Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© www.bisericacatolica.ro
Sub semnul speranței - Episcopii catolici din România reuniți în sesiune plenară la Oradea

Speranța a fost un numitor comun al discuțiilor de la întâlnirea episcopilor romano-catolici și greco-catolici din România, reuniți la Oradea în perioada 13-15 mai 2024, pentru sesiunea plenară de primăvară a Conferinței Episcopilor din România (CER). Întâlnirea a fost găzduită de Episcopia Romano-Catolică de Oradea și a fost condusă de Înalt Preasfințitul Aurel Percă, arhiepiscop mitropolit de București și vicepreședinte CER.

La inaugurarea lucrărilor a participat și arhiepiscopul Giampiero Gloder, nunțiu apostolic agreat, care a și prezidat Sfânta Liturghie de deschidere din catedrala romano-catolică, și Monseniorul Tuomo Vimpari, însărcinat cu afaceri a.i. al Nunțiaturii Apostolice în România și Republica Moldova. Sfânta Liturghie din 13 mai și procesiunea în cinstea Sfintei Fecioare Maria de la Fatima au avut ca intenție implorarea păcii în lume.

În ziua următoare, arhiepiscopul Aurel Percă a prezidat Sfânta Liturghie concelebrată cu toți episcopii și a binecuvântat orga restaurată din biserica catolică din Cetatea Oradiei. La această celebrare au asistat și dl. Ciprian Olinici, secretar de stat pentru culte, precum și reprezentanți ai comunității locale.

În ultima zi a întâlnirii, episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, PS Claudiu Pop, a prezidat Sfânta Liturghie concelebrată cu toți episcopii în biserica parohială din Haieu - Băile 1 Mai, în amintirea vizitei de acum 25 de ani a Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea. Cu această ocazie, PS Virgil Bercea și PS László Böcskei au sfințit icoanele episcopilor greco-catolici martiri Valeriu Traian Frențiu, Vasile Aftenie, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, Ioan Bălan, Alexandru Rusu și Iuliu Hossu, precum și a lui Vladimir Ghika, preot martir.

© www.bisericacatolica.ro
În centrul discuțiilor CER s-au aflat mai multe evenimente din viața Bisericii, toate sub semnul speranței. Documentul de sinteză a drumului sinodal al Bisericii Catolice din România, care vine ca răspuns la documentul reuniunii Sinodului de la Roma, a fost redactat întocmai sub semnul speranței.

La toamnă va avea loc a doua sesiune a reuniunii sinodale la Roma, unde vor participa aceiași trei episcopi din România: ÎPS Gergely Kovács, arhiepiscop romano-catolic de Alba Iulia, delegat CER; PS Cristian Dumitru Crișan, episcop auxiliar de Alba Iulia și Făgăraș, delegat al Preafericirii Sale Lucian Cardinal Mureșan, arhiepiscop major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolice, și PS Iosif-Csaba Pál, episcop romano-catolic de Timișoara, numit membru al Sinodului de către Papa Francisc.

"Cei care speră în Domnul merg fără să obosească!" (cf. Is 40,31) este mottoul Întâlnirii Naționale a Tineretului Catolic (INTC) din România organizată de Arhieparhia de Alba Iulia și Făgăraș la Cheile Grădiștei între 4 și 7 septembrie 2024. Episcopii au fost informați de stadiul pregătirilor și îi încurajează din toată inima pe tineri să participe la acest eveniment așteptat deja de mulți ani. Speranțele tinerilor, manifestate la astfel de întâlniri, sunt motorul vieții comunităților din care fac parte.

"Spes non confundit", "speranța nu înșală" (Rom 5,5) este titlul Bulei de convocare a Jubileului Ordinar al Anului 2025. Episcopii au însoțit, în spiritul anului dedicat rugăciunii, pregătirea pentru Anul Sfânt care va începe la Roma pe 24 decembrie 2024, prin deschiderea Porții Sfinte la Bazilica "Sfântul Petru" din Vatican, și în fiecare dieceză și eparhie pe 29 decembrie 2024. Anul de har care le este propus tuturor creștinilor va vedea multe evenimente la Roma până pe 6 ianuarie 2026, iar la catedralele din lumea întreagă, până pe 28 decembrie 2025. Toate acestea au fost subiect de discuție pentru ierarhii catolici din România.

© www.bisericacatolica.ro
Tot în spiritul speranței unei eficiențe sporite în activitățile CER au fost reorganizate comisiile, urmând ca această reorganizare să aibă efect de la următoarea sesiune plenară, când va fi votată și componența comisiilor. Activitatea celor 19 comisii actuale ale CER este redistribuită acum în 10 comisii, fiecare sub responsabilitatea unui episcop, reorganizare care corespunde noilor exigențelor interne și interpelărilor de la Vatican și alte Conferințe Episcopale sau instituții ecleziale.

Cu această ocazie, cu speranța că activitatea Acțiunii Catolice din România va continua în comunitățile noastre, ierarhii catolici au numit noul asistent spiritual general în persoana pr. Cristian Vladimir Langa, din Eparhia de Cluj-Gherla, și au confirmat alegerea președintelui în persoana d-rei Codruța Fernea. De asemenea, la cererea PS Virgil Bercea, a fost numit pr. Marian Blaj, din Arhidieceza Romano-Catolică de București, pentru coordonarea Oficiului pentru Pastorația Tineretului din cadrul CER.

Speranța animă gândul păstorilor diecezelor și eparhiilor catolice din România și cu privire la participarea credincioșilor și a tuturor cetățenilor, în mod responsabil, la alegerile care urmează să fie organizate și la noi în țară. Organizarea societății umane impune și participarea la un vot informat, care să țină cont de cât mai multe criterii esențiale pentru o conviețuire pașnică și o dezvoltare durabilă în societatea românească.

Episcopii au avut bucuria de a se întâlni cu pr. Arturo Sosa, SJ, superiorul general al iezuiților, cu care au discutat despre prezența călugărilor din Societatea lui Isus în România și despre viitorul instituțiilor de învățământ de la Roma, unde se pregătesc mulți dintre preoții români.

Următoarea sesiune a CER va avea loc între 24 și 26 septembrie 2024, fiind găzduită de Episcopia Greco-Catolică de Lugoj.

Conferința Episcopilor din România se întrunește de două ori pe an în sesiune ordinară și îi reunește pe toți episcopii romano-catolici și greco-catolici din România, exprimând unitatea Bisericii locale și comuniunea cu Urmașul lui Petru, Sfântul Părinte Papa.

Pr. Francisc Ungureanu,
secretar general

* * *

Informațiile au fost preluate din comunicatul de presă nr. 95 din 15 mai 2024, semnat de pr. Francisc Ungureanu, secretar general al Conferinței Episcopilor din România, instituție cu următoarele date de contact: Str. Diligenței, 24, sector 3, 031555-București; tel. / fax 031/4361250; e-mail: secretariat@episcopat.ro; www.bisericacatolica.ro.

* * *

Episcopii catolici din România: Îndemn pentru anul electoral 2024




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat