Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Beatificat la Cracovia de cardinalul Semeraro preotul martir Michał Rapacz

Un semn de mângâiere într-un timp rănit de război

de Isabella Piro

"Un semn de mângâiere din partea lui Dumnezeu, într-un timp încă rănit de violență și de război în multe țări din lume și chiar nu departe de aici": așa a definit cardinalul Marcello Semeraro, prefect al Dicasterului Cauzelor Sfinților, beatificarea preotului Michał Rapacz, prezidată de el reprezentându-l pe Papa Francisc, în această dimineață, sâmbătă, 15 iunie 2024, la Cracovia, în Polonia.

Preot diecezan martir, a fost ucis din ură față de credință în timpul regimului comunist la 12 mai 1946 la Płoki, unde era paroh: un grup de oameni înarmați au intrat noaptea în casa parohială, l-au sechestrat și l-au ucis într-o pădure din apropiere. Avea numai 42 de ani.

Drept cadru pentru celebrare a fost sanctuarul din Lagiewniki, dedicat Milostivirii Divine: consacrat de Sfântul Ioan Paul al II-lea la 17 august 2002, locul de cult cu formă elipsoidală modernă păstrează rămășițele pământești ale Sfintei Faustina Kowalska, apostolă a acestei devoțiuni de care era foarte legat Papa Wojtyła. De aici, a spus cardinalul Semeraro, se iradiază un mesaj de "speranță și mângâiere asupra întregii națiuni poloneze și asupra întregii lumi".

Oprindu-se asupra semnificației Euharistiei ca "sacrament al milostivirii", cardinalul a amintit, pe urma Papei Francisc, că ea "nu este un premiu pentru cei buni, ci este forța pentru cei slabi" și "păcătoși. Este iertarea, viaticul care ajută să plecăm, să mergem". În această optică, a continuat el, "hrăniți cu Pâinea euharistică, putem rosti și noi da-ul nostru, care este angajarea de a face și de a trăi alegeri radicale, curajoase, chiar incomode. Da-ul spune unui mod diferit de a răspunde la rău cu binele, devenind constructori de pace și îmbrățișând idealurile acelei măsuri înalte a vieții creștine pe care ne-o arată sfinții, cu mărturia lor", punându-se "cu generozitate în slujba celor din urmă": săraci, marginalizați, cei mai mici și lipsiți de apărare.

Un model de urmat, a adăugat prefectul Dicasterului Cauzelor Sfinților, este tocmai părintele Rapacz, pentru care "Euharistia a fost fundament al vieții sale de om al lui Dumnezeu. Răspândirea iubirii față de Cristos prezent în Pâinea consacrată - a afirmat cardinalul - era singurul antidot eficace la ateism, la materialism și la acele viziuni despre lume care amenință demnitatea omului". Și "din dăruirea lui Isus pe altar" parohul "a scos iubirea cea mai mare, care nu rămâne paralizat în fața urii, violenței și a tot ceea ce provoacă frică".

Păstor de suflete înrădăcinat în caritate, a mai amintit Semeraro, părintele Michał a menținut o propunere fermă: "Sunt gata să-mi dau viața pentru oile mele". În acest sens, cardinalul i-a invitat pe tineri să privească la preotul martir ca la o "încurajare de a îmbrățișa cu toată ființa lor Evanghelia lui Isus", pentru că în existența sa el "a maturat înțelepciunea cea mai mare: aceea de a ști să discearnă cui să se încredințeze pe sine însuși", conștient de faptul că "a răspunde cu generozitate la vocația creștină înseamnă mereu a răspunde la acea chemare de a fi sfinți, pe care Dumnezeu o adresează fiecărui bărbat și fiecărei femei".

Apoi prefectul a amintit "exigența continuă de spiritualitate" care îl anima pe noul fericit, determinându-l în fiecare noapte să intre în biserică și să se prosterne la pământ, în formă de cruce, în fața tabernacolului, pentru a mijloci "pentru familiile și persoanele din comunitatea sa". Astfel, a adăugat Semeraro, părintele Rapacz "învață că Euharistia este izvor al binelui" și "este și împlinirea binelui, pentru că în ea ajung și găsesc adăpost neliniștea omului, căutarea sa, orice necesitate. A adora Euharistia înseamnă și a ne reîncredința lui Isus pe noi înșine și ceea ce are nevoie să experimenteze puterea sa eliberatoare".

În același mod, a mai subliniat cardinalul, preotul polonez reprezintă o invitație pentru toți preoții de "a crede în puterea Euharistiei, singura prin care fiecare poate să devină, ca și el, un martor fidel și generos al Evangheliei până la dăruirea vieții".

"Oamenii, comunitățile noastre, întreaga Biserică are nevoie de da-ul nostru, de disponibilitatea de a ne lăsa viața conformată după misterul pe care-l celebrăm la altar", a mai afirmat cardinalul. În sfârșit, privind la apropiatul Jubileu, centrat pe motoul Pelerini de speranță, prefectul l-a definit "o experiență de adevărată speranță, o experiență mare cât toată lumea", a cărui mărturie cea mai convingătoare este oferită tocmai de martiri care, "tari în credința în Cristos înviat, au știut să renunțe la viața însăși de aici de pe pământ numai să nu-l trădeze pe Domnul său" (Spes non confundit, 20).

La celebrare au luat parte și doi strănepoți ai noului fericit, informează o notă a arhidiecezei de Cracovia, explicând că prin decizia arhiepiscopului mitropolit Marek Jêdraszewski, rămășițele pământești ale părintelui Rapacz se odihnesc la altarul lateral din biserica parohială din Płoki.

(După L'Osservatore Romano, 15 iunie 2024)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat