Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Papa Francisc: Discurs adresat conducătorilor de la Loyola University din Chicago (20 mai 2024)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Îl salut pe președinte și pe voi toți, membri ai Board of Trustees de la Loyola University din Chicago, în pelerinaj la locurile unde s-a născut și a crescut Sfântul Ignațiu de Loyola. "A porni la drum este tipic pentru cel care merge în căutarea sensului vieții" (Spes non confundit, 5): țineți mereu în voi această dorință de a merge, de a peregrina. Experiența voastră de vizită la locurile care au plăsmuit viața și spiritualitatea lui Ignațiu cu siguranță v-a îmbogățit și v-a inspirat în itinerarul vostru de formare academică și personală. A fost o vizită la rădăcini.

Așadar, întoarceți-vă la rădăcini pentru a merge înainte. Nu se poate merge înainte fără rădăcini, de la care se ia forța: forța se ia de la rădăcini. Așadar, întoarceți-vă la rădăcini pentru a merge înainte. Rădăcinile instituției voastre sunt în experiența fondatorului, care îl punea mereu pe Dumnezeu pe primul loc și era în căutarea constantă a voinței lui Dumnezeu. Asta se traducea în el într-o tensiune asiduă spre slujire. A merge înainte pentru a sluji. Parcursul său spiritual, marcat de discernământ și de angajarea pentru dreptate, să continue să inspire și să conducă viața voastră și acțiunea voastră.

De fapt, Loyola University se inspiră din tradiția Societății lui Isus, întemeiată pe discernământ și pe acțiune. Această tradiție vă invită astăzi să căutați adevărul prin studiu serios, ascultare atentă și acțiune curajoasă. Vă încurajez să perseverați pe acest drum, să fiți martori de speranță într-o lume marcată adesea de diviziuni și conflicte. Mulțumire fie lui Dumnezeu că există conflictele, dar conflictele se rezolvă pe un alt plan, superior. Conflictele ne fac să mergem în labirinturi și din labirint se iese pe deasupra și nu singuri. Conflictul ne determină să lucrăm. Așadar, perseverați pe acest drum, care vă învață să cultivați simțul critic, capacitatea de discernământ și sensibilitatea față de provocările globale; să vă puneți mereu întrebarea: cum poate universitatea noastră să contribuie pentru a face din lume un loc mai bun? A tinde mereu spre mai bine!

Într-un moment istoric marcat de schimbări rapide și de provocări tot mai complexe, rolul instituțiilor academice este crucial. Aveți misiunea nu numai de a forma minți strălucitoare, ci să cultivați și inimi generoase și conștiințe atente la demnitatea fiecărei persoane. Educația se face pe trei planuri: cu capul, cu inima și cu mâinile. A gândi ceea ce tu simți și faci, a simți ceea ce tu gândești și face, a face ceea ce tu gândești și simți. Dar mereu în armonie, cele trei lucruri. Educația, în afară de a fi transmitere de cunoștințe, este o angajare și o metodă pentru a forma persoane capabile să întrupeze valorile reconcilierii și dreptății în fiecare aspect al vieții. Minte, inimă și mâini nu pot crește bine separat, și numai împreună se pot implica în realitatea și în exigențele timpului. Vă urez să formați "visători harnici" și să fiți astfel voi înșivă, înainte de toate! Pentru a merge înainte în viață, trebuie să visăm. Unei persoană care a pierdut capacitatea de a visa îi lipsește creativitatea, îi lipsește poezia, iar viața fără poezie nu funcționează.

Vă încurajez să cultivați curiozitatea intelectuală - care nu este bârfa, care face rău, nu, curiozitatea intelectuală -, spiritul de colaborare și sensibilitatea față de provocările epocii în care trăim, ducând înainte moștenirea Sfântului Ignațiu. Este nevoie de bărbați și femei care să fie gata să pună propriile competențe în slujba celorlalți, să lucreze pentru un viitor în care fiecare persoană să poată dezvolta propriile capacități și să poată cu demnitate și respect, iar lumea să poată găsi pacea. Asta mă impresionează mult astăzi: în situația de criză a ordinii mondiale pare că lipsește un orizont de speranță. Și fără speranță nu se poate trăi. Să nu uităm speranța, care este ancora, la mal, iar noi suntem prinși de funie. Speranța nu înșală niciodată!

În încredințez, îndeosebi, dialogul intercultural și interreligios ca instrument pentru a favoriza înțelegerea reciprocă, cooperarea și construirea de punți între diferite tradiții, culturi și viziuni despre lume. Dragi prieteni, Dumnezeu să vă binecuvânteze și să vă însoțească pe drumul vostru, un drum de cunoaștere și de slujire. Mă rog pentru voi, vă rog, voi rugați-vă pentru mine. Pentru că această muncă nu este ușoară! Mulțumesc.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat