Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Cardinalul Parolin la Ziua Tineretului în Dieceza de Iași

Secretarul de Stat al Sanctității Sale Papa Francisc, cardinalul Pietro Parolin, a celebrat Sfânta Liturghie din Ziua Tineretului la nivel diecezan sâmbătă, 18 mai 2024, la ora 11.30, în Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași, care a fost organizată cu ocazia împlinirii a 10 ani de la ridicarea la cinstea altarelor a episcopului martir Anton Durcovici. Au concelebrat PS Iosif Păuleț, episcop de Iași, ÎPS Aurel Percă, arhiepiscop mitropolit de București, PS Petru Sescu, episcop auxiliar de Iași, PS Petru Gherghel, episcop emerit, ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop emerit și peste 100 de preoți. La sărbătoare au participat peste 2.000 de tineri din toată dieceza.

"Forța speranței, bucuria recunoștinței" s-a simțit în cadrul întâlnirii diecezane a tinerilor din Dieceza de Iași, sâmbătă, 18 mai 2024. Parohia "Adormirea Maicii Domnului" din Iași a fost gazda întâlnirii din acest an, întâlnire ce a marcat zece ani de la beatificarea Fericitului Anton Durcovici, 140 de ani de la înființarea Diecezei de Iași, cinci ani de la vizita Papei Francisc la Iași și 25 de ani de la vizita Sfântului Ioan Paul al II-lea în România. Peste 2.000 de tineri, însoțiți de preoți și persoane consacrate, au ales să împărtășească din elanul tineresc, devenind mărturii ale unei credințe vii.

La picioarele Crucii care a fost adusă în mijlocul tinerilor și ghidați de versetul biblic încredințat de Papa Francisc pentru Ziua Mondială a Tineretului 2024: "Cei care speră în Domnul umblă, dar nu obosesc" (cf. Is 40,31), toate revederile, prieteniile și împărtășirile din timpul zilei au făcut loc entuziasmului, reîmprospătând credința tuturor celor prezenți.

Prima frânghie între suflete și Dumnezeu a fost rugăciunea comună însoțită de salutul gazdelor prin cuvântul de bun venit al părintelui Daniel Iacobuț, parohul comunității gazdă, și părintelui Eduard Cristian David, vicar parohial și responsabil cu tinerii catedralei. Cu zâmbetul pe chip și inima deschisă, tinerii au avut ocazie de a dărui și a primi bucuria, pe care să o poarte în mediile din care provin.

Pr. Iulian Budău, preot iezuit și prieten al tinerilor, a oferit un mesaj de încurajare și speranță prin momentul catehetic ce a urmat. Părintele a încercat să trezească conștientizarea recunoștinței și speranței ce ne înconjoară în aspectele simple ale vieții. "Cea mai scurtă cale către cer este fapta bună." Tinerii "care umblă, dar nu obosesc", datorită modului în care vorbesc prin propriile fapte despre iubirea lui Dumnezeu, sunt frumoși. Ei devin mesageri ai speranței și ai bucuriei, de care este atâta nevoie în lume. "Acolo unde există bucurie, Diavolul intră-n șomaj".

Livia Frona, prin talentul ei, deși este nevăzătoare, ne-a adus mărturia ei. Cântul ei la pian a devenit rugăciune, înălțând sufletele și producând emoția ce a accentuat caracterul divin al sărbătorii.

Ziua Tineretului a fost și rămâne o dovadă a faptului că tinerii sunt prețuiți de Biserică, sunt iubiți și însoțiți de conducătorii ei. Tinerii Diecezei de Iași au avut onoarea și deosebita bucurie de a-l avea în mijlocul lor, celebrând Sfânta Liturghie, pe Eminența Sa Pietro Parolin, cardinal secretar de stat al Sanctității sale Papa Francisc. Alături i-au fost ÎPS Aurel Percă, ÎPS Ioan Robu, PS Iosif Păuleț, PS Petru Sescu, PS Petru Gherghel, precum și pr. Daniel Iacobuț, paroh al Catedralei "Adormirea Maicii Domnului", și pr. Felix Roca, responsabilul Oficiului pentru pastorația tineretului la nivel național. Prezența întregului cler a fost întâmpinată cu recunoștință și entuziasm, dovedind locul special pe care îl ocupă tinerii în sânul Bisericii Catolice.

În cadrul predicii, Eminența Sa cardinalul Pietro Parolin și-a manifestat recunoștința față de Preasfințitul Iosif și a invocat amintirea vizitei Sfântului Părinte în România. Virtutea speranței a fost în centrul mesajului său, ea fiind firul roșu al acestei sărbători: "Cea mai tinerească dintre virtuți". Cardinalul a definit virtutea ca "o practicare a binelui ce se transformă în obișnuință". Speranța nu trebuie confundată cu simpla atitudine pozitivă deoarece, pentru creștin, ea se naște din întâlnirea cu Cristos. Avem nevoie de speranță deoarece nu amăgește și nu înșală. În încheiere, a încurajat tinerii să se angajeze pentru unitate, misiune încredințată de Papa Ioan Paul al II-lea prin strigătul din anul 1999, în cadrul vizitei sale în România.

Doar noi ne putem separa de iubirea lui Cristos, căci dragostea și nădejdea se întrepătrund și dau voie prezentului să fie atins de lucrurile viitoare. La finalul Sfintei Liturghii, PS Iosif a mulțumit parohiei gazdă, celor aproximativ 100 de voluntarilor ce și-au pus energia și timpul în slujba Bisericii, oaspeților și tuturor celor prezenți.

În a doua parte a zilei, după ce am înălțat și încredințat Domnului momentele petrecute împreună, energia tinerilor a continuat să coloreze atmosfera, scriind amintiri într-un cadrul senin și prietenos. Festivalul tinerilor a adus pe scenă voci speciale, tineri din diverse părți ale diecezei ce au dorit să se exprime și să dăruiască din bucuria propriilor talente. Jocul, muzica și dansul au completat întâlnirea, fiind ocazii de apropiere și privire către celălalt.

Mărturiile au continuat, căci modul de lucru al Providenței Divine merită să se cunoască și să capete ecou. Familia Grosu Irina și Cristian și-a manifestat recunoștința față de fericitul Anton Durcovici, a cărui beatificare i-a adus împreună. S-au convins că fără Dumnezeu nimic durabil nu este posibil, iar povestea lor va rămâne un exemplu.

Pe scenă a urcat, încă o dată, pr. Iulian Budău care ne-a sfătuit să combatem frica și răutatea prin cultivarea umorului.

Eminența Sa cardinalul Pietro Parolin mers în mijlocul tinerilor să-i salute și să-i asigure de rugăciunea și prețuirea sa, dar și a Sfântului Părinte Papa Francisc. Eminența Sa și-a manifestat aprecierea pentru păstrarea tradiției ce ne întoarce mereu la rădăcini. Ne-a îndemnat să purtăm și să construim pacea acolo unde trăim. Prin el, tinerii i-au trimis Papei Francisc o scrisoare.

La finalul zilei, cu speranța și dorința ca toate trăirile din cadrul acestei întâlniri să devină un imbold spre creșterea în recunoștință, mulțumirile s-au strecurat în mesajele de rămas bun transmise cu bucurie autentică.

Întregul eveniment a fost transmis în direct pe pagina de Facebook a Episcopiei de Iași, prin grija și munca echipei de la ERCIS FM. Sfânta Liturghie a fost transmisă în direct din Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași pe Radio ERCIS FM, transmisiunea fiind preluată și pe Angelus TV, TVR Iași și TVR 2.

Alma-Mariana Ciobanu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:

- 18 mai: Iași: Ziua Tineretului. Liturghia. Foto: Ovidiu Bișog

- 18 mai: Iași: Ziua Tineretului. Foto: Adrian Cuba

Iași (catedrală): Deschiderea Zilei Tineretului, moment catehetic cu pr. Iulian Budău (18 mai 2024):

Iași (catedrală): Sfânta Liturghie prezidată de cardinalul Pietro Parolin (18 mai 2024):

TVR Iași: "Ziua Diecezană a Tineretului":

Facebook ercis.ro: Iași: Festivalul Tineretului (înregistrarea transmisiunii în direct)

* * *

Iași: Ziua Tineretului. Cuvântul de salut și cel de mulțumire rostite de PS Iosif Păuleț

Iași: Predica rostită de ES Pietro Parolin la Ziua Tineretului

Scrisoarea tinerilor din Dieceza de Iași către Papa Francisc




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat