Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Sapientia": Gheorghe Petz. Păstor al Diecezei Romano-Catolice de Iași în vremuri de persecuție

La Editura "Sapientia" a apărut recent cartea: Gheorghe Petz. Păstor al Diecezei Romano-Catolice de Iași în vremuri de persecuție, scrisă de dr. Dănuț Doboș. Cartea apare în colecția "Magistra vitae", în formatul 14Ś20 cm, are 212 pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 25 lei.

"Timpul aleargă dincolo de capacitatea memoriei umane, și dacă o personalitate nu-și găsește din timp un biograf, ea cade în uitare" (Josef Othmar Zöller).

Alături de îndemnurile venite de la Excelența Sa episcop Petru Gherghel, textul mottoului de mai sus a fost cel care a susținut îndemnul lăuntric de a dedica o carte unei personalități a Bisericii Catolice din România, preotul de pie memorie Gheorghe Petz. Ideea scrierii cărții o aveam, de altfel, consemnată în proiectul istoriografic ce datează de mai bine de două decenii, și care coincide cu descoperirea în Arhivele Securității a documentelor ce probează viața plină de sfințenie a pr. Gheorghe Petz, persecuția la care a fost supus, asumarea curajului adevărului în anii de teroare ai regimului comunist, afirmarea sa ca lider al rezistenței anticomuniste prin credință, fidelitatea sa nezdruncinată față de Biserica Catolică și Sfântul Scaun.

Cartea nu are pretenția unei biografii complexe, exhaustive, pe care pr. Gheorghe Petz o merită cu prisosință, cunoscându-se activitatea sa atât de benefică pentru comunitățile parohiale pe care le-a păstorit, pentru viața Seminarului diecezan "Sfântul Iosif" din Iași și, implicit, pentru Dieceza Romano-Catolică de Iași. Gheorghe Petz s-a remarcat ca un strălucit seminarist la Iași și la Roma, la Colegiul De Propaganda Fide, acolo unde în 1922 și-a încununat studiile cu un strălucit doctorat în Teologie. Întors în țară în același an, a fost numit profesor la Seminarul diecezan din Iași, iar în anul următor, rector al aceluiași seminar. În unele fotografii de epocă îl aflăm pe Gheorghe Petz alături de canonicul Anton Durcovici, rectorul Seminarului arhidiecezan "Sfântul Duh" din București, fotografiile fiind realizate la Timișu de Jos, la vila de vară a Seminarului "Sfântul Duh", acolo unde seminariștii ieșeni de la cursul superior își petreceau vacanțele alături de colegii lor bucureșteni.

În septembrie 1933 Gheorghe Petz a fost transferat la conducerea Parohiei Romano-Catolice Butea, pe care păstorit-o, cu o întrerupere de cinci ani (perioada detenției) până în 1974. La 10 iunie 1948, el a fost gazda episcopului de Iași, Anton Durcovici, care a efectuat o vizită canonică la Butea prilejuită de acordarea sacramentului sfântului Mir. De altfel, între cei doi a reînceput o perioadă de colaborare fructuoasă în plan pastoral și spiritual, Gheorghe Petz devenind, în calitate de consultor diecezan, unul dintre sfetnicii prețioși ai episcopului Anton Durcovici, a cărui activitate a coincis cu începuturile persecuției comuniste împotriva Bisericii Catolice. În acest sens, parohul de Butea a fost un susținător al episcopului Anton Durcovici, aflat în fața unor provocări și diversiuni ale Securității și Guvernului comunist de la București, precum salarizarea bugetară a preoților sau așa-zisul "Statut" al Bisericii Catolice din România.

Pr. Gheorghe Petz va rămâne loial episcopului Anton Durcovici și după arestarea acestuia la 26 iunie 1949, militând pentru păstrarea cu sfințenie a liniilor directoare ale Bisericii Catolice, trasate de Episcop, în confruntarea acesteia cu forțele răului. La aflarea veștii arestării episcopului Anton Durcovici, parohul Gheorghe Petz a îndemnat credincioșii să se roage pentru păstorul diecezei aflat la grea încercare.

Episcopul Marcu Glaser, vicar general al Episcopiei Romano-Catolice de Iași, l-a reconfirmat pe Gheorghe Petz ca succesor al său la jurisdicția canonică a diecezei, cel de-al doilea succesor ales fiind parohul de Botoșani Wilhelm Clofanda.

Lucrarea prezentă și-a propus să trateze cu prioritate perioada 26 mai 1950 - 11 octombrie 1955, subsumată la rândul său în două părți - 26 mai - 30 octombrie 1950, timp în care Gheorghe Petz a condus Episcopia Romano-Catolică de Iași, respectiv perioada 30 octombrie 1950 - 11 octombrie 1955, în care Gheorghe Petz a fost în captivitatea comunistă. Astfel, în baza unei ample cercetări efectuate în arhivele fostei Securități comuniste, am reușit să prezentăm faptic și cronologic aspecte importante din activitatea acestuia, persecuțiile la care a fost supus, anii grei petrecuți în lagărele de exterminare comunistă etc. Au fost ani plini de eroism și de dramatism, în care Gheorghe Petz a probat tăria credinței sale, fidelitatea față de Biserică și de Sfântul Scaun, curajul asumării calității sale de păstor în vremuri de persecuție. Toate aceste calități ale sale veneau după decenii de activitate preoțească plină de zel, educator și formator al noilor generații de preoți, modelator de conștiințe, iubit și îndrăgit de credincioși și de preoți, stimat și apreciat de superiorii săi bisericești, care au întrevăzut în personalitatea sa pe cel mai potrivit să le succeadă episcopilor Anton Durcovici și Marcu Glaser la conducerea diecezei.

Prezenta lucrare este structurată în trei părți distincte: biografia pr. Gheorghe Petz, centrată pe activitatea sa de ordinarius substitutus și pe mărturia de credință în fața persecuției comuniste; Anexe, ce conțin o parte din documentele care se regăsesc în dosarul său de Securitate; și Fotografii.

Cartea în întregul ei reprezintă o cărămidă la mult dorita lucrare dedicată martirilor și mărturisitorilor credinței din Dieceza Romano-Catolică de Iași în perioada regimului comunist, precum și la o altă necesară lucrare de sinteză: Istoria Bisericii Catolice din România în timpul regimului comunist.

Dr. Dănuț Doboș

* * *

Gheorghe Petz. Păstor al Diecezei Romano-Catolice de Iași în vremuri de persecuție
Dănuț Doboș, Ed. "Sapientia", 2023, ISBN 978-606-578-535-9, 14Ś20 cm, 212 p., 25 lei

* * *

Această carte, în limita stocului disponibil, poate fi procurate prin comandă (cu plata taxelor aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

*

De la Librăria "Sapientia":

  • prin poștă: Librăria "Sapientia", Str. Th. Văscăuțeanu, nr. 6; 700462-Iași
  • prin e-mail: sapientia@itrc.ro
  • prin telefon: 0754.826.814
  • prin website (online): www.editurasapientia.ro sau www.librariasapientia.ro
  • direct din Librăria "Sapientia" din Iași (incinta Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași)
  • sau la librăriile catolice partenere

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat