Anul pastoral
2024‑2025

Jubileul Speranței
2024-2026

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Colocviu cu cardinalul secretar de stat Pietro Parolin

Papa va duce în Asia și Oceania apropiere și pace

de Massimiliano Menichetti

Patru țări îl așteaptă pe papa care, de la 2 la 13 septembrie, va fi între Asia și Oceania, pentru a duce lumina lui Cristos. Va fi martor de dialog pentru a construi o realitate fraternă și solidară. Cardinalul secretar de stat Pietro Parolin, în ajunul celei de-a 45-a călătorii apostolice, a reafirmat la mass-media vaticane centralitatea apropierii în pontificatul Papei Francisc și a subliniat că pacea într-o lume rănită de războaie și violențe se construiește în întâlnire, intrând în relație cu sinceritate și dând la o parte egoisme. Cardinalul nu va pleca astăzi cu avionul papal, pentru că marți, 3 septembrie, va celebra la Schiavon, în provincia Vicenza, înmormântarea mamei Ada, decedată la 31 august la vârsta de 91 de ani. Acest interviu a fost realizat la 27 august.

Eminență, papa se pregătește să plece în călătoria cea mai lungă a pontificatului: va vizita Indonezia, Papua Noua Guinee, Timorul de Est și Singapore. Care sunt speranțele lui Francisc?

Prima speranță pe care Papa Francisc o poară în inimă este aceea a întâlnirii: să întâlnească personal populațiile din țările pe care le va vizita. Cu alte cuvinte, este vorba de a declina încă o dată tema apropierii, a proximității care caracterizează atât de mult stilul pontificatului său și pentru care călătoriile apostolice sunt o exprimare relevantă: apropiere pentru a asculta, apropiere pentru a lua asupra sa dificultățile, suferințele și așteptările oamenilor, apropiere pentru a duce tuturor bucuria, mângâierea și speranța evangheliei. Parafrazându-l pe Sfântul Paul, v-aș spune că cu cât sunt mai îndepărtate - geografic - țările în care merge, cu atât mai mult Sfântul Părinte simte în inimă această urgență.

Indonezia este țara musulmană cea mai populată din lume: aici Biserica este angajată în a întări fraternitatea în mărturia într-o realitate pluralistă care înfruntă și probleme sociale și politice. Prezența succesorului lui Petru va putea ajuta acest parcurs de unitate?

Teritoriile pe care papa le va vizita sunt caracterizate de o multiplicitate de culturi, de confesiuni și de tradiții religioase. Sunt realități cu adevărat pluraliste! Mă gândesc îndeosebi la Indonezia, unde, grație și lui Pancasila, cele cinci principii pe care se sprijină națiunea, raporturile între diferitele grupuri au fost trăite până acum, în mod fundamental, prin acceptarea celuilalt, prin respectul reciproc, prin dialog, prin moderație. Împotriva oricărei tendințe de a altera această situație, împotriva oricărei tentații de radicalism, prezent din păcate în fiecare parte a lumii, cuvântul Sfântului Părinte și gesturile sale vor fi o invitație puternică și urgentă de a nu abandona drumul și vor contribui la susținerea și încurajarea fraternității, care este, așa cum îi place lui să spună, unitate în diferență. În lumina acestui principiu trebuie înfruntate și problemele sociale și politice care provoacă acest mare arhipelag.

În Papua Noua Guinee pontiful va întâlni popoare cu o tradiție antică, o credință puternică. În acest loc foarte bogat în resurse și foarte sărac, unde natura este necontaminată, se înfruntă provocările schimbărilor climatice, dar și a exploatării și a corupției. Port Moresby este considerat unul din cele mai periculoase orașe din lume. Vizita Papei va duce o direcție nouă?

Da, nu lipsesc și în Papua Noua Guinee semnele contradicției: bogăției extraordinare a resurselor i se opune adesea o mare sărăcie, provocată de nedreptate, de corupție, de inegalitățile politice și economice, așa cum frumusețea necontaminată a creației trebuie să se confrunte cu dramaticele consecințe ale schimbărilor climatice și ale exploatării nediscriminate a bunurilor naturii. Papa Francisc intenționează să alimenteze toate eforturile posibile - din partea instituțiilor politice, a religiilor, dar făcând apel și la responsabilitatea fiecăruia - pentru a provoca o tresăltare de schimbare, în sensul unei angajări vitale și constante în direcția dreptății, a atenției față de cei mai săraci și a îngrijirii casei comune.

Timorul de Est va fi a treia etapă a călătoriei papale. Aici s-au trăit ani de suferință, până la independența petrecută în urmă cu 25 de ani. Țara va intra anul viitor în ASEAN, dar rămân dezechilibre puternice între periferii și centru. Ce mesaj va duce Francisc în acest loc unde credința și istoria se împletesc în mod inseparabil?

Urmărind personal Timorul de Est în anii în care eram oficial al Secretariatului de Stat, am fost martor direct al suferințelor care i-au marcat istoria. Aveam senzația că era vorba de o situație complet închisă, blocată. Prin urmare, am considerat mereu ca un soi de "miracol" ceea ce s-a întâmplat în urmă cu 25 de ani, cu obținerea independenței. Credința creștină, care face din Timorul de Est prima țară catolică din Asia, a desfășurat un rol determinant în însoțirea eforturilor spre această țintă. Mă gândesc acum că aceeași credință, și printr-o formare spirituală mai aprofundată, trebuie să-i anime pe timorezi în transformarea societății, depășind diviziunile, luptând în mod eficace împotriva inegalităților și a sărăciei și contrastând fenomene negative precum violența între grupurile de tineri și încălcarea demnității femeilor. Prezența Sfântului Părinte va oferi cu siguranță un impuls determinant în acest sens.

Ultima etapă a acestei călătorii va fi orașul-stat Singapore, loc în care diferite religii conviețuiesc în armonie. În ce mod papa ar putea promova ulterior dialogul interreligios și întări legăturile între diferitele comunități din țară?

Singapore, ultimă etapă a călătoriei lungi, reprezintă un exemplu de conviețuire pașnică în societatea multiculturală și multireligioasă de astăzi. Ne aflăm într-un oraș-stat care găzduiește persoane care provin din orice parte a lumii, un mozaic de culturi diferite și de tradiții religioase și spirituale. Papa Francisc va întâlni îndeosebi tinerii angajați în dialogul interreligios și lor le va înmâna viitorul acestui drum, ca să devină protagoniști ai unei lumi mai fraterne și pașnice.

Această călătorie în Asia ar putea să deschidă alte punți și să întărească ulterior relațiile între Sfântul Scaun și țările asiatice?

Ca răspuns la această întrebare pornesc chiar de la Singapore, a cărui populație este în majoritate de etnie chineză și care, prin urmare, constituie un loc privilegiat pentru a dialoga cu cultura și cu poporul chinez în general. Indonezia, așa cum s-a spus, este țara musulmană cea mai populată: vizita la Jakarta va putea furniza o ocazie propice pentru o ulterioară întâlnire cu islamul, în componenta sa asiatică, dar nu numai. Două - în curând trei - dintre țările implicate în vizita papală sunt membre ale ASEAN, o comunitate care cuprinde și alte națiuni importante din zonă ca, de exemplu, Vietnam și Myanmar. Apropierea și mesajul de pace pe care Papa Francisc le va duce în timpul acestei călătorii vor fi îndreptate și spre toate aceste realități.

În acest moment de mari tensiuni internaționale din cauza războaielor, îndeosebi în Ucraina și Orientul Mijlociu, această vizită este de fapt o sămânță de speranță, dialog și fraternitate. Cum se poate mări conștiința comunității internaționale și în mod concret să se construiască pacea într-o lume care pare să meargă spre o prăpastie?

Revin asupra conceptului de apropiere și de proximitate amintit mai sus. Pentru a construi pacea este necesar să ne străduim să asumăm acele atitudini pe care fiecare călătorie apostolică le propune: să ne întâlnim, să ne privim în ochi și să ne vorbim sincer. Întâlnirea directă, dacă este inspirată de căutarea binelui comun și nu de interese particulare și, la sfârșit, egoiste, poate să facă breșă chiar și în inimile cele mai insensibile și împietrite și să facă posibil un dialog respectuos și constructiv.

(După L'Osservatore Romano, 2 septembrie 2024)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat