Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Papa Francisc: Angelus (9 iunie 2024)

Iubiți frați și surori, duminică frumoasă!

Evanghelia de la liturgia de astăzi (cf. Mc 3,20-35) ne spune că Isus, după ce a început activitatea sa publică, s-a aflat în fața unei reacții duble: cea a rudelor sale, care erau preocupate și se temeau că era un pic ieșit din fire, și cea a autorităților religioase, care îl acuzau că acționează mișcat de un duh rău. În realitate, Isus predica și vindeca pe bolnavi cu forța Duhului Sfânt. Și tocmai Duhul îl făcea în mod divin liber, și anume capabil să iubească și să slujească fără măsură și fără condiționări. Isus liber. Să ne oprim un pic pentru a contempla această libertate a lui Isus.

Isus era liber în fața bogățiilor: de aceea a lăsat siguranța satului său, Nazaret, pentru a îmbrățișa o viață săracă și plină de incertitudini (cf. Mt 6,25-34), îngrijindu-i gratuit pe bolnavi și pe oricine venea pentru a-i cere ajutor, fără a cere niciodată nimic în schimb (cf. Mt 10,8). Gratuitatea slujirii lui Isus este aceasta. Este și gratuitatea oricărei slujiri.

Era liber în fața puterii: de fapt, chiar chemând pe mulți ca să-l urmeze, nu a obligat niciodată pe nimeni să facă asta, nici nu a căutat vreodată sprijinul celor puternici, ci s-a pus mereu de partea celor din urmă, învățându-i pe discipolii săi să facă la fel, așa cum a făcut el (cf. Lc 22,25-27).

În sfârșit, Isus era liber în fața căutării faimei și a aprobării, și pentru aceasta n-a renunțat niciodată să spună adevărul, chiar cu prețul de a nu fi înțeles (cf. Mc 3,21), de a deveni nepopular, până să moară pe cruce, nelăsându-se intimidat, nici cumpărat, nici corupt de nimic și de nimeni (cf. Mt 10,28).

Isus era un om liber. Liber în fața bogățiilor, liber în fața puterii, liber în fața căutării faimei. Și acest lucru este important și pentru noi. De fapt, dacă ne lăsăm condiționați de căutarea plăcerii, a puterii, a banilor sau a consensurilor, devenim sclavi ai acestor lucruri. Dacă în schimb permitem iubirii gratuite a lui Dumnezeu să ne umple și să ne dilate inima, și dacă o lăsăm să prisosească spontan redăruind-o altora, cu toată ființa noastră, fără frici, calcule și condiționări, atunci creștem în libertate și răspândim buna sa mireasmă și în jurul nostru.

Așadar, putem să ne întrebăm: eu sunt o persoană liberă? Sau mă las închis de miturile banului, al puterii și al succesului, sacrificând acestora seninătatea și pacea mea și a celorlalți? Răspândesc, în locurile în care trăiesc și lucrez, aer proaspăt de libertate, de sinceritate, de spontaneitate?

Fecioara Maria să ne ajute să trăim și să iubim așa cum ne-a învățat Isus, în libertatea fiilor lui Dumnezeu (cf. Rom 8,15.20-23).

______________

După Angelus

Poimâine, în Iordania, se va ține o conferință internațională despre situația umanitară din Gaza, convocată de regele Iordaniei, de președintele Egiptului și de secretarul general al Națiunilor Unite. În timp ce le mulțumesc pentru această inițiativă importantă, încurajez comunitatea internațională să acționeze urgent, cu orice mijloc, pentru a ajuta populația din Gaza epuizată de război. Ajutoarele umanitare trebuie să poată ajunge la cei care au nevoie de ele și nimeni nu poate împiedica asta.

Ieri a fost a 10-a aniversare a Invocației păcii în Vatican, la care au fost prezenți președintele israelian, regretatul Shimon Peres, și cel palestinian, Abu Mazen. Acea întâlnire ne dă mărturie că a ne strânge mâna este posibil și că pentru a face pacea este nevoie de curaj, mult mai mult curaj decât pentru a face război. De aceea, încurajez negocierile care sunt în desfășurare între părți, chiar dacă nu sunt ușoare, și doresc ca propunerile de pace, pentru încetarea focului pe toate fronturile și pentru eliberarea ostaticilor, să fie imediat acceptate pentru binele palestinienilor și al israelienilor.

Și să nu uităm martirizatul popor ucrainean, care, cu cât suferă mai mult, cu atât mai mult tânjește după pace. Salut acest grup ucrainean cu steagurile care sunt acolo. Suntem aproape de voi! Este o dorință, aceasta a păcii, de aceea încurajez toate eforturile care se fac pentru ca pacea să se poată construi cât mai curând, cu ajutorul internațional. Și să nu uităm Myanmarul.

Vă salut pe voi, romani și pelerini din atâtea țări, îndeosebi profesorii de la Gimnaziul "Sfântul Ioan Paul al II-lea" din Kiev (Ucraina) Slava Isusu Chrystu! (Lăudat să fie Isus Cristos), pe care îi încurajez în misiunea lor educativă în acest timp așa de dificil și dureros. Salut profesorii și elevii de la Școala diecezană "Cardenal Cisneros" din dieceza de Sigüenza-Guadalajara din Spania; precum și credincioșii din Assemini (Cagliari), copiii de la școala "Giovanni Prati" din Padova și tinerii din parohia "Sfântul Irineu" din Roma.

Reînnoiesc salutul meu facă de cântăreții care au venit la Roma din toate părțile lumii pentru a participa la a patra Întâlnire Internațională a Corurilor. Preaiubiților, cu cântul vostru puteți mereu să dați glorie lui Dumnezeu și să transmiteți bucuria evangheliei!

Urez tuturor o duminică frumoasă. Și vă rog nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat