Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© CBS / Vatican Media
Papa Francisc: Biserică deschisă tuturor, dar nu se pot binecuvânta unirile homosexuale

de Salvatore Cernuzio

Biserica este deschisă tuturor: "Tuturor, tuturor, tuturor". Papa Francisc reafirmă principiu de primire, pilon al pontificatului său, în interviul acordat lui Norah O'Donnell, directoare a CBS Evening News, înregistrat la "Sfânta Marta" la 24 aprilie și din care o parte a fost transmisă în programul 60 Minutes. "Evanghelia este pentru toți", subliniază papa, pentru noi toți care suntem păcătoși: "Și eu sunt un păcătos". Și afirmă: "Dacă Biserica pune la ușa sa o vamă, încetează să fie Biserica lui Cristos". Apoi Francisc oferă o clarificare asupra problemei binecuvântărilor date unirilor homosexuale, despre care vorbește documentul doctrinal Fiducia supplicans. "Binecuvântarea este pentru toți", se poate binecuvânta orice persoană, dar nu unirea homosexuală, "ceea ce am permis nu a fost să se binecuvânteze unirea", pentru că acest lucru merge împotriva "legii Bisericii".

Maternitatea surogat este un business

Tot cu privire la homosexualitate, jurnalista amintește când papa a afirmat că "homosexualitatea nu este un delict". Și Francisc răspunde: "Nu. Este un fapt uman". În timp ce stigmatizează, așa cum a făcut deja în alte ocazii, maternitatea surogat care, spune el, "a devenit un business, și acest lucru este foarte urât. Este foarte negativ". Însă pentru unele femei, de exemplu cele bolnave, ar putea să fie unica speranță, afirmă jurnalista. "Ar putea să fie. Cealaltă speranță este adopția", răspunde papa, invitând să nu se elimine principiul moral.

Criticile "conservatorilor"

La întrebarea despre criticile pe care i le adresează unii episcopi conservatori în SUA, Francisc răspunde: "Conservator este cel care se agață de ceva și nu vrea să vadă mai departe. Este o atitudine sinucigașă, pentru că una este a ține cont de tradiție, a lua în considerare situațiile din trecut, alta este a se închide într-o cutie dogmatică".

Apelul către țările aflate în război: "Opriți-vă!"

În interviu, realizat ca pregătire pentru Ziua Mondială a Copiilor din 25 și 26 mai la Roma, privirea nu poate decât să meargă la cei mai mici, începând de la cei care suferă în război: Gaza, Ucraina, cu copiii care "au uitat cum se zâmbește", repetă papa. Și tocmai gândindu-se la ei, episcopul de Roma lansează un apel către țările aflate în război: "Toți, opriți-vă! Opriți războiul. Trebuie să găsiți un mod pentru a negocia pacea. Străduiți-vă să ajungeți la pace! O pace negociată este întotdeauna mai bună decât un război infinit... Vă rog, opriți-vă! Negociați".

Ideologiile mereu rele

Cu un focus la războiul din Israel și din Gaza, apoi la protestele din campusurile universitare și la antisemitismul crescând, pontiful reafirmă: "Orice ideologie este rea, și antisemitismul este o ideologie, și este rea. Orice «anti» este mereu rău. Se poate critica un guvern sau altul, guvernul din Israel, guvernul palestinian. Se poate critica atât cât se vrea, dar nu «anti» un popor. Nici anti-palestinian, nici antisemit".

Migranți, atâția oameni "își spală mâinile"

Pe aceeași linie, Jorge Mario Bergoglio, vorbind despre suferința atâtor migranți, denunță faptul că atâția oameni "își spală mâinile": "Există atâția Ponțiu Pilat acolo afară... care văd ceea ce se întâmplă, războaiele, nedreptățile, crimele... Este indiferență... Vă rog, trebuie să facem în așa fel încât inima noastră să simtă din nou. Nu putem rămâne indiferenți în fața acestor drame umane. Globalizarea indiferenței este o boală foarte urâtă".

Papa consideră "o pură nebunie" știrea, amintită de O'Donnell, că statul Texas încearcă să închidă o asociație catolică la granița cu Mexicul care oferă asistență umanitară imigraților care nu au documente. "A închide granița și a-i lăsa acolo este o nebunie", evidențiază Papa Francisc. "Migrantul trebuie să fie primit. După aceea se va vedea cum poate fi gestionat. Probabil trebuie trimis înapoi, nu știu, dar fiecare caz trebuie să fie abordat în mod uman".

Niciun abuz nu poate să fie tolerat

Nu lipsește în interviu o aluzie la problema abuzurilor în Biserică, un delict care, repetă papa, "nu poate să fie tolerat". În același timp, recunoaște că trebuie continuat să "se facă mai mult", pentru că "din păcate tragedia abuzurilor este enormă" și trebuie făcut în așa fel încât acesta nu numai să fie pedepsit, ci să nu se mai întâmple niciodată.

(După Vatican News, 20 mai 2024)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat