Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: "O zi de binecuvântare". Vizita cardinalului Pietro Parolin la Familia Guanelliană

Ziua de 18 mai 2024 a fost pentru întreaga familie guanelliană motiv de bucurie și de har. Vizita cardinalului Pietro Parolin, secretar de stat al Sfântului Scaun, a fost nu doar o onoare, ci și un gest de iubire și de afecțiune din partea Sfântului Părinte Papa și a întregii Biserici care ne este Mamă, după cum a afirmat sora Victoria în cuvântul de salut.

Când a coborât din mașină, cardinalul a fost întâmpinat de pr. Bakthis Walagan Alphonse, SDC, de pr. Battista Omodei, SDC, și sr. Victoria Pop, FSMDP. În semn de reverență, distinsul oaspete a sărutat crucea. Cardinalul a fost însoțit de PS Iosif Păuleț, episcop de Iași, de PS Petru Sescu, episcop auxiliar de Iași, de PS Petru Gherghel, episcop emerit, și de ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop emerit. Printre preoții prezenți au fost și pr. Egidiu Condac, directorul Centrului Diecezan Caritas Iași, pr. Vasile Petrișor, cancelar episcopal, și pr. Isidor Iacovici, responsabil cu pastorația catolicilor români din Roma.

L-am primit cu mari emoții și cu tradiționala pâine și sare în curtea Casei "Sfântul Alois Guanella", o casă încă în fază de construcție, care aparține Slujitorilor Carității și este destinată persoanelor cu dizabilități. Din acest motiv, două persoane cu dizabilități l-au invitat pe cardinal să guste din pâinea și sarea bucuriei noastre, a tuturor.

Pr. Bakthis, superior al Operei Slujitorilor Carității în România, după momentul în care a oferit sarea și pâinea, a adresat salutul său și ne-a invitat pe toți la rugăciune.

Secretarul de Stat Pietro Parolin a salutat cu mare tandrețe fiecare persoană în parte: preoții "Slujitorii Carității", frații și tinerii în formare, persoanele cu dizabilități de la București, de la "Chicco", invitații laici, inginerii, constructorii, arhitecții, surorile din cele două comunități, tinerele de la Casa Providenței și cooperatorii guanellieni.

Papa Francisc spune că "învățătura fragilității este o carismă cu care se îmbogățește Biserica". Am simțit această apropiere prin prezența cardinalului Pietro Parolin, care a vizitat noua noastră casă împreună cu episcopii noștri. Cardinalul ne-a încurajat cu cuvintele sale, spunând că Papa se gândește mult la includerea persoanelor cu dizabilități nu doar cu sloganul, ci cu faptele. Cardinalul a reiterat cuvintele Papei Francisc, subliniind: "Sinodul, mai ales, cu invitația sa de a merge împreună și de a ne asculta reciproc, ne ajută să înțelegem cum în Biserică - și în ceea ce privește dizabilitățile - nu există un noi și un ei, ci un singur noi, cu Isus Cristos în centru, unde toată lumea aduce darurile și limitările cuiva. Această conștientizare, bazată pe faptul că toți facem parte din aceeași umanitate vulnerabilă asumată și sfințită de Cristos, elimină orice distincție arbitrară și deschide ușile participării fiecărui botezat la viața Bisericii."

Pr. Bakthis este coordonatorul proiectului "Dușul Social". Sfinția Sa la urmă a spus că "dușul cu duba" a fost o invitație frumoasă după ideile Papei Francisc de a face dușuri, frizerie, spălătorie, care redau demnitatea celor săraci și fără adăpost.

După rugăciunea de binecuvântare a casei, animată de seminariștii noștri, am vizitat, împreună cu toți episcopii invitați, noul centru. Am simțit o mare satisfacție și recunoștință pentru tot ceea ce s-a realizat până acum, în special datorită sprijinului generos al Asociației "The Papal Foundation", care ne-a ajutat considerabil. Cu mare entuziasm, toate persoanele prezente la eveniment l-au însoțit pe secretarul de stat la Căminul de bătrâni "Casa Sfântul Iosif".

Eminența Sa și-a exprimat dorința de avea o imagine cuprinzătoare asupra întregii activități a Congregației "Fiicele Sfintei Maria a Divinei Providențe" și a Asociației "Slujitorii Carității" - Opera Don Guanella. I-au fost prezentate cardinalului serviciile sociale ale Congregației "Fiicele Sfintei Maria a Divinei Providențe", printre care și Căminul de Bătrâni "Casa Sfântul Iosif", Cantina Socială, Casa Providenței, unde tinerii care urmează o formă de învățământ sunt ocrotiți, precum și casele de la Scheia și Sagna, care oferă sprijin educațional copiilor proveniți din familii vulnerabile.

A fost profund impresionat de buna colaborare dintre surori și preoți și mai ales de calitatea și complexitatea serviciilor sociale care se completează atât de bine. Prezența tinerilor în formare a fost pentru dânsul un motiv în plus de bucurie.

La eveniment a fost prezent și pr. Eduard Ferenț, pensionar, fost profesor la Institutul Teologic "Sfântul Iosif" din Iași, cel care a dorit să aducă Opera Guanelliană pe pământ românesc.

După salutul inițial, sr. Victoria Pop, delegata Congregației "Fiicele Sfintei Maria a Divinei Providențe" în România, a citit scrisoarea adresată cardinalului de către pr. Umberto Brugnoni, SDC, superiorul general al Congregației "Slujitorii Carității", împreună cu sr. Neuza Maria Giordani, vicară generală a Congregații "Fiicele Sfintei Maria a Divinei Providențe". Cardinalul a fost profund impresionat de acest gest și, cu multă căldură, s-a adresat familiei guanelliene, vârstnicilor, angajaților și tuturor celor prezenți. Centenara căminului, doamna Viorica, a rostit la rândul ei un cuvânt de mulțumire în numele tuturor bătrânilor și i-a oferit un buchet de trandafiri.

Card. Pietro Parolin a adresat un cuvânt de mulțumire pentru tot ceea ce realizăm prin operele noastre de caritate, de încurajare și mai ales a amintit bătrânilor că Sfântul Părinte îi iubește. Cu o grație desăvârșită, Excelența Sa cardinalul Pietro Parolin, când și-a îndreptat privirea către bunicii din cămin, a lăsat să se desprindă din inima sa o afirmație profund emoționantă. El a mărturisit că, privindu-i, a simțit că își vede propria mamă care, la o vârstă de înaintată, 96 de ani, este îngrijită, la rândul ei, într-o casă de bătrâni în Italia. Secretarul de stat, cu mare sensibilitate, a salutat personal fiecare bătrân și angajat în parte. Pe fundalul cântului "Regina Caeli", interpretat cu mare zel de Corul Divinis, atmosfera a fost una deosebit de emoționantă. Nu au lipsit nici fotografiile, nici zâmbetele și cuvintele afectuoase între participanți. Procesiunea s-a prelungit până la poartă, până la urcarea în mașină și plecarea cardinalului. Am rămas cu toții plini de bucurie, pace, mulțumire și împlinire sufletească.

Vizita cardinalului Pietro Parolin a fost cu adevărat o zi de binecuvântare și de profundă învățătură, întărind legăturile familiei guanelliene cu Biserica Universală și inspirând speranță și solidaritate în rândul tuturor celor prezenți.

Mulțumim preasfințiților noștri episcopi care sunt pentru noi cu adevărat păstori de suflete, care, așa cum spune Sfântul Părinte, trăiesc în mijlocul turmei, cu mirosul oilor sale. Mulțumim organizatorilor și tuturor celor implicați pentru buna desfășurare a evenimentului.

Sr. Victoria Pop, FSMDP

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 18 mai: Vizita cardinalului Pietro Parolin la bătrânii și persoanele cu dizabilități îngrijiți de Familia Guanelliană. Foto: Adrian Cuba




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat