Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Sărata: Misiuni populare

În acest timp al Postului Mare, în care sufletul parcurge drumul spre convertire și așteaptă învierea, s-au desfășurat misiuni populare și în comunitatea din Sărata, începând de joi, 29 februarie, încheindu-se duminică, 3 martie 2024. Predicator a fost pr. Ionuț Imbrișcă.

Aceste sfinte misiuni au început joi, 29 februarie, cu un moment de adorație euharistică, iar Liturghia de încheiere a acestora a avut loc duminică, 3 martie, avându-l celebrant principal pe PS Petru Sescu, episcop auxiliar.

De-a lungul acestor zile, oamenii și-au deschis și mai mult inimile în fața cuvântului lui Dumnezeu și au fost încântați de învățătura părintelui predicator al acestor zile, pr. Ionuț Imbrișcă.

În aceste zile pline de har, am meditat asupra rolului virtuților în trăirea vieții creștine, întrucât conștientizarea acestui rol conduce la o mai mare străduință de a le pune în practică, favorizând astfel drumul nostru spre convertire.

Încă din prima zi, părintele Ionuț ne-a captat atenția, vorbindu-ne despre virtutea credinței și cea a umilinței.

Pornind de la întrebarea existențială: "Crezi în Dumnezeu?", acesta a subliniat faptul că virtutea credinței ne ajută să fim convinși de existența lui, căci ce suntem noi fără acesta, decât "propria călăuză spre prăpastie".

În momentul în care cu umilință recunoaștem că puterea lui Dumnezeu este mai mare decât a noastră, putem ajunge la bucurie, având în vedere faptul că aceasta este prima fericire proclamată de Isus: "Fericiți cei săraci în duh, căci a lor este împărăția cerurilor" (Mt 5,3).

În cea de-a doua predică, părintele a evidențiat importanța virtuților speranței și răbdării în viața noastră.

Virtutea speranței ne conferă siguranța că Dumnezeu își ține promisiunile chiar și atunci când noi uităm de el. Așa cum oxigenul este pentru plămâni, la fel este și speranța pentru suflet.

Printre exemplele sale elocvente, pr. Ionuț l-a amintit și pe slujitorul lui Dumnezeu pr. Dumitru Matei, care cu multă speranță a predicat evanghelia și a așteptat întâlnirea sa definitivă cu Domnul.

Într-un mod deosebit, părintele a explicat că a avea speranță nu înseamnă a rezolva toate problemele, ci a face ceea ce ține de noi, iar apoi să ne încredem în providența lui Dumnezeu.

Datorita faptului că răbdarea este alimentată de speranță, suntem invitați să avem răbdare cu Dumnezeu atunci când avem impresia că nu ne ascultă rugăciunile; răbdare cu noi înșine atunci când cădem și cu cei din jur în momentele în care aceștia ne dezamăgesc.

Ziua a treia a fost destinată virtuților iubirii și fidelității.

Isus mereu ne-a îndemnat să ne iubim unii pe alții. De aceea, pentru a trăi această virtute, este nevoie ca, în primul rând, să recunoaștem marea iubire a lui Dumnezeu și să fim recunoscători pentru aceasta.

De asemenea, dacă ne îndeplinim cu fidelitate datoriile propriei stări de viață, vom ajunge să primim la sfârșitul vieții invitația din Evanghelie: "Bine, servitor bun și credincios! Peste puțin ai fost credincios, peste multe te voi pune. Intră în bucuria stăpânului tău" (Mt 25,23-24).

În predica din ultima zi, părintele Ionuț a atribuit virtuții bucuriei virtutea iertării.

Dacă bucuria se naște din întâlnirea cu Domnul, atunci și noi putem descoperi această virtute prin conștientizarea faptului că suntem iubiți de Dumnezeu.

Încheind cu virtutea iertării, pr. Ionuț prezintă importanța acesteia, afirmând că fără iertare viața nu poate merge înainte. Avem nevoie să iertăm și să fim iertați. De aceea, să nu uităm că iubirea lui Dumnezeu e mai mare decât greșeala noastră și să nu obosim niciodată din a-i cere Tatălui iertare.

Liturghia de încheiere a avut o notă solemnă, fiindcă au fost prezenți mai mulți preoți, aceasta fiind prezidată de PS Petru Sescu. În cadrul acesteia, părintele paroh, Laurențiu Luca, i-a mulțumit în primul rând lui Dumnezeu pentru aceste zile de har. Apoi, episcopului auxiliar pentru că a fost prezent în mijlocul nostru ca un păstor. De asemenea, mulțumiri au fost aduse părintelui predicator, Ionuț Imbrișcă, pentru că s-a deschis în fața Duhului Sfânt și ne-a ajutat și pe noi să o facem, iar prin această interacțiune: Duh - predicator - comunitate, am ajuns la trăire.

Nu în ultimul rând, părintele a mulțumit celorlalți preoți din altar și confesorilor; doamnei primar, credincioșilor care au participat, corului și binefăcătorilor.

Aceste sfinte misiuni ne-au reamintit faptul că Dumnezeu există, ne iubește în ciuda păcatelor și intervine în clipele grele din viața noastră, chiar dacă nu în modul pe care ni-l dorim.

În definitiv, prin moartea sa pe cruce, Isus ne-a arătat cât de mare este iubirea sa; ne-a oferit speranța că putem fi iertați și credința că avem posibilitatea de a ajunge la mântuire.

Mulțumim lui Dumnezeu pentru harurile primite în aceste zile binecuvântate.

Delia Enășel

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 29 februarie - 3 martie: Sărata: Misiuni populare




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat