Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Papa la Verona: Concelebrare euharistică

Stadionul Bentegodi (Verona)

Sâmbătă, 18 mai 2024

Odată, Apostolul Paul a mers într-o comunitate creștină și a întrebat: "L-ați primit pe Duhul Sfânt?". Și ei ce au răspuns? "Ce este Duhul Sfânt?" (cf. Fap 19,1-2). Eu cred că astăzi, dacă eu întreb în atâtea comunități creștine ce este Duhul Sfânt, nu vor ști cum să răspundă.

Odată, la o Liturghie a copiilor - o zi ca aceasta de Rusalii, erau două sute de copii, mai mult sau mai puțin - eu am întrebat: "Cine este Duhul Sfânt?", și copiii: "Eu! Eu! Eu!"; voiau să răspundă toți. Eu am spus: "Tu" - "Este paraliticul!". A auzit spunându-se "Paraclit" și el a spus paralitic. Și de atâtea ori, dacă eu aș întreba, nu spun că răspunsul va fi "paraliticul", dar nu știm cine este Duhul Sfânt.

Fraților și surorilor, Duhul Sfânt este protagonistul vieții noastre! Este ceea ce ne duce înainte, care ne ajută să mergem înainte, care ne face să dezvoltăm viața creștină. Duhul Sfânt este înăuntrul nostru. Fiți atenți: toți l-am primit, cu Botezul, pe Duhul Sfânt, precum și cu Mirul, mai mult! Dar eu îl ascult pe Duhul Sfânt care este înăuntrul meu? Îl ascult pe Duhul care mișcă inima și îmi spune: "Asta să nu faci, asta da"? Sau pentru mine nu există Duhul Sfânt?

Astăzi celebrăm sărbătoarea zilei în care a venit Duhul Sfânt. Dar gândiți-vă: apostolii erau toți închiși în cenacol. Le era frică, ușile închise... A venit Duhul Sfânt, le-a schimbat inima și au mers să predice cu curaj. Curaj: Duhul Sfânt ne dă curajul de a trăi viața creștină. Și prin asta, cu acest curaj, schimbă viața noastră.

Uneori noi mergem [la Spovadă] cu aceleași păcate: "Dar, părinte, eu aș vrea să-mi schimb viața, nu știu cum să fac asta..." - "Dar ascultă-l pe Duhul! Roagă-l pe Duhul și el va fi cel care îți schimbă viața. Încredințează-te Duhului" - "Eh, părinte, eu am 90 de ani, de acum nu pot să mă schimb..." - "Dar câți ani de viață îți lipsesc?" - "Eh, nu știu" - "Cu o singură zi, Duhul îți poate schimba viața. Îți poate schimba inima!".

Duhul este, înainte de toate, Cel care ne schimbă viața. Ați înțeles asta? Să repetăm împreună: "Duhul ne schimbă viața". [Toți: "Duhul ne schimbă viața"]. Și acest lucru este frumos.

Al doilea. Apostolii care erau cu atâta frică, atunci când l-au primit pe Duhul Sfânt, au mers înainte cu curaj ca să predice evanghelia. Duhul Sfânt ne dă curaj pentru a trăi creștinește. Uneori găsim creștini care sunt ca apa lâncedă: nici calzi, nici reci. Le lipsește curajul. "Și părinte, unde se poate face un curs pentru a avea curaj?" - "Nu, roagă-l pe Duhul. Încredințează-te Duhului". Duhul ne dă curajul pentru a trăi creștinește. Ați înțeles asta? Toți împreună: "Duhul ne dă curaj". [Toți: "Duhul ne dă curaj"]. Iată! Și să cerem asta: Duhul care să ne ajute să mergem înainte.

Și apoi, un lucru foarte frumos l-a făcut Duhul în acea zi de Rusalii. Erau oameni din toate națiunile, din toate limbile, din toate culturile, și Duhul, cu acei oameni, edifică Biserica. Duhul edifică Biserica. Ce înseamnă? Că îi face pe toți egali? Nu! Toți diferiți, dar cu o singură inimă, cu iubirea care ne unește. Duhul este Cel care ne salvează de pericolul de a ne face cu toții egali. Nu. Suntem cu toții răscumpărați, cu toții iubiți de Tatăl, cu toții învățați de Isus Cristos. Și Duhul ce face? Face acel lucru: ansamblul din toți. Există un cuvânt care explică bine asta: Duhul face armonia! Armonia Bisericii. Fiecare diferit de celălalt, dar într-un climat de armonie. Împreună să spunem: Duhul face din noi armonia. [Toți: "Duhul face din noi armonia"].

Iubiți frați și surori, acesta este miracolul de astăzi: a lua oameni lași, înfricoșați și a-i face curajoși; a lua bărbați și femei din toate culturile și a-i face o unitate a tuturor, a face Biserica. A lua acești oameni fără a-i face egali. Ce face Duhul? Armonia. Împreună: Duhul face armonia.

Acum fiecare dintre noi să se gândească la propria viață. Noi toți avem nevoie de armonie. Noi toți avem nevoie ca Duhul să ne dea armonie în sufletul nostru, în familie, în oraș, în societate, la locul de muncă. Contrariul armoniei este războiul, este a lupta unul împotriva altuia. Și atunci când se face războiul, când se luptă unul împotriva altuia, asta o face Duhul, da sau nu? [Toți: "Nu!"]. Mai tare! [Toți: "Nu!"]. Nu, nu. Duhul face armonia. Și cu apostolii, în ziua în care a venit, era Sfânta Fecioară Maria. Să-i cerem ei să ne dea harul de a-l primi pe Duhul Sfânt; ca ea, ca Mamă, să ne învețe să-l primim pe Duhul Sfânt. Mulțumesc.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat