Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Ultimele cuvinte ale lui Sammy Basso citite în timpul înmormântării sale la Tezze sul Brenta

"Îi datorez toată viața lui Dumnezeu, orice lucru frumos"

Mii de persoane i-au dat ultimul salut vineri, 11 octombrie 2024, în Biserica parohială "San Rocco", la Tezze sul Brenta, în provincia Vicenza, lui Sammy Basso, tânărul biolog molecular, decedat sâmbăta trecută [5 octombrie 2024], lovit de o înrăutățire a sănătății în timp ce se afla la o sărbătoare de căsătorie. În pofida bolii, care pentru un organism ca al său, amenințat de progeria, îl făcea să suporte mai mult decât cei 28 de ani ai săi, a trăit mereu intens, împotriva oricărei dificultăți. Sammy, reprezentat zâmbitor, cum era întotdeauna, a fost cel mai longeviv bolnav de sindromul îmbătrânirii precoce din lume. O existență extraordinară, a sa, marcată de o voință rară de a trăi și de o credință robustă care i-au permis să înfrunte și să depășească nenumărate trude și dificultăți, devenind un exemplu pentru toți.

Înmormântarea a fost celebrată de episcopul de Vicenza, Monseniorul Giuliano Brugnotto. La începutul celebrării, parohul de Tezze a citit mesajul de condoleanțe trimis de cardinalul Pietro Parolin, secretar de stat: "Mă unesc spiritual cu părinții, cu prietenii și cu cei care astăzi sunt reuniți pentru a-i da lui Sammy creștinescul rămas-bun pe pământ și împărtășesc durerea și speranța lor, transformându-le în rugăciune de ajutor pentru el și de mângâiere pentru toți. Am avut și eu ocazia - a amintit cardinalul - să-l cunosc personal pe Sammy, pentru că l-am întâlnit la un Crăciun, acasă la mine, și după aceea când a venit în audiență la Papa Francisc. Consider asta un har special, pentru că Sammy a fost o mare lumină care s-a aprins în noaptea lumii. Mulți, în aceste zile, au scos în evidență diferitele aspecte ale persoanei sale. Pe mine m-a uimit faptul că, așa cum mi-a scris, el era interesat și de problema israeliano-palestiniană și avea o bună cunoaștere a ei, studiind-o în mod profund. Cu acea ocazie s-a oferit să se pună pe sine însuși în slujba păcii în acea situație dramatică, astăzi agravată ulterior, pentru că - așa cum afirma el - a înțeles cât de importantă poate să fie chiar și numai voința fiecăruia pentru a schimba lucrurile și pentru a da speranță. Ne-a lăsat cu adevărat o inestimabilă mărturie de viață și de credință!".

O mărturie care dezvăluie sensul existenței trăite de Sammy Basso: aceasta este scrisoarea - scrisă de tânăr la 22 septembrie 2017 și deschisă de părinții săi după moartea sa - pe care episcopul de Vicenza, Giuliano Brugnotto, a citit-o în timpul omiliei de la înmormântare. Publicăm în continuare textul.

*

Dacă citiți această scriere, atunci nu mai sunt în lumea celor vii. Măcar nu în lumea celor vii așa cum o cunoaștem. Scriu această scrisoare pentru că, dacă există un lucru care m-a neliniștit mereu, sunt funeraliile. Nu că ar fi ceva rău, în funeralii, a da ultimul salut celor dragi este unul dintre lucrurile cele mai umane și mai poetice în mod absolut. Totuși, de fiecare dată când mă gândeam la cum va fi înmormântarea mea, au existat mereu două lucruri pe care nu le suportam: faptul de a nu putea fi acolo și de a spune ultimele lucruri și faptul de a nu putea mângâia pe cel care îmi este drag. În afară de faptul de a nu putea participa, dar acesta este un alt discurs...

Și de aceea, iată că am decis să scriu ultimele mele cuvinte și mulțumesc oricui le citește. Nu vreau să vă las altceva decât ceea ce am trăit și, dat fiind că este vorba de ultima dată când am posibilitatea să-mi spun părerea, voi spune numai esențialul, fără lucruri superflue sau altceva...

Vreau să știți înainte de toate că am trăit viața mea în mod fericit, fără excepții, cu voința de a face bine, reușind uneori și uneori eșuând în mod mizerabil. Încă de copil, așa cum știți, progeria a marcat profund viața mea, deși nu era decât o parte foarte mică din ceea ce sunt, nu pot să neg că a influențat mult viața mea zilnică și, nu în cele din urmă, alegerile mele. Nu știu pentru ce și cum voi pleca din această lume, cu siguranță mulți vor spune că am pierdut bătălia mea împotriva bolii. Nu-i ascultați! N-a existat niciodată vreo bătălie de luptat, a existat numai o viață de îmbrățișat așa cum era, cu dificultățile sale, dar cu toate acestea splendidă, fantastică, nici răsplată, nici condamnare, pur și simplu un dar care mi-a fost dat de Dumnezeu.

Am încercat să trăiesc cât mai deplin posibil, totuși am făcut greșelile mele, ca orice persoană, ca orice păcătos. Visam să devin o persoană despre care să se vorbească în cărțile de școală, o persoană care să fie demnă de a fi amintită celor care vor urma, o persoană care, ca și cei mari din trecut, când este numită, se face asta cu reverență. Nu neg că, deși intenția mea era să fiu un mare al istoriei, pentru că am făcut bine, o parte din această dorință era datorată și egoismului. Egoismul celui care pur și simplu vrea să se simtă mai mult decât ceilalți. Am luptat cu orice forță a mea împotriva acestei dorințe nesănătoase, știind bine că Dumnezeu nu-l iubește pe cel care face lucrurile pentru sine, dar cu toate acestea nu am reușit mereu. Îmi dau seama acum, în timp ce scriu această scrisoare, imaginând cum va fi ultimul meu moment pe pământ, care este cea mai stupidă dorință care se poate avea. Gloria personală, măreția faima, nu sunt altceva decât un lucru trecător. În schimb, iubirea care se creează în viață este veșnică, pentru că numai Dumnezeu este veșnic, și iubirea ne vine de la Dumnezeu. Dacă există un lucru de care nu m-am căit niciodată, este acela de a fi iubit atâtea persoane în viața mea și atât de mult. Și totuși, prea puțin. Cine mă cunoaște știe bine că nu sunt un tip căruia să-i placă să dea sfaturi, dar aceasta este ultima mea ocazie... de aceea vă rog, prietenii mei, iubiți pe cei care sunt în jurul vostru, nu uitați că însoțitorii noștri de călătorie nu sunt niciodată mijlocul, ci scopul. Lumea este bună dacă știm unde să privim!

În multe lucruri, așa cum v-am spus deja, greșeam! Pentru bună parte din viața mea am crezut că nu existau evenimente total pozitive sau total negative, că ar depinde de noi să-i vedem părțile frumoase sau părțile întunecate. Desigur, o bună filozofie de viață, dar nu este totul! Un eveniment poate să fie negativ și să fie așa total! Ceea ce ne revine nouă nu este în a găsi acolo ceva pozitiv, cât mai degrabă de a acționa pe calea dreaptă, suportând, și, din iubire față de alții, de a transforma un eveniment negativ într-unul pozitiv. Nu este vorba de a găsi părțile pozitive, cât mai degrabă de a le crea, și aceasta este, după părerea mea, facultatea cea mai importantă care ne-a fost dată, facultatea care mai mult decât toate ne face umani.

Vreau să știți că vă iubesc pe voi toți și că a fost o plăcere să parcurg drumul vieții mele alături de voi. Nu vă voi spune să nu fiți triști, dar să nu fiți triști prea mult. Ca la orice moarte, va fi cineva dintre cei dragi ai mei care va plânge pentru mine, cineva care va rămâne incredul, cineva care în schimb, eventual fără să știe de ce, va vrea să meargă afară cu prietenii, să stea împreună, să râdă și să glumească, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Vreau să fiu alături de voi în asta, și să vă fac să știți că este normal. Pentru cel care plânge, să știți că este normal a fi triști. Pentru cel care va voi să facă sărbătoare, să știți că este normal pentru a face sărbătoare. Plângeți și sărbătoriți, faceți asta și în onoarea mea.

În schimb dacă veți vrea să mă amintiți, nu irosiți prea mult timp în diferite ritualuri, rugați-vă, desigur, dar luați și pahare, cinstiți în sănătatea mea și a voastră și fiți veseli. Am iubit mereu să stau în companie și de aceea așa aș vrea să fiu amintit.

Însă probabil va fi nevoie de timp, și dacă vreau cu adevărat să mângâi și să plec din această lume în așa fel încât să nu vă fac să vă simțiți rău, nu pot pur și simplu să vă spun că timpul va vindeca orice rană. Și pentru că nu este adevărat. De aceea vreau să vă vorbesc deschis despre pasul pe care eu deja l-am făcut și pe care toți trebuie să-l facă mai devreme sau mai târziu: moartea.

Chiar și numai spunându-i numele, uneori, se încrețește pielea. Și totuși, este un lucru natural, cel mai natural lucru din lume. Dacă vrem să folosim un paradox, moartea este lucrul cel mai natural din viață. Și totuși, ne provoacă frică! Este normal, nu există nimic rău, și lui Isus i-a fost frică.

Este frica de necunoscut, pentru că nu putem spune că am trăit experiența ei în trecut. Însă să ne gândim la moarte în mod pozitiv: dacă ea n-ar exista, probabil că nu am încheia nimic în viața noastră, pentru că și așa există mereu o zi de mâine. În schimb, moartea ne face să știm că nu există mereu o zi de mâine, că dacă vrem să facem ceva, momentul just este "acum"!

Pentru un creștin moartea este și altceva! De când Isus a murit pe cruce, ca jertfă pentru toate păcatele noastre, moartea este unicul mod pentru a trăi realmente, este unicul mod pentru a ne întoarce în sfârșit la casa Tatălui, este unicul mod pentru a vedea în sfârșit fața sa.

Și ca un creștin am înfruntat moartea. Nu voiam să mor, nu eram gata pentru a muri, dar eram pregătit.

Unicul lucru care îmi dă melancolie este faptul de a nu putea fi pentru a vedea lumea care se schimbă și care merge înainte. Însă pentru restul, sper că am fost în măsură, în ultimul meu moment, să văd moartea așa cum o vedea Sfântul Francisc, ale cărui cuvinte m-au însoțit toată viața. Sper că am reușit și eu să primesc moartea ca "soră moarte", de care nicio ființă vie nu poate scăpa.

Dacă în viață am fost vrednic, dacă voi fi purtat crucea așa cum mi s-a cerut să fac, acum sunt la Creator. Acum sunt la Dumnezeul meu, la Dumnezeul părinților mei, în Casa sa indestructibilă.

El, Dumnezeul nostru, unicul Dumnezeu adevărat, este cauza primă și scopul oricărui lucru. În fața morții nimic nu mai are sens decât el. De aceea, deși nu este nevoie s-o spun, pentru că el știe tot, așa cum v-am mulțumit vouă vreau să-i mulțumesc și lui. Datorez toată viața mea lui Dumnezeu, fiecare lucru frumos. Credința m-a însoțit și nu aș fi ceea ce sunt fără credința mea. El a schimbat viața mea, a adunat-o, a făcut din ea ceva extraordinar, și a făcut asta în simplitatea vieții mele zilnice.

Nu încetați niciodată, frații mei, să-l slujiți pe Dumnezeu și să vă comportați după poruncile sale, pentru că nimic nu are sens fără el și pentru că fiecare acțiune a noastră va fi judecată și va decreta cine va continua să trăiască în veci și cine va trebui să moară în schimb. Nu am fost desigur cel mai bun dintre creștini, dimpotrivă am fost desigur un păcătos, dar de acum contează puțin: ceea ce contează este că am încercat să devin tot mai bun și aș reface asta.

Nu încetați niciodată, frații mei, să purtați crucea pe care Dumnezeu a încredințat-o fiecăruia și nu vă fie frică să vă lăsați ajutați în purtarea ei, așa cum Isus a fost ajutat de Iosif din Arimateea. Și nu renunțați niciodată la un raport deplin și confidențial cu Dumnezeu, acceptați de bunăvoie voința sa, pentru că este datoria noastră, dar nu fiți nici pasivi, și faceți să se audă puternic glasul vostru, faceți-i cunoscută lui Dumnezeu voința voastră, așa cum a făcut Iacob, care, prin faptul că s-a demonstrat puternic, a fost numit Israel: Cel care luptă cu Dumnezeu.

Cu siguranță, Dumnezeu, care este mamă și tată, care în persoana lui Isus a simțit orice slăbiciune umană, și care în Duhul Sfânt trăiește mereu în noi, care suntem Templul său, va aprecia eforturile voastre și le va ține în inima sa.

Acum vă las, așa cum v-am spus, nu iubesc funeraliile când devin prea lungi, iar eu nu am fost scurt. Să știți că nu aș putea să-mi imaginez vreodată viața mea fără voi și, dacă mi-ar fi dată posibilitatea de a alege, aș fi ales încă să cresc alături de voi. Sunt bucuros că mâine soarele va răsări iarăși...

Familia mea, frații mei și iubirea mea, vă sunt aproape și, dacă îmi este permis, voi veghea asupra voastră.

Vă iubesc.

PS: Fiți liniștiți, toate acestea sunt numai oboseală acumulată...

(După L'Osservatore Romano, 12 octombrie 2024)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat