Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Cardinalul Fernández despre Medjugorje

Va fi mai ușor să se ajungă la concluzie prudentă

"Despre Medjugorje încă nu s-a încheiat, dar cu aceste norme credem că va fi mai ușor să se meargă înainte și să se ajungă la o concluzie". A spus asta cardinalul prefect Fernández răspunzând în timpul conferinței de presă la întrebarea unui jurnalist, adăugând că "despre alte cazuri care sunt prezente de mulți ani la dicaster, cu aceste norme va fi mai ușor să se ajungă la o concluzie prudentă". Apoi a continuat: "În multe cazuri aceste fenomene au crescut bine și normal. Uneori un fenomen poate fi gestionat cu ușurință, nu sunt probleme, există roade pozitive: așa s-a întâmplat în cea mai mare parte a sanctuarelor. Multe sanctuare atât de frecventat de credincioși au avut la origine o experiență" asemănătoare. "Nu a existat niciodată o declarație, nici de la episcop nici de la dicaster, de la nimeni și au crescut normal fără probleme ca devoțiune populară". Așadar, "pentru ca un fenomen frumos să crească" a explicat cardinalul, nu este nevoie de "o declarație de supranaturalitate. În cazul de la Lourdes, Fatima, Guadalupe, creșterea enormă nu a depins de o declarație de supranaturalitate".

Și la o a doua întrebare referitoare la aceeași temă cardinalul a răspuns: despre "Medjugorje să vedem. Pentru că eu de exemplu nu am citit materialul care există în dicaster, știu câteva detalii, dar trebuie să începem să studiem pentru a ajunge la o concluzie cu aceste norme noi. Țineți cont că un fenomen poate fi considerat bun, nepericulos la origine și poate avea unele probleme în dezvoltarea ulterioară. Atunci uneori o declarație trebuie să clarifice aceste diferite etape: aceea este o diferență care trebuie luată în considerare. Și apoi să presupunem și că ar fi un nihil obstat, în același timp probabil va trebui să se clarifice că unele detalii nu trebuie să fie luate în serios. Pentru că dacă îmi amintesc bine cred că Sfânta Fecioară Maria acolo dădea și unele porunci punând orarul, locul, ceea ce trebuia să facă episcopul etc. Acel lucru va trebui clarificat".

De altfel, vocile și mărturiile poporului evlavios față de Gospa - Doamna, Sfânta Fecioară Maria, în croată - sunt relatarea cea mai puternică a "fenomenului" Medjugorje, ce durează de aproape 43 de ani. Până la 24 iunie 1981, numele acestui sătuc din Bosnia Herțegovina (pe atunci în Iugoslavia comunistă), în Dieceza de Mostar-Duvno, era cunoscut numai de cel care locuia în regiune. Astăzi este punct de referință spirituală, precum și de pelerinaj fizic, pentru un mare popor.

Două tinere de 15 și 16 ani, Ivanka Ivankoviæ și Mirjana Dragièeviæ, au povestit că au văzut - în timp ce se plimbau pe o colină pietroasă numită Podbrdo, la ora 16.00 în acea zi de 24 iunie 1981 - o figură feminină pe un nor mic. Puțin după aceea la cele două tinere s-a adăugat Vicka Ivankoviæ, verișoara lui Ivanka. Toate cele trei au spus că au văzut din nou figura misterioasă de această dată cu un prunc în brațe, identificând-o imediat cu Fecioara Maria. Ivan Dragièeviæ, Jakov Èolo și Marija Pavloviæ sunt ceilalți trei foarte tineri care compuneau grupul celor care sunt numiți "vizionari". Cei șase tineri au vorbit despre apariții ale Mariei care s-ar fi prezentat ca "Regină a păcii" cu un mesaj care, în mod fundamental, este o invitație la reconciliere și la convertire.

Începând din acea după-amiază și de la acele relatări - într-o îndepărtată bucată de pământ care puțin mai târziu avea să cunoască un război sângeros - a pornit o istorie care lasă un semn în viața Bisericii, ajungând, în moduri diferite, la milioane de persoane: între adeziuni și convertiri - cu lungi cozi la confesionale și participări extraordinare la adorațiile euharistice - dar și între scepticisme puternice și opoziții îndârjite.

Tocmai în fața creșterii experiențelor legate de Medjugorje, în 1991 episcopii din Iugoslavia au afirmat, în așa-numita "Declarație de la Zare", că, pe baza investigațiilor făcute până în acel moment, nu era posibil să se afirme că era vorba de apariții și fenomene supranaturale.

Pentru a face claritate cu privire la faptele de la Medjugorje, Benedict al XVI-lea a constituit, la 17 martie 2010, o Comisie internațională de investigație pe lângă fosta Congregație pentru Doctrina Credinței. Comisia, prezidată de cardinalul Camillo Ruini, a adunat și a examinat, în 17 reuniuni, "tot materialul" despre problemă și a prezentat papei "un raport detaliat", cu respectivul vot referitor la "supranaturalitatea sau non-supranaturalitatea" aparițiilor. Indicând "soluțiile pastorale" cele mai oportune. Pentru a ajunge la concluzii, Comisia a examinat toată documentația depozitată în Vatican, în parohia din Medjugorje precum și în arhivele serviciilor secrete din fosta Iugoslavie. I-a ascultat pe presupușii "vizionari" și pe martori. În afară de asta, în aprilie 2012, a desfășurat o descindere la Medjugorje. Această muncă a mers înainte timp de aproape patru ani, până în 17 ianuarie 2014: raportul conclusiv a fost înmânat Papei Francisc.

Cu privire la Medjugorje, răspunzând la o întrebare în timpul conferinței de presă în avion, la întoarcerea din călătoria apostolică la Fatima, la 13 mai 2017, Papa Francisc a amintit că "toate aparițiile sau presupusele apariții aparțin sferei private, nu sunt parte ale magisteriului public ordinar al Bisericii". Și a făcut referință, îndeosebi, la lucrarea Comisiei de investigație, distingând trei aspecte: "Cu privire la primele apariții, când ["vizionarii"] erau tineri, raportul spune mai mult sau mai puțin că trebuie continuat să se investigheze. Cu privire la presupusele apariții actuale, raportul are îndoielile sale" și "al treilea - avea să spună pontiful - miezul adevărat al raportului-Ruini: faptul spiritual, faptul pastoral, oamenii care merg acolo și se convertesc, oameni care îl întâlnesc pe Dumnezeu, care își schimbă viața. Pentru aceasta nu există o baghetă magică și acest fapt spiritual-pastoral nu se poate nega".

Cu această conștiință, papa a decis să încredințeze, la 11 februarie 2017, arhiepiscopului polonez Henryk Hoser misiunea de "trimis special al Sfântului Scaun" pentru "a obține cunoștințe mai aprofundate despre situația pastorală" de la Medjugorje și, "mai ales, despre exigențele credincioșilor care ajung acolo în pelerinaj" pentru "a sugera eventuale inițiative pastorale pentru viitor". Așadar, o misiune cu "caracter exclusiv pastoral".

La 31 mai 2018, Francisc - fără a intra în problemele specifice legate de presupusele apariții - l-a numit pe arhiepiscopul Hoser vizitator apostolic cu caracter special pentru parohia din Medjugorje, pe timp nedeterminat și ad nutum Sanctae Sedis. O funcție tot "exclusiv pastorală", în continuitate cu misiunea de trimis special al Sfântului Scaun pe care a dus-o la capăt. "Misiunea vizitatorului apostolic - a publicat Sala de Presă a Sfântului Scaun - are finalitatea de a asigura o însoțire stabilă și continuă a comunității parohiale din Medjugorje și a credincioșilor care merg acolo în pelerinaj, ale căror exigențe cer o atenție deosebită".

Intervievat de Vatican News, Monseniorul Hoser a explicat că la Medjugorje ajung pelerini din toată lumea "pentru a-l întâlni pe Cristos și pe Mama sa": "Calea mariană este aceea mai clară și sigură", deoarece conduce la Isus. De fapt, la Medjugorje, credincioșii au "în centru Sfânta Liturghie, adorația Preasfântului Sacrament, o frecventare masivă a Sacramentului Pocăinței". Pentru arhiepiscop era vorba de un adevărat cult "cristocentric", trăit cu apropierea de Fecioara Maria, venerată cu apelativul de "Regina păcii".

Tot pe această linie, la 12 mai 2019, Monseniorul Hoser și nunțiul apostolic din Bosnia Herțegovina, arhiepiscopul Luigi Pezzuto, au anunțat decizia Papei Francisc de a autoriza pelerinajele la Medjugorje, care astfel pot fi organizate oficial de dieceze și de parohii și nu vor mai avea loc numai în formă "privată" așa cum era indicat până în acel moment de Congregația pentru Doctrina Credinței.

În această privință, fostul director "ad interim" al Sălii de Presă a Sfântului Scaun, Alessandro Gisotti, a precizat că autorizația papei trebuie însoțită "de grija de a evita ca aceste pelerinaje să fie interpretate ca o autentificare a cunoscutelor evenimente, care mai cer o examinare din partea Bisericii. Așadar, trebuie evitat ca aceste pelerinaje să creeze confuzie sau ambiguitate sub aspectul doctrinar. Asta îi privește și pe păstorii din orice ordin și grad care vor să meargă la Medjugorje și să celebreze sau să concelebreze acolo și în mod solemn". În afară de asta, Gisotti a informat că, "luându-se în considerare fluxul însemnat de persoane și roadele îmbelșugate de har care au apărut, această dispoziție face parte din atenția pastorală specială pe care Sfântul Părinte a intenționat s-o dea acelei realități, menită să favorizeze și să promoveze roadele de bine". Și astfel vizitatorul apostolic "va avea ușurință mai mare ca să stabilească raporturi cu preoții care se ocupă de organizarea de pelerinaje la Medjugorje, ca persoane sigure și bine pregătite, oferindu-le informații și indicații pentru a putea conduce rodnic aceste pelerinaje".

La 27 noiembrie 2021, papa l-a numit succesor al arhiepiscopului Hoser - decedat la 13 august 2021 - pe arhiepiscopul Aldo Cavalli ca vizitator apostolic, dependent de Sfântul Scaun, însărcinat cu îngrijirea pastorală a pelerinilor care înfruntă călătorii pentru a se ruga la Medjugorje.

(După L'Osservatore Romano, 17 mai 2024)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat