de alta" (31.10.1982). "Să punem pe primul loc viața în Adevăr dacă nu vrem ca a noastră conștiință să se mucegăiască" (27.02.1983).

Interes deosebit al mass-media vaticane

Merită de subliniat interesul excepțional al mass-media vaticane de atunci față de răpirea și moartea părintelui Popiełuszko. Din 22 octombrie 1984, L'Osservatore Romano a prezentat zilnic pe prima pagină desfășurările situației. "Toată Polonia este în neliniște pentru părintele Jerzy Popiełuszko"; "Ore de angoasă în Polonia pentru preot"; "Angoasă pentru pr. Popiełuszko. Papa: Pace pentru Polonia" - acestea sunt titlurile din primele zile după răpire. La 25 octombrie, cotidianul vatican prezenta, tot pe prima pagină, arestarea răpitorilor, iar în ziua următoare cita cuvintele generalului Jaruzelski, care condamna răpirea. În edițiile următoare, L'Osservatore Romano citează un alt apel al papei și reacțiile lumii, între care cuvintele semnificative ale cardinalului Jean-Marie Lustiger, arhiepiscop de Paris: "trăim într-o epocă de asasini".

de Krzysztof Bronk

(După Vatican News, 19 octombrie 2024)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat