Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Administrarea Mirului în Parohia "Sfânta Tereza a Pruncului Isus"

Parohia "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" din Iași a trăit o bucurie imensă duminică, 19 mai 2024, când PS Petru Sescu, episcopul auxiliar al Diecezei de Iași, a conferit sacramentul Mirului unui grup 89 de copii și tineri, în cadrul Sfintei Liturghii de la ora 11.00, chiar în ziua de Rusalii.

Pregătirea candidaților a început la sfârșitul lunii ianuarie cu cateheze săptămânale, iar în ultimele săptămâni a continuat cu pregătiri mult mai intense.

Trebuie să recunoaștem că această pregătire a creat în parohia noastră o stare de așteptare, dar și de bucurie a primirii Duhului Sfânt în sacramentul Mirului.

În timpul omiliei, episcopul Petru Sescu a scos în evidență importanța Botezului, a Mirului și a mărturiei creștine în zilele noastre, zile care pot fi definite ca zile misionare, deoarece se simte nevoia unei noi evanghelizări.

Apoi, cu lumânările aprinse, împreună cu toți credincioșii, candidații la Mir și-au reînnoit făgăduințele de la Botez. În sfârșit, a venit și momentul mult așteptat și plin de emoții cel în care PS Petru, ajutat fiind și de părintele paroh, i-a uns pe cei 89 de candidați cu sfânta Crismă. Primindu-l pe Duhul Sfânt, devenim martori ai lui Cristos și astfel putem să mărturisim cu tărie credința creștină. Acest lucru i-a îndemnat și Preasfințitul pe cei miruiți încurajându-i să mărturisească celor din jur bucuria trăită astăzi la frumoasă celebrare. Candidații au venit, rând pe rând, în față, însoțiți de nași, iar la întoarcere fiecare a primit câte o amintire de la acest eveniment important.

Ceea ce a impresionat cel mai mult la această celebrare a fost entuziasmul candidaților, care prin prezența episcopului parcă s-au trezit la viață și dădeau o mărturie frumoasă despre Sfânta Liturghie, despre credință și despre realitatea apartenenței la Biserica lui Cristos, Mireasa Duhului Sfânt.

La sfârșitul celebrării, părintele paroh, Mons. Benone Farcaș, a mulțumit tuturor, în special episcopului Petru Sescu, părinților colaboratori, părinților și nașilor celor miruiți, credincioșilor parohiei noastre, dar și celor veniți din alte comunități.

Înainte de binecuvântarea finală o tânără proaspăt miruită s-a făcut glasul tuturor celor miruiți spunând:

"Cuvintele noastre sunt sărace și neputincioase atunci când încercăm să ne exprimăm recunoștința pentru nesfârșitul dar pe care l-am primit astăzi: am fost întăriți cu darul Duhului Sfânt, cea de-a treia persoană a Sfintei Treimi. Cum am putea să-i mulțumim mai bine bunului Dumnezeu decât adresându-i încă o rugăminte: să ne păstreze mereu în credință, speranță și iubire și să ne facă adevărați și entuziaști martori ai evangheliei sale în această lume.

Vă mulțumim, Preasfințite, că ați revărsat asupra noastră darurile Duhului Sfânt. Ați fost păstorul parohiei noastre atâția ani și cred că ne cunoașteți pe toți: pe unii ne-ați botezat, ne-ați condus pe cei mai mulți la primirea Primei Sfinte Împărtășanii, pe toți ne-ați hrănit cu cuvântul lui Dumnezeu. Vă suntem recunoscători și suntem mereu bucuroși să vă primim în mijlocul nostru.

Mulțumim preoților noștri, care cu multă pricepere și răbdare ne-au pregătit pentru acest moment. Mulțumim și celor care i-au ajutat: organistul, cateheții și tinerii animatori.

Mulțumim părinților, nașilor și tuturor celor care ne-au fost alături în această perioadă de pregătire și împărtășesc împreună cu noi bucuria sărbătorii de astăzi.

Dumnezeu să vă răsplătească pe toți cu binecuvântările sale."

Fie ca pacea, bucuria și statornicia în credință să domnească peste comunitatea noastră și ca acești 89 noi "soldați ai lui Cristos" să fie lumină și speranță pentru lumea de astăzi!

Mirela Petrovici

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 19 mai: Iași: Administrarea Mirului în Parohia "Sfânta Tereza a Pruncului Isus". Foto: Marius Laurescu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat