Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Mărgineni: Sărbătoarea de închidere a jubileului centenar de prezență a Augustinienilor Asumpționiști în România (1923-2023)

Ajunși la Mărgineni în seara zilei de Corpus Christi, am asistat la fervoarea credincioșilor cu procesiunea Sfântului Sacrament. Cântece și rugăciuni au punctat pașii lor, acoperiți de petale de trandafiri aruncate de copii. Curtea Mănăstirii "Sfântul Augustin" s-a umplut de credincioși care se rugau împreună la masa de altar improvizată pentru acel moment.

În zilele următoare, s-au intensificat pregătirile pentru ziua de duminică.

Sâmbătă, 8 iunie, comunitatea asumpționistă a organizat un minipelerinaj la Iași. Aproximativ treizeci de persoane, surori și frați asumpționiști precum și prieteni, au petrecut ziua descoperind muzeele de etnografice și istorie din Palatul Culturii. A urmat un picnic în viitoarea locație a comunității, str. Toma Cozma, nr. 46. A fost o descoperire minunată și înțelegem de ce asumpționiștii au ales acest oraș și pentru ce își doresc să rămână în Dieceza de Iași. După-amiază, a urmat vizita la Catedrala Mitropolitană Ortodoxă din Iași, unde am fost primiți și însoțiți fratern pentru a descoperi biserica și a venera moaștele Sfintei Parascheva și icoana miraculoasă a Maicii Domnului. Am vizitat, de asemenea, și Mănăstirea "Sfinții Trei Ierarhi" (Vasile cel Mare, Grigore Teologul, Ioan Gură de Aur), apoi vechea și noua catedrală romano-catolică, în compania părintelui Daniel Iacobuț, parohul catedralei. La întoarcerea la Mărgineni, după Sfânta Liturghie în capelă, ne-am bucurat de o seară de pizza la foc de lemne cu toți participanții la ziua respectivă și cu prietenii comunității.

Duminică, 9 iunie, la ora 7.30, toți invitații s-au adunat în capelă mănăstirii pentru a încredința Domnului această zi de sărbătoare. La ora 10.00, în biserica parohială din Mărgineni, Surorile Oblate au animat recitarea Sfântului Rozariu și Litania Sfinților. După care, pr. Iustin Burcă, vicar parohial, a lansat proiectarea unui film de treizeci de minute, cu fotografii de arhivă, care prezenta istoria celor 100 de ani de prezență asumpționistă în România. La ora 11 clopotele au început să facă auzit glasul lor și procesiunea cu ministranții și preoții de ambele rituri veniți chiar din Cluj, Bulgaria, Turcia, Viet Nam, Franța, Letonia... s-a îndreptat spre intrarea în biserică traversând aleea mănăstirii. După cuvântul de bun venit al pr. Florentin Hălănduț, Excelența Sa Iosif Păuleț, păstorul diecezei, avându-l alături pe Mons. Petru Gherghel, episcop emerit de Iași, a prezidat Sfânta Liturghie în prezența numeroșilor credincioși veniți chiar și din parohiile vecine. A fost o celebrare veselă, vie, plină de rugăciune și cântec caracteristic spiritului asumpțiunii, unde copii chitariști și soliști, tineri, adulți, coriști au fost implicați. La cuvântul de învățătură ținut de pr. Iulian Dancă, asumpționist, plecând de la întrebarea lui Cristos pusă în Evanghelia zilei, "Cine sunt frații mei", a fost reamintită dimensiunea de fraternitate oferită de familia biologică, dar și de aceea care ne este oferită ca un dar, familia spirituală și umană, familia Bisericii lui Cristos. "Voi toți sunteți frați" dacă căutăm și împlinim voința lui Dumnezeu. Asumpțiunea nu a căutat altceva în acești 100 de ani de prezență în România și nu va căuta în viitor decât să respire cu ambii plămâni ai Bisericii (oriental și occidental) și să lucreze pentru ca toți frații creștini "să fie una" și astfel Împărăția lui Dumnezeu să vină în noi și în jurul nostru.

La finalul cuvântului de mulțumire al părintelui Florentin adresat tuturor participanților și preoților, dar în chip special excelentei echipe ERCIS FM - ANGELUS TV care au pus în joc toată disponibilitatea și profesionalismul lor pentru ca de această înălțătoare și frumoasă celebrare să beneficieze un număr important de credincioși din dieceză, țară și străinătate, Preasfințitul Iosif Paulet, în cuvântul său, a reamintit asumpționiștilor că sunt așteptați la Iași să lucreze cu tinerii studenți și nu numai! După binecuvântarea finală și tradiționala fotografie de grup, tinerii liceeni de la mănăstire au împărțit o mică amintire care indică locurile de prezență asumpționistă în ultimii 100 de ani.

Apoi, în sala parohială pusă la dispoziție de bunăvoința pr. paroh Daniel Bișoc, a fost servită o masă, în timpul căreia peste 150 de invitați s-au bucurat de sarmale și alte mâncăruri delicioase făcute în casă! Apoi, un frumos tort aniversar cu lumânări scânteietoare a reunit comunitatea și tinerii pentru o fotografie! Un grup de copii în costume tradiționale și însoțiți de către "maestrele lor" au animat masa cu cântece și dansuri, aducând alături de ei la joc comesenii.

Seara, la ora 19.00, ne-am adunat cu toții în capelă pentru a mulțumi lui Dumnezeu pentru toate trăirile și darurile primite cu ocazia jubileului centenar și pentru darul slujirii și al misiunii asumpționiste. Totodată, ne-am manifestat recunoștința față de cei care ne-au precedat, pp. Hervé Stephan și Maurice Laurent, fondatorii misiunii de la Mărgineni; fr. François Dambrin; pp. Anton Dancă și Petru Solomon, parohi de Mărgineni. Sperăm astfel ca, în numele speranței și al zelului apostolic care ne caracterizează, să nu rămânem nostalgici după trecut, oricât de dureros sau încântător ar fi acesta, ci să ne lăsăm purtați de harurile și inspirațiile Duhului Sfânt.

Dumnezeu să binecuvânteze întreaga familie a Asumpțiunii și veniți să-i cunoașteți la București sau Iași!

Anne și Dominique Perrault

* * *

Mărgineni: Ediție specială ERCIS FM la centenarul Augustinienilor Asumpționiști (9 iunie 2024)

Mărgineni: Sfânta Liturghie cu ocazia centenarului Augustinienilor Asumpționiști (9 iunie 2024)




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat