Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Vor fi sfinți Carlo Acutis și fondatorul Misionarilor "della Consolata"

de Alessandro de Carolis

Un consistoriu va stabili canonizarea fericiților Carlo Acutis și Giuseppe Allamano, dar și a lui Marie-Léonie Paradis și Elena Guerra. A stabilit asta papa care în dimineața zilei de 23 mai 2024 l-a primit pe cardinalul Marcello Semeraro, prefect al Dicasterului pentru Cauzele Sfinților, semnând decretele referitoare la tânărul înmormântat la Assisi și la fondatorul Misionarilor "della Consolata". Știrea difuzată de Sala de Presă vaticană mai precizează că Francisc "a aprobat voturile favorabile din Sesiunea ordinară" a cardinalilor și episcopilor "pentru canonizarea fericiților Emanuele Ruiz și șapte însoțitori, din Ordinul Fraților Minori, și Francesco, Abdel Mooti și Raffaele Massabki, credincioși laici, uciși din ură față de credință la Damasc (Siria) între 9 și 10 iulie 1860.

Carlo, niciodată "fotocopie"

Istoria sa o cunosc de acum foarte mulți. Foarte tânăr, un talent din prima eră a internetului împreună cu talentul unei inimi mari față de oricine, încă de copil, și în special față de cei de vârsta lui, care ajută așa cum poate. Un adolescent precoce de inteligență și suflet, cum se potrivește celui care s-a născut original, dar nu va fi destinat să moară în fotocopie. În 2006, la 15 ani, Carlo Acutis a terminat deja etapele a ceea ce înseamnă a avea credință, a iubi Biserica și pe săraci și a trafica creativitatea sa pe web pentru a lăsa un mesaj - cu expoziția sa despre miracolele euharistice - pe care nu-l arde pierzându-se cu atâtea algoritme. În octombrie, o leucemie fulminantă îl ia, dar nu și ceea ce a construit. Papa Francisc îl beatifică în 2020 la Assisi unde acum se odihnește în Sanctuarul Despuierii, destinație pentru pelerinaje infinite.

O scrisoare pentru o viață

Și aici pornește istoria extraordinară a miracolului care va duce la canonizarea lui Carlo. Printre mulții pelerini la mormânt, la 8 iulie 2022, într-o vineri, este și o femeie, Liliana, din Costarica. Îngenunchează, se roagă și lasă o scrisoare, cuvinte de speranță care învăluie neliniștea cea mai rea pentru o mamă. Cu șase zile înainte, la 2 iulie, fiica sa a căzut noaptea de pe bicicletă în timp ce se întorcea acasă în centrul din Firenze, unde din 2018 tânăra se afla pentru a studia. Știrea care vine de la spitalul Careggi este dintre acelea care doboară. Traumatism cranian foarte grav, intervenție de craniotomie, extirpare a osului occipital drept pentru a diminua presiunea, speranțe de supraviețuire aproape nule.

În acea zi de 2 iulie, secretara lui Liliana începe să-l roage pe Fericitul Carlo Acutis și la 8 iulie însăși Liliana merge la Assisi. În aceeași zi, spitalul informează: Valeria a început să respire din nou în mod spontan, în ziua următoare a început să se miște și parțial să vorbească. De atunci încolo este unul dintre acele cazuri în care protocoalele medicale se dau deoparte. La 18 iulie, TAC arată dispariția hemoragiei și la 11 august tânăra este transferată pentru terapie de reabilitare, dar după numai o săptămână este clar că vindecarea completă este de acum la un pas. Și la 2 septembrie mama și fiica sunt din nou la Assisi la mormântul lui Carlo pentru a-i exprima infinita lor mulțumire.

Drama din junglă

Există o istorie în anumite aspecte nu prea diferit care va duce la canonizarea fericitului piemontez Giuseppe Allamano, care a trăit între 1851 și 1926. De copil, Giuseppe crește printre salezieni, la 22 de ani este preot cu visul de a pleca în misiune, dar sănătatea nu este de fier și trebuie să se ocupe de altceva. La 29 de ani îl trimit să conducă sanctuarul marian cel mai mare din Torino dedicat lui "Madonna Consolata". Îl readuce la strălucirile de odinioară și visul misiunilor se transformă într-o mare operă, Institutul "Missioni Consolata", pe care-l întemeiază în 1901 și la cererea lui Pius al X-lea constituie și o ramură feminină cu Surorile Misionare "della Consolata". Ioan Paul al II-lea îl beatifică în '90.

La 7 februarie 1996, o femelă de jaguar se năpustește împotriva lui Sorino Yanomami, un indios din pădurea amazoniană. Zgârieturile îi descoperă o parte a craniului și timp de opt ore omul rămâne fără îngrijiri adecvate, până când un avion nu-l duce la spitalul din Boa Vista. Scena pentru medici este teribilă, indigenul este operat și apoi internat în terapie intensivă. Alături de el, în afară de soție, sunt șase surori de la "Consolata", un preot și un frate misionar tot de la "Consolata". Toți l-au invocat pe Fericitul Allamano și pun o relicvă a sa la căpătâiul lui Sorino. În aceeași zi începe novena fericitului și călugărițele o recită pentru a cere de la fondatorul lor vindecarea bărbatului. Sorino se trezește la zece zile după intervenție fără nicio problemă de tip neurologic. La 4 martie a fost transferat la o casă de îngrijire și deja la 8 mai se întoarce în satul său complet vindecat, reluând viața de locuitor al pădurii.

Persecutați la Damasc

Este o dramă de ură anticreștină care dăinuie de peste un secol și jumătate, cea care va duce la canonizarea fericiților Emanuele Ruiz și șapte însoțitori, din Ordinul Fraților Minori, și a lui Francesco Abdel Mooti și Raffaele Massabki și alți laici. Evenimentul se desfășoară în Siria, la Damasc, între 9 și 10 iulie 1860. Noaptea, un grup de milițieni druzi care proveneau din Liban și se îndreptau spre Siria, au devastat Damascul. Obiectivul lor principal era comunitatea creștină care trăiește în oraș și îndeosebi conventul și biserica franciscană "Sfântul Paul". Aici, opt frați minori, șapte spanioli și un mexican, sunt măcelăriți împreună cu trei frați, creștini maroniți, prezenți în acel moment în convent.

Rugăciunea care vindecă

În decretele semnate de papa iese în evidență o altă istorie de vindecare miraculoasă care va duce la beatificarea venerabilului Giovanni Merlini, preot din Umbria, originar din Spoleta, unde se naște în 1795, murind apoi la Roma în 1873. În 1820, a intrat în Congregația Misionarilor Preaprețiosului Sânge, pe care o va sluji până la moarte cu toată energia, devenind moderator general în 1847. Va fi foarte stimat de Pius al IX-lea care îl vrea drept consilier spiritual.

Istoria miracolului se referă la domnul C. Cefalo din Benevento, născut în 1946, care între septembrie și octombrie 2013 este internat pentru angiodisplazie, o malformație vasculară la nivel de intestin. Tabloul clinic se înrăutățește, internările și transfuziile de sânge nu au niciun efect. La 10 ianuarie 2015 este din nou în spital în condiții critice în stare de semiconștiență. O nepoată care frecventa Parohia "Sfânta Ana" din Benevento, condusă de Misionarii Preaprețiosului Sânge, începe să ceară cu cei din familie mijlocirea venerabilului Giovanni Merlini. O iconiță a sa cu o relicvă este pusă în patul bolnavului și din 16 ianuarie se înregistrează o neașteptată și inexplicabilă schimbare în bine a decursului clinic care îl duce la o vindecare rapidă, completă și durabilă, inexplicabilă științific.

Fără frică

Printre fericiții din decretele de astăzi nu lipsesc istorii de martiriu. Prima se referă la un preot polonez, Stanislav Kostka Streich, născut în 1902, care după hirotonire desfășoară slujirea de paroh și se remarcă prin dedicarea cu care se oferă creând grupuri de cateheză și de rugăciune pentru copii, tineri și adulți, ajutând muncitori, șomeri, familii aflate în dificultate. Acțiunea sa pastorală deranjează fracțiunea comunistă care s-a stabilit la Luboń și care consideră apropierea părintelui Stanislav de muncitori un mod al Bisericii de a aservi clasele sărace. Preotul primește scrisori anonime pline de ofense și cu amenințări cu moartea, necunoscuți profanează tabernacolul și aruncă în aer veșmintele liturgice, dar părinte Stanislav merge înainte cu curaj, până când, la 27 februarie 1938, în timpul Liturghiei, în timp ce se apropia de amvon pentru omilie, Wawrzyniec Nowac, comunist declarat, îl ucide împușcându-l cu patru gloanțe de pistol. Preotul foarte probabil îl observă pe Nowak și intuiește intențiile sale, de vreme ce cu puține clipe înainte de muri îi îndepărtează pe copii de pupitru. Prins de mulțime, asasinul va fi după aceea judecat și condamnat la moarte.

Ca Maria Goretti

Celălalt eveniment de martiriu se referă la o laică maghiară, Maria Magdalena Bódi. Născută în 1921 la Szgliget, femeia este fiică de zilieri agricoli, dar considerată ilegitimă pentru că tatăl nu avea documente. Și este și un om aspru, alcoolic și ateu. Totuși, Maria Magdalena, sub influența mamei, crește în credință, primește sacramentele și se pune în slujba copiilor, a săracilor, a bătrânilor neglijați sau abandonați. Ar vrea să se consacre, dar niciun institut călugăresc n-o poate primi din cauza situației iregulare a părinților. Atunci se consacră lui Cristos Rege, făcând vot privat de castitate perpetuă. În 1939 începe să lucreze în fabrică și dă sprijin moral și spiritual Asociației Tinerelor Lucrătoare. Solidaritatea se multiplică la izbucnirea Celui de-Al Doilea Război Mondial, Maria Magdalena ajută bătrâni și mame cu copii mici și îi asistă pe răniții din spitalul apropiat. Când trupele sovietice ajung în satul său la 23 martie 1945, un soldat rus o observă împreună cu alte femei în afara unui refugiu și îi spune s-o urmeze într-o parte ascunsă. Tânăra știe ce urmează să i se întâmple, îl urmează și reușește inițial să-l rănească împușcându-l cu pistolul, se zvârcolește și părăsește adăpostul pentru a le spune celorlalte femei să scape, dar soldatul se urcă pe acoperiș și o împușcă din spate, ucigând-o.

(După Vatican News, 23 mai 2024)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat