Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Exerciții spirituale, a cincea meditație a card. Cantalamessa: "Zaheu, coboară!"

În această săptămână în care Papa Francisc și colaboratorii săi din Curia Romană sunt angajați în Exerciții Spirituale de Postul Mare, Vatican News propune o reflecție pe zi, de la 19 la 24 februarie 2024, a predicatorului Casei Pontificale, cardinalul Raniero Cantalamessa, pe propriile canale sociale de X, Facebook, Instagram și WhatsApp. "Mi s-a cerut să împărtășesc cu voi, timp de șase zile, o reflecție de circa un minut. Există, în lume, numai puține cuvinte capabile să spună într-un minut cât este îndeajuns pentru a umple o zi și chiar o viață: acelea ieșite din gura lui Isus", spune cardinalul capucin. "Vă voi propune câte unul pe zi, rugându-vă să-l «mestecați» toată ziua, ca pe un soi de chewing-gum al sufletului".

Reflecția cardinalului

"Cuvântul care ne însoțește astăzi [vineri, 23 februarie 2024] - spune cardinalul - este acela pe care Isus l-a adresat lui Zaheu care se urcase într-un sicomor pentru a-l vedea. Trecând pe acolo, Isus a ridicat privirea și - în ton de invitați, nu de reproș - i-a spus: «Zaheu, coboară în grabă pentru că astăzi trebuie să rămân în casa ta!» (Lc 19,1-10). Zaheu sunt eu care vorbesc și tu care asculți. «Trebuie să rămân în casa ta». Spus nouă, înseamnă: «Vreau să intru în intimitatea vieții tale. Nu-mi este suficient să te întâlnesc prin mulțime, în piață sau în Biserică». Să ne aducem aminte de invitația Papei Francisc la începutul exortației Evangelii gaudium: «Invit pe fiecare creștin, în orice loc și situație s-ar afla, să reînnoiască astăzi întâlnirea sa personală cu Isus Cristos sau, cel puțin, să ia decizia de a se lăsa întâlnit de el, de a-l căuta în fiecare zi fără încetare» (EG, 3)".

"În ce constă această vestită «întâlnire personală» cu Cristos?", mai întreabă Cantalamessa. "Este ca și cum am întâlni o persoană pe viu, după ce am cunoscut-o mulți ani numai în fotografie. Ajută să înțelegem diferența ceea ce se întâmplă în domeniul uman, când se trece de la cunoașterea unei persoane la îndrăgostirea de ea. Dacă ești un tânăr sau o tânără, ești în măsură să înțelegi asta mai bine decât oricine altul. Nu există decât îndrăgostirea care schimbă viața cu adevărat. Atât cea naturală cât și cea a spiritului. Și Isus este un îndrăgostit care nu dezamăgește niciodată!".

(După Vatican News, 23 februarie 2024)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat