Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Sapientia": Parabolele rugăciunii

La Editura "Sapientia" a apărut de curând cartea Parabolele rugăciunii, scrisă de Mons. Antonio Pitta și tradusă în limba română de Paula Bordei. Cartea apare în colecția "Spiritualitate", în formatul 14Ś20 cm, are 76 pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 15 lei.

Acesta este al cincilea volum din seria de 8 care vor apărea în seria "Note despre rugăciune", ediție îngrijită de Dicasterul pentru Evanghelizare, Secțiunea pentru problemele fundamentale ale evanghelizării în lume. Toate volume sunt prefațate de Papa Francisc. Redăm în continuare Prefața Mons. Antonio Pitta:

După Parabolele milostivirii (2015), pe care le-am tratat în vederea Jubileului extraordinar al milostivirii, cele despre rugăciune continuă pe aceeași linie în anul dedicat Rugăciunii, așa cum a cerut Papa Francisc. Perspectiva asupra învățării rugăciunii prin parabole vine de la evanghelistul Luca, care este deosebit de sensibil la ambele trăsături ale lui Isus. El este cel mai mare profesor de parabole, deși este necesar să distingem sursa originală a parabolelor de versiunea lor finală. Prima se datorează predicării istorice a lui Isus, iar cea de-a doua, intervențiilor primelor comunități creștine și redactărilor finale ale fiecărui evanghelist. Cu toate acestea, după cum bine a intuit Joachim Jeremias, cei care aprofundează parabolele lui Isus se află pe o bază istorică solidă.

Dacă la un moment dat, în timpul predicii sale, unul dintre ucenicii săi i-a cerut să-i învețe cum să se roage, înseamnă că Isus avea un mod special de a se ruga. Înainte de Isus, Ioan Botezătorul și fariseii își învățaseră și ei ucenicii să se roage. Cu toate acestea, Ioan alesese rugăciunea ascetică în pustiul din Iuda, iar fariseii nu foloseau parabole pentru a-i învăța să se roage. Ceea ce caracterizează într-un mod unic învățătura lui Isus despre rugăciune este utilizarea parabolelor. Isus nu a inventat un nou sistem de rugăciune. Cu tot respectul pentru alți învățători, Isus nu a fost un pustnic, un bonzo sau un profesor de yoga. Mai degrabă, el a ales viața de zi cu zi a poporului său pentru a-l învăța să se roage cu ajutorul parabolelor.

În itinerariul pe care îl vom întreprinde, ne vom concentra mai întâi pe rugăciunea lui Isus și, în special, pe Tatăl nostru. Apoi vom aprofunda parabolele legate în mod explicit de rugăciune: prietenul insistent, văduva și judecătorul necredincios, fariseul și vameșul din templu, smochinul și împărăția lui Dumnezeu. La prima vedere, parabola tatălui milostiv, mai degrabă decât cea a "fiului risipitor", nu pare legată de rugăciune. În schimb, parabola prin excelență este menită să răspundă celor care pun la îndoială asocierea lui Isus cu vameșii și păcătoșii (cf. Lc 15,1-2). Cu toate acestea, umanitatea deconcertantă a tatălui milostiv, de neconceput pentru orice tată din această lume, expune relația dintre Tatăl ceresc și ființele umane.

În afară de parabola smochinului, care se regăsește și în Evangheliile după Marcu și Matei, celelalte parabole despre rugăciune se găsesc doar în Evanghelia după Luca: evanghelia rugăciunii și a parabolelor prin excelență. Fără a dori să forțăm conținutul, considerăm că legătura dintre Tatăl nostru și parabolele despre rugăciune este originală. Isus a ilustrat Tatăl nostru prin parabole și prin acestea s-a referit continuu la Tatăl nostru. Decisiv este acest neîntrerupt du-te-vino între Tatăl nostru și parabolele rugăciunii, astfel încât modul cel mai adecvat de recitare și explicare a rugăciunii Tatăl nostru se găsește în parabole.

Începutul și sfârșitul parabolelor despre rugăciune nu sunt întâmplătoare, ci răspund strategiei narative a lui Luca. Prima parabolă, imediat după Tatăl nostru, este despre prietenul insistent (Lc 11,5-13). Ultima parabolă este despre smochin și despre împărăția care trebuie recunoscută prin rugăciunea vigilentă (Lc 21,29-36). Prima parabolă se încheie cu darul Duhului Sfânt (Lc 11,13), ultima se încheie cu rugăciunea vigilentă, în vederea instaurării împărăției lui Dumnezeu (Lc 11,31). Între Duhul Sfânt și priveghere există o afiliere reciprocă firească și necesară. Duhul ne învață să ne rugăm pentru că strigă cu putere înlăuntrul sufletului omenesc; iar rugăciunea vigilentă se naște din prezența Duhului lui Cristos în inimile credincioșilor. Le doresc cititorilor, din tot sufletul, ca între prezența Duhului în Biserică și rugăciunea care îi învață să recunoască semnele timpului, să se lase călăuziți de Isus, învățătorul original al rugăciunii prin parabole.

Mons. Antonio Pitta

*

Parabolele rugăciunii
Antonio Pitta, Ed. "Sapientia", 2024, ISBN 978-606-578-566-3, 14Ś20 cm, 76 p., 15 lei

* * *

Această carte, în limita stocului disponibil, poate fi procurată prin comandă (cu plata taxelor aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

*

De la Librăria "Sapientia":

  • prin poștă: Librăria "Sapientia", Str. Th. Văscăuțeanu, nr. 6; 700462-Iași
  • prin e-mail: sapientia@itrc.ro
  • prin telefon: 0754.826.814
  • prin website (online): www.editurasapientia.ro sau www.librariasapientia.ro
  • direct din Librăria "Sapientia" din Iași (incinta Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași)
  • sau la librăriile catolice partenere

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat