Anul pastoral
2024‑2025

Jubileul Speranței
2024-2026

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Conferință de presă de prezentare a lucrărilor din a doua Sesiune a celei de-a XVI-a Adunări Generale Ordinare a Sinodului Episcopilor (2-27 octombrie 2024)

Luni, 16 septembrie 2024, a avut loc conferința de presă de prezentare a lucrărilor din a doua sesiune a celei de-a XVI-a Adunări Generale Ordinare a Sinodului Episcopilor (2-27 octombrie 2024). Au intervenit: Eminența Sa cardinalul Mario Grech, secretar general al Secretariatului Sinodului; Eminența Sa cardinalul Jean-Claude Hollerich, S.I., arhiepiscop de Luxembourg, raportor general al celei de-a XVI-a Adunări Generale Ordinare a Sinodului Episcopilor; Rev. Mons. Riccardo Battocchio, secretar special al celei de-a XVI-a Adunări Generale Ordinare a Sinodului Episcopilor; părintele Giacomo Costa, S.I., secretar special al celei de-a XVI-a Adunări Generale Ordinare a Sinodului Episcopilor; dr. Paolo Ruffini, prefect al Dicasterului pentru Comunicare și președinte al Comisiei pentru Informație a celei de-a XVI-a Adunări Generale Ordinare a Sinodului Episcopilor; și dr. Sheila Pires, secretară a Comisiei pentru Informație a celei de-a XVI-a Adunări Generale Ordinare a Sinodului Episcopilor (în contact de la distanță). Prezentăm în continuare intervențiile Eminenței Sale cardinal Mario Grech și a Eminenței Sale cardinal Jean-Claude Hollerich, S.I.:

Intervenția Eminenței Sale cardinal Mario Grech

Sinodul este, înainte de toate, un timp de rugăciune. Prima ascultare de care avem nevoie este ascultarea Domnului, a cuvântului său încredințat Sfintelor Scripturi, a Duhului său care vorbește inimii credincioșilor.

Această ascultare "originară" ne face capabili după aceea să ne ascultăm autentic între noi, recunoscând în ceea ce spune celălalt glasul Duhului. Așa încât să ne facă apți de a tinde la acea convergență care este inima oricărui proces sinodal.

Doresc să amintesc în această privință ceea ce Papa Francisc avea să spună la 9 octombrie 2021, deschizând pentru întreaga Biserică drumul sinodal pe care acum, cu această a doua sesiune a Adunării Sinodului Episcopilor, ajunge la un moment culminant: "protagonistul Sinodului este Duhul Sfânt. Dacă nu există Duhul, nu va fi Sinod. [...] Să fie acest Sinod un timp locuit de Duhul! [...] Duhul Sfânt este cel care ne conduce acolo unde Dumnezeu vrea și nu unde ne-ar duce ideile noastre și gusturile noastre personale".

Tocmai pentru a asculta Duhul, pentru a onora primatul cuvântului lui Dumnezeu asupra cuvintelor noastre, a Doua Sesiune - exact ca prima - va fi precedată de două zile de reculegere spirituală, pe care le vom face în Vatican. Ne dorim să repetăm aceeași experiență intensă de anul trecut, care a fost unanim apreciată de participanții la sinod. În zilele de luni, 30 septembrie, și marți, 1 octombrie, ne vor conduce din nou, cu meditațiile lor, părintele Timothy Radcliffe, O.P., și maica Ignazia Angelini, O.S.B., care după aceea vor continua să anime rugăciunea în timpul zilelor Sinodului, împreună cu părintele Matteo Ferrari, O.S.B. Cam., responsabil al liturgiilor, și cu monahii de Camaldoli. Suntem convinși că încă o dată cu ajutorul lor adunarea se va dispune la acea ascultare, acel dialog și acel consens despre care spuneam mai înainte.

O noutate, față de 2023, este veghea penitențială care va încheia cele două zile de reculegere. Această veghe va avea loc în seara de marți, 1 octombrie, în Bazilica "Sfântul Petru" și va fi prezidată de Papa Francisc. Evenimentul, organizat împreună de Secretariatul General al Sinodului și de Dieceza de Roma în colaborare cu Uniunea Superiorilor Generali și cu Uniunea Internațională a Superioarelor Generale, va fi deschis participării tuturor, îndeosebi a tinerilor, care ne amintesc mereu cât de mult vestirea evangheliei trebuie să fie însoțită de o mărturie credibilă, pe care ei cei dintâi doresc s-o ofere lumii împreună cu noi.

Aceeași rugăciune Adsumus, vechea rugăciune care ne însoțește încă de la începutul drumului sinodal 2021-2024, ne oferă sensul de a ne ruga sinodal, de a recunoaște păcatele noastre, de a veghea...

La veghea unui eveniment al Bisericii așa de solemn, cum este sinodul, vor fi nominalizate câteva dintre păcatele care provoacă mai mult durere și rușine, invocând milostivirea lui Dumnezeu. Îndeosebi, în bazilica vaticană vom putea asculta trei mărturii a unor persoane care au suferit din cauza vreunuia dintre aceste păcate. În continuare va avea loc o mărturisire pentru diferite tipuri de păcate. Nu va fi vorba de a denunța păcatul celorlalți, ci de a ne recunoaște parte dintre cei care, prin acțiune sau măcar prin omisiune, devin motiv al suferinței îndurate de nevinovați și lipsiți de apărare. La sfârșitul acestei mărturisiri a păcatelor, Sfântul Părinte va adresa, în numele tuturor creștinilor, o cerere de iertare către Dumnezeu și către surorile și frații din toată omenirea.

În afară de asta, când Sinodul deja va fi început, în seara de vineri, 11 octombrie, și anul acesta vom repeta experiența unei rugăciuni ecumenice, împreună cu Sfântul Părinte, cu delegații fraterni prezenți în aula sinodală (al căror număr a fost crescut în mod semnificativ de la 12 la 16) și cu diferiți alți reprezentanți ai Bisericilor și comunităților ecleziale prezenți la Roma.

Din nou această rugăciune a fost pregătită de o echipă compusă din Secretariatul General al Sinodului și din Dicasterul pentru Promovarea Unității Creștinilor cu frații din Comunitatea de la Taizé, care sunt de altfel la dispoziția celor care ar vrea să organizeze la nivel local rugăciuni asemănătoare în conexiune cu evenimentul care se va celebra în Vatican, în "Piazza dei Protomartiri", loc unde, conform unei tradiții imemoriale, a avut loc martiriul apostolului Petru.

Data de 11 octombrie a fost aleasă pentru a aminti ziua de 11 octombrie de acum 62 de ani, când s-a deschis în mod solemn Conciliul Vatican II, care a inaugurat pentru Biserica Catolică o nouă perioadă ecumenică, a cărui exprimare și mărturie este Sinodul aflat în desfășurare, în dorința activă de a ajuta întreaga Biserică să înainteze pe calea unității depline.

Pentru a ne predispune la faza finală a adunării, luni, 21 octombrie, vom trăi din nou o zi de reculegere spirituală. Va fi un soi de pit-stop, pentru a implora de la Domnul darurile sale în vederea discernământului asupra schiței Documentului final. Așa cum vedeți, există o alternare de momente de rugăciune personală, de dialog și comuniune între noi, comuniune fraternă în ascultare și în iubire reciprocă și comuniune în rugăciune.

Tocmai pentru a sublinia valoarea lor, vreau să amintesc momentele pe care le vom trăi în jurul mesei euharistice. Și anul acesta, în afară de Liturghia de deschidere și de încheiere vom concelebra împreună Euharistia cel puțin o dată pe săptămână. Euharistia - care este sacrament și izvor al unității ecleziale - va fi fundamentul a ceea ce vom trăi în aceste zile, însoțiți de toată Biserica.

Cu recunoștință și emoție amintesc pe cei care, din orice parte a lumii, ne asigură ofranda suferințelor lor și amintirea în rugăciune la Dumnezeu. Grației Rețelei de Rugăciune a Papei, știm că rugăciunea noastră va fi susținută de rugăciunea a mii de credincioși. Invit îndeosebi comunitățile călugărești, în mod special cele de viață contemplativă, și pe toți credincioșii să se unească într-o rugăciune corală pentru ca membri adunării să poată fi docili față de glasul Duhului Sfânt. Cât de frumos ar fi dacă măcar duminica, în fiecare parohie, în toată lumea s-ar face rugăciuni în mod coral pentru a-l invoca pe Domnul asupra lucrărilor sinodului spunând: Dăruiește-ne, Doamne, inimi arzătoare și picioare în mișcare.

Intervenția Eminenței Sale cardinalul Jean-Claude Hollerich, S.I.

Lista participanților la A Doua Sesiune a celei de-a XVI-a Adunări Generale Ordinare a Sinodului Episcopilor nu prezintă mari schimbări față de lista participanților la Prima Sesiune. Este subîmpărțită în trei macro-secțiuni: A) Membrii (adică aceia care au drept de vot) care sunt organizați, ca de obicei, după titlul de participare (adică membrii ex officio, ex designatione și ex electione); B) Invitații speciali și C) Ceilalți participanți.

- După menționarea președintelui, a secretarului general, a celor 9 președinți delegați, a raportorului general și a celor 2 secretari speciali care nu prezintă variații, sunt prezentați cei 20 de membri din cele 15 Biserici Orientale Catolice.

- Apoi cei 168 de membri ai Conferințelor Episcopale. Și printre Conferințele Episcopale am avut unele înlocuiri.

- Urmează cei 2 membri din categoria "episcopi fără Conferință Episcopală" și cei 5 membri care sunt președinți ai reuniunilor internaționale de Conferințe Episcopale.

- Apoi sunt prezentați cei 10 membri care provin din Uniunea Superiorilor Generali și din Uniunea Internațională a Superioarelor Generale.

- Apoi sunt indicați cei 21 de membri care merg sub expresia "conducători de Dicaster din Curia Romană" și cei 57 de membri cu numire pontificală.

- În sfârșit, avem cei 68 de membri care nu sunt înzestrați cu munus episcopal ca martori ai procesului sinodal.

- Apoi cei 2 sub-secretari de la Secretariatul General al Sinodului.

- Și în sfârșit cei 14 membri ordinari ai Consiliului Ordinar care vor încheia mandatul lor cu această adunare (Ep. Communio, 24).

- În totalitate membrii sunt 368 dintre care 272 sunt înzestrați cu munus episcopal și 96 non-episcopi.

- Sunt numai 26 schimbările înregistrate în toate aceste categorii, în mod prevalent înlocuiri.

- Apoi sunt cei 8 invitați speciali și delegații fraterni care de la 12 sunt acum 16. Papa Francisc a permis să se mărească numărul lor dat fiind marele interes pe care Bisericile surori l-au mărturisit față de acest drum sinodal.

- Încheiem această prezentare a participanților la a XVI-a adunare cu categoria: Alți participanți. În afară de cei doi asistenți spirituali pe care deja îi cunoașteți (părintele Radcliffe și sora Angelini) și a părintelui Ferrari, părintele camaldulenz referent pentru liturgie, anul acesta cei 70 de experți au fost subîmpărțiți în trei categorii (facilitatori, experți teologi și experți comunicatori).

Lista se încheie cu membrii de la Secretariatul General al Sinodului, asistenții și colaboratorii. La această listă am introdus o anexă care îi conține pe membrii Comisiei pentru Informație și ai Comisiei pentru Controverse aleși în cursul Primei Sesiuni și încă în funcție în această sesiune.

Cunoscând atenția voastră pentru detalii, Secretariatul General al Sinodului a pregătit o scurtă schiță cu date statistice (câte femei, câți laici sau călugări) și unele detalii cu privire la numerele pe care vi le-am furnizat.

Mulțumesc.

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat