Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Torino: Hramul comunității "Fericitul Ieremia Valahul"

După novena de pregătire la sărbătoarea Fericitului Ieremia Valahul și celebrarea acesteia miercuri, 8 mai, după cele trei zile ale Triduum-ului și procesiunea solemnă în seara zilei de sâmbătă, comunitatea catolică românească din Torino și-a sărbătorit hramul duminică, 12 mai 2024.

O sărbătoare mult așteptată de către comunitatea noastră, o sărbătoare pe care în acest an ne-am dorit-o mai deosebită pentru a putea da mărturia noastră de credință într-un mod nou, dar totuși vechi: căci felul în care am sărbătorit își are rădăcinile în ceea ce am învățat acasă, prin moștenirea pe care am primit-o în sânul familiilor și al comunităților în care am crescut, de la părinți sau bunici, pe ulițele satului sau la biserica din centrul orașului.

Ne-am dorit, așadar, să onorăm numele pe care îl purtăm, pentru că, după cum ne învață Cartea Genezei, atunci când Dumnezeu a creat lumea, a dat nume tuturor lucrurilor și viețuitoarelor. De aceea dintotdeauna s-a considerat că numele ne definește. Ne definește și pe noi ca și comunitate, cu o mândrie "nu trufașă, ci de onoare", cu dorința de fi asemănători patronului nostru pe care, în cele trei zile ale Triduum-ului, cu ajutorul catehezelor părintelui Octavian Enache, am învățat să îl cunoaștem mai bine.

Ne-a fost de ajutor în acest sens și prezența statuii Fericitului Ieremia, sfințită la sfârșitul lunii aprilie de către Monsenior Roberto Repole, arhiepiscop de Torino și Susa, statuie care ne-a întâmpinat în fiecare zi la biserică, și care a fost purtată pe străzile adiacente Bisericii "Madonna del Carmine" într-o procesiune "ca acasă", o procesiune care a surprins trecătorii sau privitorii de la etajele blocurilor alăturate, fiind prima dată când comunitatea noastră se prezintă orașului Torino în acest fel. Fanfara din San Carlo Canavese și Ansamblul Folcloric "Carpatica" au fost alături de concelebranți - părintele paroh Iulian Herciu, părintele Octavian Enache, părintele diacon Octavian Matei - și de întreaga comunitate.

Celebrarea solemnă a Sfintei Liturghii din ziua de duminică a văzut reunindu-se, sub privirea blândă și ocrotitoare a Fericitului Ieremia, românii catolici din diaspora care s-au stabilit pe meleagurile torineze, dar care continuă să creadă, să se roage și să se cânte în dulcea noastră limbă românească. Sfânta Liturghie a fost concelebrată de către părintele paroh Iulian Herciu, părintele Octavian Enache, diaconii permanenți Francisc Benedic și Iosif Mihăieș și de către părintele Paul Nde, responsabil al Capelaniei Francofone din Torino.

Ne-a bucurat și onorat peste măsură prezența domnului consul Cosmin Dumitrescu care a avut bunăvoința de a rămâne împreună cu noi o bună parte a zilei de duminică, semn al unei continuități care merge dincolo de granițele țării sau de religia pe care o profesăm.

Am avut din nou onoarea de a o avea împreună cu noi și pe viceprimarul orașului Torino, doamna Michela Favaro, ca de altfel și responsabilul Biroului Pastoral pentru Migranți, dl Sergio Durando, care va vizita țara noastră la sfârșitul lunii mai, împreună cu o comisie a aceluiași birou.

Culoarea costumelor naționale din diferitele zone ale României, prezența Ansamblului Folcloric "Carpatica", prezentarea darurilor la momentul Ofertoriului, binecuvântarea plantelor medicinale, dulceața și suavitatea melodiilor interpretate de către corul condus de domnul Ionel Jitaru Sel, discursurile invitaților, au fost momente ale celebrării Sfinte Liturghii, momente frumoase, deosebite, încântătoare, dar care nu pot depăși parcă adevăratul motiv al prezenței noastre în Biserică: acela de a pune în practică evanghelia, care în seara zilei de sâmbătă a proclamat: "Voi sunteți sarea pământului" (Mt 5,13-16). Învățătura populară românească a transmis într-un mod foarte simplu aceste cuvinte prin povestea pe care cu siguranță mulți dintre noi și-o mai amintesc și astăzi: "Sarea în bucate".

Fericitul Ieremia ne-a dat acest exemplu: a fost cumva premergătorul, precursorul nostru, al celor care astăzi ne aflăm departe de meleagurile natale: imigrat cu mult timp înaintea noastră, chiar în Italia, unde spera să întâlnească "mulți sfinți", a fost el însuși "sare a pământului", o "sare în bucate", dedicându-și viața pentru ca aproapelui "să îi fie bine".

Mulțumindu-i, așadar, bunului Dumnezeu pentru aceste zile pline de haruri, ne rugăm și pentru cei care au muncit ca aceste zile să devină realitate, în mod special părintelui Anton Bulai, care a compus o litanie excepțională în cinstea Fericitului Ieremia.

În duminica în care în Italia se sărbătorește ziua Mamei, am privit cu încredere la Maica cerească, "Mammarella nostra", cum o numea în dialect napoletan Fericitul Ieremia pentru a ne ajuta să devenim și noi "sare în bucate" în familie, la locul de muncă, la școală, în comunitate, pentru cei care ne sunt aproape, dar mai ales pentru cei care au mai mare nevoie de prezența și ajutorul nostru. Fericitul Ieremia obișnuia să spună: "Săracilor trebuie să li se dea întotdeauna ca pomană ceea ce le place și nu ceea ce nemulțumește, să li se dea tot ce este mai bun". Iar dacă cineva se plângea de această risipire continuă, spunea: "Avariția duce la foamete".

Tatiana Ghiurca

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 12 mai: Torino: Hramul comunității "Fericitul Ieremia Valahul"




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat