Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Fericitul Anton Durcovici și familia: mărturia lui Cristi și a Irinei la Ziua Tineretului de la Iași

O tânără din Onești și un tânăr din Tomești s-au întâlnit prima oară la Liturghia de beatificare a episcopului martir Anton Durcovici, în ziua de 17 mai 2014, pe Stadionul Municipal din Iași, când au citit fiecare câte o intenție la Rugăciunea credincioșilor de la acea celebrare. La 10 ani, pe scena amplasată în curtea Catedralei din Iași, la Ziua Tineretului, sâmbătă, 18 mai 2024, au dat împreună mărturie în calitate de soț și soție și părinți ai doi copii.

Sâmbătă, 18 mai 2024, a avut loc la Catedrala din Iași Ziua diecezană a Tineretului. Această întâlnire de credință și de bucurie, plină de tinerețe, a avut ca temă "Forța speranței, bucuria recunoștinței", temă ce se inspiră din versetul care-i însoțește în acest an pe tineri spre celebrarea Zilei Mondiale a Tineretului: "Cei care speră în Domnul umblă, dar nu obosesc" (cf. Is 40,31). Ziua Tineretului din Dieceza de Iași a dorit să fie nu doar o celebrare a tinereții trăită împreună cu Domnul, dar și un prilej de recunoștință pentru darul beatificării episcopului martir Anton Durcovici, dar primit în urmă cu 10 ani, pe 17 mai 2014.

Ca orice celebrare solemnă, care este o celebrare cu întregul popor al lui Dumnezeu, Sfânta Liturghie a beatificării Fericitului Anton Durcovici a fost o ocazie deosebită pentru ca diferite slujiri să fie îndeplinite de laici din diferite parohii ale diecezei. Astfel că pentru două intenții de la rugăciunea credincioșilor au fost aleși Irina și Cristian. Întâmplător, am spune. Sau mai degrabă providențial. Nu s-au mai întâlnit până atunci și nici nu bănuiau ce surpriză frumoasă le pregătise Fericitul Episcop, abia ridicat la cinstea altarelor.

Am aflat povestea întâlnirii lor și i-am rugat ca în cadrul întâlnirii tinerilor la Iași să dăruiască mărturia lor de speranță, de încredere și de iubire. Un moment plin de emoție și de recunoștință pentru cei prezenți, dar mai ales pentru Irina și Cristian care s-au întâlnit pentru prima dată pe 17 mai 2014, iar acum stăteau în fața celor peste 2000 de tineri alături de cei doi copii ai lor.

Redăm în continuare mărturia lor, mărturie care să încurajeze tot mai mulți tineri să fie docili la șoaptele Duhului, și să aibă curajul să se angajeze cu bucurie în viața de familie, un drum pe care soții îl construiesc zi de zi, împreună.

Cristian: Bună tuturor și Cristos s-a înălțat!

Mulțumim pentru invitația de a fi alături de voi la această sărbătoare. Este o mare bucurie pentru noi, însoțită și de multe emoții.

Cristian și Irina: Suntem Irina și Cristi! Și vă vom relata o scurtă poveste. Acum 10 ani, pe 17 mai 2014, ne-am întâlnit pentru prima dată, cu ocazia ceremoniei de beatificare a episcopului Anton Durcovici. Fiecare a citit câte o intenție la rugăciunea credincioșilor. Au fost momente de bucurie, dar și emoții mari, greu de exprimat în cuvinte.

După opt luni de la această primă întâlnire față în față, am început o relație de prietenie frumoasă, după doi ani ne-am căsătorit și am construit familia pe care o formăm astăzi, familie încununată de cei doi copii care ne ghidează zi de zi și ne ajută în devenirea noastră ca oameni și slujitori ai lui Dumnezeu, prin misiunea de a fi părinți.

Irina: Revenind la momentul de dinaintea beatificării, aș vrea să vă împărtășesc un detaliu semnificativ: propunerea de a citi o intenție la Liturghie a venit din partea pr. paroh Daniel Iacobuț, la momentul respectiv, responsabil cu partea liturgică din cadrul Liturghiei de beatificare, în timp ce intram în biserica închinată Sfântului Ioan Paul al II-lea din Poiana Micului. Cu câteva zile înainte de celebrare mi-am pierdut vocea, din cauza unei răceli, și i-am propus părintelui să caute pe altcineva dacă vocea nu-mi va reveni. Și într-un fel îmi doream să fie așa, să nu-mi revină vocea, pentru că simțeam că această chemare este prea mare pentru mine, că mă copleșește, că nu sunt suficient de pregătită să fac acest lucru. Și mă întrebam de ce m-a ales Dumnezeu tocmai pe mine. Dar eu mă gândeam doar la limitele mele, la frici, la neputința mea, inclusiv la aceea de a nu-mi recăpăta vocea.

Chiar l-am întrebat pe pr. Daniel: "Dar de ce eu? Nu ați găsit pe altcineva?" Și părintele a răspuns simplu: "Nu, m-am gândit la tine, apoi la persoane care să fie din parohii diferite". Și într-adevăr așa era: Cristi venea din Parohia "Fericitul Ieremia" din Tomești, iar eu, mai de departe, din Onești, unde este Sanctuarul "Fericitul Ieremia Valahul" și osemintele acestuia. Ca să vedeți cum intervin sfinții: pe 30 octombrie 2016 a avut loc cununia noastră religioasă, zi în care se celebrează și aniversarea beatificării Fericitul Ieremia Valahul!

Iată cum Dumnezeu a dorit ca eu să fiu prezentă la beatificarea episcopului Anton Durcovici și așa a fost până la urmă. Privind în trecut, dacă nu aș fi fost prezentă atunci să citesc intenția la Liturghie, nu l-aș fi cunoscut pe soțul meu și acum nu aș fi avut această familie și acești doi copii minunați. Ce îmi doresc să vă transmit, dragi tineri, este că de multe ori e posibil să dăm cu piciorul unor oportunități pe care Dumnezeu ni le scoate în cale: pe plan spiritual, uman, profesional. Vă încurajez să priviți dincolo de evenimente, să citiți printre rândurile poveștii voastre personale și să încercați să deslușiți puzzle-ul vieții voastre, dar mereu cu Dumnezeu alături, ca sfătuitor și însoțitor.

Drumul de a fi împreună, în relație, ca soți și părinți este unul complex, cu bucurii și încercări, soare și nori, zâmbete și plâns, dar mereu cu Dumnezeu de mână.

Cristi m-a învățat să iert mai repede și mai ușor. La care pot adăuga căldură, blândețe și putere.

Cristian: Irina m-a învățat să iubesc, să-mi exprim sentimentele, mi-a arătat autenticitate, valori creștine și morale.

Daca ar fi să alegem două lucruri esențiale în viața noastră, fără de care nu am putea continua acest drum, acestea ar fi: IUBIREA și IERTAREA. Și iubirea înseamnă mult mai mult decât îndrăgostire sau emoții. Este ascultare, renunțare, compasiune, blândețe, bucurie, a fi împreună, a da sens lucrurilor mici și care nu se pot cumpăra cu bani: orice moment în care simți că însemni ceva pentru cineva și că îi poți răspunde cu viața ta, făcându-l fericit. Dumnezeu nu îi alege mereu pe cei puternici, inteligenți, ci pe cei cu inima deschisă. Suntem instrumente în mâinile lui.

"Ce mare ești și ce mari minuni faci tu" este versul unui cântec. Dumnezeu face minuni, chiar zi de zi, și asta o putem mărturisi cu viața noastră : faptul că noi suntem acum, aici, este minunea Fericitului Anton Durcovici, care pentru noi este deja sfânt. Dumnezeu intervine în viețile noastre și o face adesea prin intermediul sfinților săi: pentru noi, Fericitul Anton Durcovici a făcut deja o minune prin faptul că ne-a adus împreună.

Irina: Versul unui cântec spun așa: "Scriseseși, Doamne, deja numele meu sus în Cer". Asta a făcut Dumnezeu cu mine înainte să mă fi născut, așa a făcut cu fiecare din noi. Planul lui Dumnezeu pentru fiecare din noi este ca noi să fim fericiți, cu siguranță. Să ne lăsăm ghidați de mâna lui ocrotitoare. Fără Dumnezeu nimic nu e posibil: oricât succes profesional am avea, capacitați intelectuale sau materiale, totul se poate nărui într-o clipă dacă Dumnezeu nu este prezent în interiorul vieții noastre și a drumului pe care îl parcurgem.

Dragi tineri, aveți curaj de a-i cere lui Dumnezeu ceea ce aveți nevoie: bucurie, lumină, claritate în alegeri, speranță și vindecare. Țineți-l de mână la orice pas și el va da sens oricărui moment din viața voastră. Oamenii pot dezamăgi, însă Dumnezeu, niciodată. Dă-ne, Doamne, lumina alegerilor înțelepte în momente de cotitură, dar și în viața de zi cu zi!

Cristian: În încheiere, dorim să-i mulțumim lui Dumnezeu pentru toate binecuvântările din viața noastră, pentru că prin mijlocirea Fericitului Anton Durcovici, la 10 ani distanță de la beatificarea sa, ne aflăm din nou împreună, pe o altă scenă, într-o postură diferită, de soț și soție, de părinți, și ne dorim să răspundem în continuare chemării lui.

Cristian și Irina: Fericite Anton Durcovici, roagă-te pentru noi!

Pr. Eduard-Cristian David

* * *

Din arhiva ercis.ro:

Iași: Ziua Tineretului. Gândurile și impresiile unor tineri

"Să cultivați interioritatea! Se devine preot din motive de credință" Mesajul cardinalului Pietro Parolin către seminariștii din Dieceza de Iași (19 mai)

Iași: Ziua Tineretului. Cuvântul de salut și cel de mulțumire rostite de PS Iosif Păuleț

Iași: Predica rostită de ES Pietro Parolin la Ziua Tineretului (18 mai)

Cardinalul Parolin la Ziua Tineretului în Dieceza de Iași (18 mai)

Scrisoarea tinerilor din Dieceza de Iași către Papa Francisc




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat