Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Pelerinajul tinerilor la Fatima

În perioada 20-30 septembrie 2024, un grup de 40 de tineri din toate părțile Diecezei de Iași a făcut un pelerinaj la sanctuarul marian de la Fatima (Portugalia), însoțiți de pr. Cristian Diac. Pe parcursul celor zece zile, începând cu capitala spaniolă Madrid, ei au vizitat catedrale și obiective religioase, trecând prin Avila, Salamanca, Santiago de Compostela, Braga, Porto și Lisabona. Punctul central al pelerinajului a fost întâlnirea cu "Doamna de lumină" de la Fatima, Fecioara Maria, unde tinerii s-au rugat Sfântul Rozariu, au vizitat casele păstorașilor vizionari și au participat la procesiunea cu lumânări. Sfânta Liturghie, rugăciunile de dimineață și de seară împreună, momentele de reculegere și tăcere au fost cele care au ritmat tot parcursul acestui pelerinaj binecuvântat.

Pelerinajul a început în Madrid, unde l-am salutat în prima seară pe pr. Leonard Diac, care ne-a vorbit despre mentalitatea lumii în care trăiește, experiența și viața sa pastorală.

A doua zi, 21 septembrie, am pornit spre Avila, locul unde s-a născut și a trăit Sfânta Tereza a lui Isus. Am vizitat muzeul și mănăstirea în care și-a petrecut cea mai mare parte din viață. Negăsind deschisă biserica din Alba de Tormes, unde a fost înmormântată, ne-am rugat împreună înaintea ei, pe treptele bisericii închinate Sfântului Ioan al Crucii, Coronița divinei îndurări pentru toți cei dragi pe care îi purtam cu noi. Am vizitat în aceeași zi catedrala din Salamanca și alte obiective din centrul acestui oraș.

Duminică, 22 septembrie, am pornit spre Santiago de Compostela și am parcurs pe jos, cu entuziasm, o parte din ceea ce este cunoscut drept faimosul "El Camino", luându-ne momente de rugăciune și de tăcere (aproape 1h din cele 5h), pe distanța de 16 km până la catedrala închinată Sfântului Iacob cel Mare, traseu corespunzător ultimei părți din Camino francez. Am celebrat seara Liturghia pelerinilor, simțind universalitatea Bisericii în diversitatea limbilor și a națiunilor.

Pelerinajul nostru s-a desfășurat începând de luni până duminică pe teritoriul Portugaliei. Am vizitat două sanctuare în prima parte a zilei: Bom Jesus și Sameiro, ambele situate într-un pitoresc ambient, pe muntele dinaintea orașului Braga, iar în sanctuarul din Sameiro am celebrat Sfânta Liturghie. Nu am lăsat la o parte nici orașul Porto, pe care nu ne-am mulțumit să-l cunoaștem doar după calitatea vinului său roșu. Am luat contact cu locurile renumite, iar a doua zi, marți, am fost în catedrala orașului, sfințind zidurile acelui edificiu sacru din secolul al XII-lea cu rugăciunea de dimineață și cu cântările religioase. Nu ne-au scăpat bisericile închinate sfinților Francisc și Clara, atât de aurite, precum și muzeul catedralei. În minte ne-a rămas și apusul de soare pe care l-am avut în seara precedentă pe Podul Luis I.

În după-amiaza zilei de marți, 24 septembrie, am ajuns la Fatima, ținta noastră principală și locul pe care îl așteptam pentru a ne ruga în locul aparițiilor Fecioarei Maria în anul 1917. Am celebrat Sfânta Liturghie într-o capelă minunată, întâlnindu-l și pe pr. Cristian Petrică Eva, care slujește în Portugalia. Seara am putut să ne rugăm în bazilică, acolo unde sunt mormintele vizionarilor Francisc și Iacinta. Am participat la Rozariu împreună cu toți pelerinii și am mers în procesiune cu lumânările aprinse.

Următoarea zi a fost una intensă: am vizitat muzeul sanctuarului, unde am fost însoțiți de un ghid care ne-a vorbit despre diversele exponate, despre coroana Fecioarei, cu glonțul care a intrat în corpul Papei Ioan Paul al II-lea în atentatul din 13 mai 1981, despre trandafirii de aur pe care Fecioara i-a primit de la papii care au vizitat-o la acest sanctuar etc. Am celebrat prima Sfânta Liturghie în grup, iar apoi am participat la cea a pelerinilor, în limba portugheză. După-amiaza am parcurs Calea sfintei cruci pe o vreme neprielnică, dar specială, care ne-a invitat la interiorizare. Am trecut pe la casele (devenite muzeu) ale vizionarilor păstorași. Seara ne-am adunat din nou la Rozariul urmat de procesiune și ne-am bucurat să fim împreună apoi cu lumânările aprinse.

Ziua de joi am petrecut-o în prima parte tot la Fatima, vizitând un muzeu impresionant, care redă în figuri de ceară 30 de scene din viața Mântuitorului, un must-see (neapărat de văzut!) pentru cine ajunge la Fatima. După momente de reculegere și rugăciune împreună, am părăsit Fatima, cu gândul în fiecare dintre noi de a reveni în acest loc unde se simte așa intens duioșia și iubirea Mariei.

Ne-am îndreptat spre Mănăstirea Bathalha, unde am admirat biserica și ansamblul edificiului, pentru frumusețea ornamentelor gotice. Am celebrat Sfânta Liturghie în sanctuarul din Santarem, unde a avut loc o minune euharistică în anul 1266, vizibilă și astăzi. Ne-am închinat în fața Preasfântului Sacrament și a ostensoriului, unde se vede clar sângele viu al lui Isus care, pe alocuri, îi conturează trăsăturile chipului.

Seara am ajuns la Linho, în apropiere de Lisabona, fiind cazați într-o casă de spiritualitate primitoare.

Vineri, 27 septembrie, a fost o zi în care am văzut două obiective reprezentative pentru cultura și istoria portugheză: Sintra, cu Palatul Pena și Quinta de Regaleira. Sfânta Litughie am celebrat-o în această zi în frumoasa capelă a Surorilor Doroteia, la care am fost cazați și care ne-au oferit o găzduire cordială și atentă, fiind un adevărat exemplu de slujire cu iubire pentru noi. Deși a fost o zi cu mulți pași fizici parcurși, am avut în vedere să ne luăm timp și pentru recitarea Sfântului Rozariu, așa cum am obișnuit să facem zilnic, pe tot parcursul pelerinajului.

Sâmbătă, 28 septembrie, a fost o zi pe care am petrecut-o în Lisabona. Am admirat mai întâi somptuoasa construcție a catedralei, ridicată în secolul 12, închinată tot Preasfintei Fecioare Maria, plimbându-ne ochii pe exponatele pe care le are tezaurul acesteia, stăruind însă, în interiorul bisericii, asupra baptisteriului, unde în anul 1195 a fost botezat Sfântul Anton (de Lisabona mai întâi!) devenit de Padova. În biserica aflată pe locul în care s-a născut Sfântul minunilor am celebrat Sfânta Liturghie, am cântat din inimă și i-am cerut ajutorul.

Pentru că eram în Lisabona, orașul care adăpostește al doilea cel mai mare Oceanario din lume, am vrut să vedem varietatea peștilor din lumea subacvatică, amuzându-ne și de caracterul atât de jucăuș al unor ființe precum vidrele. Fantezia Creatorului s-a văzut atât de bine în frumusețea culorilor și a formelor peștilor! Seara am urcat pe dealul pe care tronează Statuia Cristo Rei și i-am cântat Regelui ceresc Christus vincit... Statuia, înaltă de 28 m, pe un soclu de 82 m, este iarăși un must-see și reprezintă recunoștința Portugaliei către Isus pentru că a fost ferită de Al Doilea Război Mondial.

Am încheiat această ante-penultimă zi a pelerinajului nostru cu o oră de adorație euharistică, într-o atmosferă de intimitate și regăsire sufletească în fața lui Isus, încredințându-ne cu totul lui sufletele, dorințele, durerile, pe cei dragi ai noștri și pe toți cei pe care îi purtam în rugăciune, prin intermediul textului meditat pe baza Novenei Dăruirii de Sine a pr. Dolindo Ruotolo.

Duminică, 29 septembrie, am celebrat Liturghia în frumoasa biserică Santa Maria de Belem. Apoi am vizitat Mănăstirea Jeronimos, Monumentul descoperirilor și Torre de Belem. Întorcându-ne la Madrid, în ultima zi, luni, ne-am bucurat din nou de însoțirea pr. Leonard Diac, care ne-a prezentat Catedrala "Sfânta Maria la Real" de la Almudena. Am celebrat ultima Sfântă Liturghie a pelerinajului în frumoasa Capela a Preasfântului Sacrament, încheind cu "Rugăciunea la sfârșit de pelerinaj".

Atâtea locuri frumoase, sanctuare și bazilici, atâtea momente spirituale individuale și comune pot numai să îmbucure și să înalțe sufletele! Tinerii au arătat spirit de comuniune, poftă de rugăciune și de cântare, prezență activă la celebrări. Fiecare zi a avut o amprentă sacră aparte. Fecioara Maria, Regina Rozariului a fost atât de primitoare, iar clipele la Fatima au fost pline de binecuvântările ei materne!

Mulțumiri pentru inițiativa și organizarea acestui pelerinaj pr. Cristian și co-organizatoarelor Andreea Ghiuzan, Cristina Crețu și Ana Moraru. Dumnezeu, căruia i se cuvin toate mulțumirile, să ofere timp și pentru alte pelerinaje, căci un pelerinaj este un gest de iubire pe care cineva și-l face sieși și mai ales propriului suflet.

Tinerii pelerini

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 20-30 septembrie: Pelerinajul tinerilor la Fatima




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat