Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Misiuni populare la catedrală - "Isus, Prietenul tău. Tu al cui ești?"

O temă de meditație care nu ne putea lăsa indiferenți și care ne-a adunat în număr mare la misiunile populare organizate în Parohia "Adormirea Maicii Domnului" din Iași. Iar când știm că predicator este părintele iezuit Marius Taloș SJ, suntem siguri că avem parte de zile de har, de meditație intensă, de bucurie și comuniune fraternă. Toate acestea ne-au însoțit în perioada 14-17 martie 2024 pe toți cei care am ales să lăsăm deoparte orice lucrări sau griji și să ne oferim timp pentru noi, pentru suflet și pentru Domnul!

Sfânta Liturghie de deschidere de joi, 14 martie, a fost celebrată de Preasfințitul Petru Gherghel, care ne-a transmis un gând de încurajare la începutul misiunilor.

Dar startul misiunilor a fost "furat" de către seniorii parohiei, cei care l-au avut invitat pe părintele Marius Taloș la întâlnirea lor bilunară. Au fost momente de mare bucurie pentru că au meditat împreună, dar și pentru că seniorii au putut împărtăși din experiența și înțelepciunea lor, așternând pe hârtie, sfaturi pentru tineri, gânduri pe care părintele Marius le-a oferit, în aceeași seară celor cărora le erau adresate. La Clubul seniorilor ne-am simțit și mai aproape de marea sărbătoare a Învierii odată cu prezența artistului Gheorghe Ciobanu din Bălțați, pictorul naiv care a venit cu câteva lucrări ce ne aduc mai aproape lumea satului de altădată.

În fiecare zi, meditațiile părintelui Marius Taloș pe diferite teme ne-au îndemnat să fim atenți la fiecare cuvânt rostit sau gândit, să ne analizăm mai atent acțiunile și să ne străduim să fim mai profunzi, mai buni. Rugăciunea "Sufletul lui Cristos sfințește-mă" cu salba celor 12 rugăciuni săgetătoare centrate în jurul Numelui lui Isus Cristos ne-a însoțit încă din prima zi și ne-au ajutat să (ne) înțelegem mai bine și să ne (re)descoperim. Mai ales că fiecare cateheză era urmată și de meditațiile personale, în biserică, în criptă sau în primitoarea curte a catedralei vegheată de un soare blând de primăvară.

Întâlnirile de împărtășire pe grupuri "colorate" ne-au ajutat să ne destăinuim și să fim în comuniune, meditând împreună la întrebări izvorâte din meditațiile zilei.

Coronița Divinei Îndurări și Lectio divina, care făceau parte din programul după-amiezii, ne-au ajutat să înțelegem mai bine pătimirea Domnului după Sfântul Marcu. Am meditat împreună la mesajul textului biblic și l-am trecut prin filtrul personal, încercând să găsim cuvintele care ne hrănesc mai mult și care ne determină să facem ceva concret în viețile noastre.

Și Calea crucii a fost parcursă împreună de credincioșii participanți la misiuni, care au dorit să rostească pe rând fiecare stațiune ce ne îndeamnă la meditație profundă. Sfintele Liturghii din fiecare seară au umplut Catedrala Romano-Catolică "Sfânta Fecioară Maria, Regină" de credincioși, oferindu-le tuturor provocări și resurse pentru viața de credință.

În fiecare seară la ora 19:00 au avut loc întâlniri pe grupuri de vârstă în care părintele Marius s-a adresat cu teme și întrebări de interes, dar și cu jocuri menite să îi atragă pe cei prezenți și să îi ajute să se cunoască mai bine. Tineri, adulți sau tinere familii venite cu copiii lor au umplut Aula "Anton Durcovici" în cele trei zile dedicate cu generozitate lor. Nu uităm nici de prânzul luat în fiecare zi în comun cu toți participanții la exercițiile spirituale comunitare și care nu a însemnat doar savurarea unor meniuri delicioase, ci și momente de împărtășire și de umor care au condimentat aceste... întâlniri gastronomice.

Misiunile s-au încheiat duminică, 17 martie, într-o atmosferă de sărbătoare, în care se regăseau bucuria drumului parcurs împreună în cele trei zile, dar și tristețea că s-a sfârșit o perioadă atât de frumoasă și de intensă în trăiri. La Sfânta Liturghie de la ora 11, părintele Marius a încheiat predica și misiunile cu invitația de a medita la cuvintele Mântuitorului: "Dacă bobul de grâu, care cade în pământ, nu moare, rămâne singur; însă dacă moare, aduce rod mult" (In 12,24).

Tema principală a misiunilor populare din acest an - Prietenia în Domnul - a fost analizată și interpretată de părintele-predicator Marius Taloș împreună cu cei prezenți la întâlniri, fiecare pornind către casele lor cu propriile concluzii, dar sigur mai împliniți și mai deschiși la a-l simți pe Cristos ca un adevărat Prieten. Dar poate cea mai frumoasă și sinceră concluzie a fost cea împărtășită de părintele paroh, care la Liturghia de închidere a misiunilor mărturisea: Prietenii nu spun niciodată "adio"!, așa că noi, cei din Parohia "Adormirea Maicii Domnului", îl mai așteptăm pe părintele Marius Taloș la Iași.

După Sfânta Liturghie de încheiere a urmat un moment de celebrare a Zilei Tatălui cu ocazia apropierii marii sărbători a Sfântului Iosif: corul "Îngerașii" a interpretat câteva cântece pline de emoție și bucurie, iar în cele din urmă am vizionat câteva dintre mesajele copiilor pentru tații lor. A urmat apoi o adevărată sărbătoare comunitară printr-o agapă fraternă la subsolul catedralei pentru a prelungi momentele de comuniune și pentru a trăi mai bine motoul anului pastoral actual: "Biserica, familia lui Dumnezeu".

Suntem recunoscători celor care au gândit și pregătit aceste momente de har și încărcare sufletească, pe care le vom purta în inimă până la marea sărbătoare a Învierii Domnului, dar și până la o nouă ediție a misiunilor populare.

Carmen Olaru

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:

- 14-17 martie: Momente din timpul misiunilor populare

- 17 martie: Încheierea misiunilor populare

* * *

Liturghia de deschidere a misiunilor populare:

*

Liturghia de încheiere a misiunilor populare:




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat