Anul pastoral
2024‑2025

Jubileul Speranței
2024-2026

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Călătoria apostolică a Sfântului Părinte Francisc
în Indonezia, Papua Noua Guinee, Timorul de Est și Singapore

(2-13 septembrie 2024)

Întâlnire interreligioasă
(Moscheea "Istiqlal", Jakarta, 5 septembrie 2024)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

© Vatican Media
Sunt fericit să mă aflu aici, în cea mai mare moschee din Asia, împreună cu voi toți. Îl salut pe marele imam și îi mulțumesc pentru cuvintele pe care mi le-a adresat, amintind că acest loc de cult și de rugăciune este și "o masă casă pentru omenire", în care fiecare poate intra pentru a sta cu sine însuși, pentru a da spațiu acelei dorințe de infinit pe care o poartă în inimă, pentru a căuta întâlnirea cu divinul și a trăi bucuria prieteniei cu ceilalți.

Îmi place să amintesc că această moschee a fost proiectat de arhitectul Friedrich Silaban, care era creștin și și-a adjudecat victoria concursului. Asta atestă că, în istoria acestei națiuni și în cultura care se respiră în ea, moscheea, ca și celelalte locuri de cult, sunt spații de dialog, de respect reciproc, de conviețuire armonioasă între religii și diferitele sensibilități spirituale. Acesta este un mare dar, pe care sunteți chemați să-l cultivați în fiecare zi, pentru ca experiența religioasă să fie punct de referință al unei societăți fraterne și pașnice și niciodată motiv de închidere și de ciocnire.

În această privință trebuie menționată construirea unui tunel subteran - "tunelul prieteniei" - care leagă moscheea "Istiqlal" și catedrala "Sfânta Maria Ridicată la Cer". Este vorba de un semn elocvent, care permite acestor două mari locuri de cult să fie nu numai unul "în fața" celuilalt, ci și unul "legat" cu celălalt. De fapt, acest pasaj permite o întâlnire, un dialog, o posibilitate reală de "a descoperi și a transmite «mistica» de a trăi împreună, de a ne amesteca, de a ne întâlni, [...] de a participa la această maree un pic haotică ce se poate transforma într-o adevărată experiență de fraternitate, într-o caravană solidară într-un pelerinaj sfânt" (Exortația apostolică Evangelii gaudium, 87). Vă încurajez să continuați pe acest drum: ca toți, toți împreună, cultivând fiecare propria spiritualitate și practicând propria religie, putem să mergem în căutarea lui Dumnezeu și să contribuim la construirea de societăți deschise, întemeiate pe respectul reciproc și pe iubirea reciprocă, apți să izolăm rigiditățile, fundamentalismele și extremismele, care sunt mereu periculoase și niciodată justificabile.

În această perspectivă, simbolizată de tunelul subteran, aș vrea să vă las două consemne, pentru a încuraja drumul unității și al armoniei pe care deja l-ați întreprins.

Primul este: a privi mereu în profunzime, pentru că numai acolo se poate găsi ceea ce unește dincolo de diferențe. De fapt, în timp ce la suprafață există spațiile moscheii și catedralei, bine definite și frecventate de respectivii credincioși, sub pământ, de-a lungul tunelului, aceleași persoane diferite se întâlnesc și pot să aibă acces la lumea religioasă a celuilalt. Această imagine ne amintește un lucru important: că aspectele vizibile ale religiilor - riturile, practicile și așa mai departe - sunt un patrimoniu tradițional care trebuie ocrotit și respectat; dar ceea ce se află "dedesubt", ceea ce curge în mod subteran, exact ca "tunelul prieteniei", am putea spune rădăcina comună pentru toate sensibilitățile religioase este una singură: căutarea întâlnirii cu divinul, setea de infinit pe care Preaînaltul a pus-o în inima noastră, căutarea unei bucurii mai mari și a unei vieți mai puternice decât orice moarte, care animă călătoria vieții noastre și ne determină să ieșim din eul nostru pentru a merge în întâmpinarea lui Dumnezeu. Iată, să ne amintim asta: privind în profunzime, percepând ceea ce curge în interiorul vieții noastre, dorința de plinătate care locuiește în adâncul inimii noastre, noi ne descoperim toți frați, toți pelerini, toți în drum spre Dumnezeu, dincolo de ceea ce ne diferențiază.

A doua invitație este: a avea grijă de legături. Tunelul a fost construit dintr-o parte în alta pentru a crea o legătură între două locuri diferite și distante. Asta face pasajul subteran: leagă, adică creează o legătură. Uneori noi credem că întâlnirea între religii este o problemă care se referă la căutarea cu orice preț a punctelor în comun între diferitele doctrine și credințe religioase. În realitate, se poate întâmpla ca o abordare de acest gen să ajungă să ne despartă, pentru că doctrinele și dogmele din fiecare experiență religioasă sunt diferite. Ceea ce realmente ne apropie este să creăm o legătură între diversitățile noastre, să avem grijă să cultivăm legături de prietenie, de atenție, de reciprocitate. Sunt relații în care fiecare se deschide spre celălalt, în care ne angajăm să căutăm împreună adevărul învățând de la tradiția religioasă a celuilalt, să ne venim în întâmpinare în necesitățile umane și spiritual. Sunt legături care ne permit să lucrăm împreună, să mergem uniți în urmărirea vreunui obiectiv, în apărarea demnității omului, în lupta împotriva sărăciei, în promovarea păcii. Unitatea se naște din legăturile personale de prietenie, din respectul reciproc, din apărarea reciprocă a spațiilor și ideilor celuilalt. Fie ca să puteți avea grijă mereu de asta!

Iubiți frați și surori, "a promova armonia religioasă pentru binele omenirii" este inspirația pe care suntem chemați s-o urmăm și care dă și titlul Declarației comune pregătite pentru această ocazie. În ea asumăm cu responsabilitate crizele grave și uneori dramatice care amenință viitorul omenirii, îndeosebi războaiele și conflictele, alimentate din păcate și de instrumentalizările religioase, dar și criza ambientală, devenită un obstacol pentru creșterea și conviețuirea popoarelor. Și în fața acestui scenariu, este important ca valorile comune pentru toate tradițiile religioase să fie promovate și întărite, ajutând societatea "să înfrângă cultura violenței și a indiferenței" (Declarație comună de la Istiqlal) și să promoveze reconcilierea și pacea.

Vă mulțumesc pentru acest drum comun pe care-l duceți înainte. Indonezia este o țară mare, un mozaic de culturi, de etnii și tradiții religioase, o diversitate foarte bogată, care se oglindește și în varietatea ecosistemului și a ambientului înconjurător. Și dacă este adevărat că găzduiți cea mai mare minieră de aur din lume, să știți că cea mai prețioasă comoară este voința ca diferențele să nu devină motiv de conflict ci să se armonizeze în înțelegere și în respect reciproc. Armonia, asta ce faceți voi. Nu pierdeți acest dar! Nu vă sărăciți niciodată de această bogăție așa de mare, dimpotrivă, cultivați-o și transmiteți-o mai ales celor mai tineri. Fie ca nimeni să nu cedeze în fața fascinației integralismului și a violenței, fie ca toți să fie în schimb fascinați de visul unei societăți și a unei omeniri libere, fraterne și pașnice!

Mulțumesc! Mulțumesc pentru zâmbetul vostru gentil, care strălucește mereu pe fețele voastre și este semn al frumuseții voastre și al deschiderii voastre interioare. Dumnezeu să vă acorde acest dar. Cu ajutorul său și binecuvântarea sa mergeți înainte, Bhinneka Tunggal Ika, uniți în diversitate. Mulțumesc!

__________________________________

Salutul Sfântului Părinte în Tunelul Prieteniei

Iubiți frați și surori,

Vă felicit pe voi toți pentru că acest "Tunel al Prieteniei" vrea să fie un loc de dialog și de întâlnire.

Dacă ne gândim la un tunel, cu ușurință ne imaginăm un parcurs întunecat care, în special dacă suntem singuri, ne poate înfricoșa. În schimb aici este diferit, pentru că totul este iluminat. Însă aș vrea să vă spun că voi sunteți lumina care îl luminează, cu prietenia voastră, înțelegerea pe care o cultivați, susținerea reciprocă și cu mersul vostru împreună care vă conduce, la capătul drumului, spre lumina deplină.

Noi credincioșii, care aparținem la tradiții religioase diferite, avem un rol de desfășurat: să-i ajutăm pe toți să străbată tunelul cu privirea îndreptată spre lumină. Astfel, la sfârșitul parcursului, se poate recunoaște, în cel care a mers alături de noi, un frate, o soră, cu care să împărtășim viața și să ne susținem reciproc.

Multelor semnale de amenințare, timpurilor întunecate, să contrapunem semnul fraternității care, primindu-l pe celălalt și respectându-i identitatea, îl solicită la un drum comun, parcurs în prietenie, și care duce spre lumină.

Mulțumesc tuturor celor care lucrează convinși că se poate trăi în armonie și în pace, conștienți de necesitatea unei lumi mai fraterne. Doresc ca toate comunitățile noastre să poată fi tot mai deschise la dialogul interreligios și să fie un simbol al coexistenței pașnice care caracterizează Indonezia.

Înalț rugăciunea mea la Dumnezeu, Creatorul tuturor, pentru ca să-i binecuvânteze pe toți cei care vor străbate acest tunel în spirit de prietenie, armonie și fraternitate. Mulțumesc!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat