Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Document al Dicasterului pentru Doctrina Credinței

Noile norme pentru a proceda în discernământul presupuselor fenomene supranaturale

Sunt actualizate normele pentru discernământul presupuselor fenomene supranaturale: este ceea ce stabilește noul document al Dicasterului pentru Doctrina Credinței, publicat vineri, 17 mai 2024, care va intra în vigoare duminică, 19 mai, sărbătoarea de Rusalii.

Textul este precedat de o prezentare articulată a cardinalului prefect Víctor Manuel Fernández, după care urmează introducerea, cu precizarea a șase diferite concluzii posibile. Vor fi posibile pronunțări mai rapide respectând evlavia populară și, ca normă, nu se va mai folosi autoritatea Bisericii în definirea în mod oficial a supranaturalității unui fenomen care ar putea să ceară mult timp pentru a fi studiat în mod aprofundat. Cealaltă noutate este reprezentată de implicarea mai explicită a Dicasterului pentru Doctrina Credinței care va trebui să aprobe decizia finală a episcopului și va avea facultatea de a interveni motu proprio în orice moment. În multe cazuri din ultimele decenii cu privire la care s-a exprimat fiecare episcop a fost implicat fostul Sfânt Oficiu, dar aproape întotdeauna intervenția rămânea în culise și se cerea să nu fie făcută publică. Pentru a motiva acum această implicare explicită a Dicasterului este și dificultatea în a circumscrie la nivel local fenomene care în unele cazuri au dimensiuni naționale și chiar mondiale, "motiv pentru care o decizie referitoare la o dieceză are consecințe și în altă parte".

Motivațiile noilor norme

La originea documentului este lunga experiență din ultimul secol, cu cazuri în care episcopul local (sau episcopii dintr-o regiune) au declarat în timpi foarte rapizi supranaturalitatea, apoi Sfântul Oficiu s-a exprimat în mod diferit. Sau cazuri în care un episcop s-a exprimat într-un mod, succesorul în mod opus (cu privire la același fenomen). Sunt apoi timpii lungi, necesari pentru a evalua toate elementele pentru a ajunge la o decizie cu privire la supranaturalitatea sau non-supranaturalitatea fenomenelor. Timpi care uneori contrastează cu urgența de a da răspunsuri pastorale pentru binele credincioșilor. Așadar, Dicasterul a început în 2019 să revizuiască normele și s-a ajuns la textul actual, aprobat de papa la 4 mai. Un text complet nou care introduce, așa cum s-a spus, șase diferite concluzii posibile.

Roade spirituale și riscuri

Cardinalul Fernández explică în prezentare că "de atâtea ori aceste manifestări au provocat o mare bogăție de roade spirituale, de creștere în credință, de devoțiune și de fraternitate și slujire, și în unele cazuri au dat naștere la diferite sanctuare răspândite în toată lumea care astăzi sunt parte a inimii evlaviei populare a multor popoare". Însă există și posibilitatea ca "în unele cazuri de evenimente de presupusă origine supranaturală" să releve "critici foarte serioase în dauna credincioșilor": cazuri în care din presupusele fenomene se scoate "profit, putere, faimă, notorietate socială, interes personal" (II, art. 15, 4o), ajungând chiar la "exercitarea unei dominații asupra persoanelor sau la comiterea de abuzuri" (II, art. 16). Pot exista "erori doctrinale, reducționisme necuvenite în propunerea mesajului evangheliei, răspândirea unui spirit sectar". Așa cum există și posibilitatea "să fie târâți credincioșii în urma unui eveniment, atribuit unei inițiative divine", dar care este numai rod al fanteziei, mitomaniei sau al tendinței spre falsificarea cuiva.

Orientările generale

Conform noilor norme, Biserica va putea să discearnă: "dacă este posibil să se perceapă în fenomenele de presupusă origine supranaturală prezența semnelor unei acțiuni divine; dacă în eventualele scrieri sau mesaje ale celor care sunt implicați în presupusele fenomene respective nu este nimic care să contrasteze cu credința și bunele moravuri; dacă este permis a aprecia roadele sale spirituale sau este necesar să fie purificate de elemente problematice sau de a-i avertiza pe credincioși cu privire la pericolele care derivă din ele; și este de recomandat o valorizare pastorală a lor din partea autorității ecleziastice competente" (I, 10). În afară de asta, "în mod obișnuit, nu va trebui să se prevadă o recunoaștere pozitivă din partea autorității ecleziastice cu privire la originea divină a presupuselor fenomene supranaturale" (I, 11). Prin urmare, ca normă, "nici episcopul diecezan, nici Conferințele Episcopale, nici Dicasterul nu vor declara că fenomenele sunt de origine supranaturală, ci numai Sfântul Părinte poate autoriza o procedură în acest sens" (I, 23).

Posibilele voturi cu privire la presupusul fenomen

Așadar, urmează lista celor șase posibile voturi finale la sfârșitul discernământului.

Nihil Obstat: nu este exprimată certitudine cu privire la autenticitatea supranaturală, ci se recunosc semne ale unei acțiuni a Duhului. Este încurajat episcopul să evalueze valoarea pastorală și să promoveze răspândirea fenomenului, inclusiv pelerinajele.

Prae oculis habeatur: se recunosc semne pozitive, dar există și elemente de confuzie sau riscuri care cer discernământ și dialog cu destinatarii. Ar putea fi necesară o clarificare doctrinală dacă există scrieri sau mesaje asociate fenomenului.

Curatur: sunt prezente elemente critice, dar există o răspândire amplă a fenomenului cu roade spirituale verificabile. Nu se recomandă o interzicere care ar putea să-i tulbure pe credincioși, ci episcopul este invitat să nu încurajeze fenomenul.

Sub mandato: aspectele critice nu sunt legate de fenomenul însuși, ci de folosire improprie pe care o fac persoanele sau grupurile. Sfântul Scaun încredințează episcopului sau unui delegat conducerea pastorală a locului.

Prohibetur et obstruatur: în pofida unor elemente pozitive, aspectele critice și riscurile sunt grave. Dicasterul îi cere episcopului să declare public că adeziunea nu este permisă și să explice motivațiile deciziei.

Declaratio de non supernaturalitate: episcopul este autorizat să declare că fenomenul nu este supranatural bazându-se pe dovezi concrete, cum ar fi mărturisirea unui presupus vizionar sau mărturii credibile de falsificare a fenomenului.

Procedurile de urmat

Sunt indicate după aceea procedurile de pus în aplicare: revine episcopului să examineze cazurile și să le supună Dicasterului pentru aprobare. Episcopului i se cere să se abțină de a face publice declarații referitoare la autenticitate sau supranaturalitate, precum și de a veghea pentru ca să nu existe confuzie și să nu se alimenteze senzaționalismul. În cazul în care elementele adunate "par suficiente", episcopul va constitui o comisie de investigație numind printre membrii săi cel puțin un teolog, un canonist și un expert ales pe baza naturii fenomenului.

Criterii pozitive și negative

Printre criteriile pozitive, "Credibilitatea și buna faimă a persoanelor care afirmă că sunt destinatare ale evenimentelor supranaturale sau că sunt direct implicate în aceste fapte, precum și a martorilor ascultați... dreapta credință doctrinală a fenomenului și a eventualului mesaj legat de el, caracterul imprevizibil al fenomenului din care apare clar că nu este rod al inițiativei persoanelor implicate, roadele de viață creștină" (II, 14). Printre criteriile negative, "prezența unei erori evidente cu privire la fapt, eventuale erori doctrinale..., un spirit sectar care generează diviziune în țesutul eclezial, o căutare evidentă de profit, putere, faimă, notorietate socială, interes personal legat strâns de fapt, acte grav imorale..., alterări psihice sau tendințe psihopatice în subiect, care au putut exercita o influență asupra presupusului fapt supranatural, sau psihoză, isterie colectivă sau alte elemente care duc la un orizont patologic" (II, 15). În sfârșit, "trebuie considerată de gravitate morală deosebită folosirea de experiențe supranaturale invocate sau de elemente mistice recunoscute ca mijloc sau pretext pentru a exercita o dominație asupra persoanelor sau pentru a comite abuzuri" (II, 16). Oricare ar fi determinarea finală aprobată, episcopul "are datoria de a continua să vegheze asupra fenomenului și asupra persoanelor implicate" (II, 24).

(După L'Osservatore Romano, 17 mai 2024)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat