Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Papa la Verona: Întâlnirea cu deținuții

Penitenciarul din Montorio (Verona)

Sâmbătă, 18 mai 2024

Dragi surori și frați, bună ziua!

Mulțumesc doamnei directoare pentru primirea sa și pentru simțul umorului! Zâmbetul face mult bine. Vă mulțumesc vouă tuturor pentru căldura, sărbătoarea și afectul pe care mi le arătați. În afară de asta, un salut se îndreaptă spre toți cei care lucrează în acest institut: agenți de pază, educatori, lucrători sanitari, personal administrativ, voluntari. Vreau să-i salut și pe toți cei care privesc de la ferestre: un salut vouă tuturor! Doream mult să vă întâlnesc pe toți împreună.

Pentru mine a intra într-o închisoare este mereu un moment important, pentru că închisoarea este un loc de mare umanitate. Da, este un loc de mare umanitate. De umanitate încercată, uneori trudită de dificultăți, sentimente de vină, judecăți, neînțelegeri, suferințe, dar în același timp încărcată de forță, de dorință de iertare, de voință de răscumpărare, așa cum a spus Duarte în discursul său.

Și în această umanitate, aici, în voi toți, în noi toți, este prezentă astăzi fața lui Cristos, fața Dumnezeului milostivirii și al iertării. Nu uitați asta: Dumnezeu iartă tot și iartă mereu, în această umanitate, aici, în voi toți. Acest simț de a-l privi pe Dumnezeul milostivirii.

Cunoaștem situația închisorilor, adesea supraaglomerate - în țara mea, la fel -, cu respective tensiuni și trude. Pentru aceasta vreau să vă spun că sunt aproape de voi și reînnoiesc apelul, în special la cei care pot acționa în acest domeniu, ca să se continue să se lucreze pentru îmbunătățirea vieții din închisoare. Odată, o doamnă care lucra în închisori și avea un raport frumos cu deținutele - însă era o închisoare pentru femei -, o mamă de familie, foarte umană doamna, mi-a spus că ea era cinstitoare a unei sfinte. "Dar care sfântă?" - "Sfânta Poartă" - "De ce?" - "Este poarta speranței". Și voi toți trebuie să priviți la această poartă a speranței. Nu există viață umană fără orizonturi. Vă rog, nu pierdeți orizonturile, care se vor vedea prin acea poartă a speranței.

Urmărind cronicile din institutul vostru, cu durere am aflat că din păcate aici, recent, câteva persoane, într-un gest extrem, au renunțat să trăiască. Este un act trist acesta, la care numai o disperare și o durere insuportabile pot să ducă. De aceea, în timp ce mă unesc în rugăciune cu familiile și cu voi toți, vreau să vă invit să nu cedați în fața descurajării, să priviți poarta ca poarta speranței. Viața este mereu vrednică să fie trăită, mereu, și există mereu speranță pentru viitor, chiar și atunci când totul pare să se stingă. Existența noastră, cea a fiecăruia dintre noi, este importantă - noi nu suntem material de rebut, existența este importantă -, este un dar unic pentru noi și pentru alții, pentru toți, și mai ales pentru Dumnezeu, care nu ne abandonează niciodată și care dimpotrivă știe să asculte, să se bucure și să plângă cu noi și să ierte mereu. Cu el alături de noi, cu Domnul alături de noi, putem învinge disperarea. Și, așa cum a spus directoarea, Dumnezeu este unul: culturile noastre ne-au învățat să-l chemăm cu un nume, cu un altul, și să-l găsim în maniere diferite, dar este același tată al nostru al tuturor. Este unul. Și toate religiile, toate culturile, privesc la unicul Dumnezeu cu modalități diferite. Niciodată nu ne abandonează. Cu el alături de noi, putem să învingem disperarea și să trăim fiecare clipă ca timpul oportun pentru a reîncepe. A reîncepe. Este un frumos cântec piemontez, pe care voi încerca să-l traduc în italiană, care spune așa - îl cântă alpinii -: "În arta de a urca, ceea ce contează nu este a nu cădea, ci a nu rămâne căzut". Și nouă tuturor care lucrăm în această închisoare, și ca voluntari, celor din familii, nouă tuturor, spun un lucru: este permis a privi o persoană de sus în jos numai o singură dată: pentru a o ajuta să se ridice. De aceea, în momentele mai rele, să nu ne închidem în noi înșine: să-i vorbim lui Dumnezeu despre durerea noastră și să ne ajutăm reciproc s-o purtăm, între colegii de drum și cu persoanele bune pe care le găsim alături. Nu este slăbiciune a cere ajutor, nu: să facem asta cu umilință și încredere și umanitate. Toți avem nevoie unii de alții, și toți avem dreptul de a spera, dincolo de orice istorie și de orice greșeală sau eșec. Este un drept speranța, care nu înșală niciodată. Niciodată.

Peste câteva luni va începe Anul Sfânt: un an de convertire, de reînnoire și de eliberare pentru toată Biserica; un an de milostivire, în care să depunem povara trecutului și să reînnoim elanul spre viitor; în care să celebrăm posibilitatea unei schimbări, pentru a fi și, unde este necesar, a fi cu adevărat noi înșine, dăruind ceea ce este cel mai bun. Să fie și acesta un semn care să ne ajute să ne ridicăm și să reluăm în mână, cu încredere, fiecare zi a vieții noastre.

Dragi prietene și dragi prieteni, mulțumesc pentru această întâlnire. Vă spun adevărul: îmi face bine. Voi îmi faceți bine, mulțumesc. Să continuăm să mergem împreună, pentru că iubirea ne unește dincolo de orice tip de distanță. Vă amintesc în rugăciune și vă cer, cu rugăminte, să vă rugați pentru mine: în favoarea mea, nu împotriva mea! Rugați-vă pentru mine. Și nu uitați: "În arta de a urca, ceea ce contează nu este a nu cădea, ci a nu rămâne căzut". Mulțumesc.

_________________

Cuvinte rostite liber în închisoare la înmânarea darurilor

Și acum eu voi da un dar închisorii. Îl voi da directoarei. Acest dar... M-am gândit la o virtute pe care Dumnezeu o are și pe care noi o uităm, nu-i așa? Pentru că Dumnezeu are trei virtuți principale: apropiere, compasiune și duioșie. Dumnezeu este aproape de noi toți, Dumnezeu este compătimitor și Dumnezeu este duios. Și m-am gândit la duioșie - nu se vorbește mult despre duioșie -, m-am gândit la acest dar: Sfânta Fecioară Maria cu Pruncul care este tocmai un gest de duioșie. Și m-am gândit și că figura Mariei este o figură comună fie pentru creștinism, fie pentru musulmani, este o figură comună, ne unește pe toți.

Acum aș vrea să vă dau binecuvântarea, dar o voi da în tăcere, astfel fiecare o primește de la Dumnezeu în modalitatea pe care o crede. Un minut de tăcere și dau binecuvântarea vouă tuturor.

Binecuvântarea

Domnul să vă binecuvânteze, să vă ajute să mergeți înainte mereu, să vă mângâie în tristețe și să fie însoțitorul vostru în bucurie. Amin.

Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat