Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Lansarea volumului Regula Fraților Minori. Opt veacuri de istorie, spiritualitate și provocări

În după-amiaza zilei de miercuri, 14 iunie 2023, la Institutul Teologic Franciscan din Roman, a avut loc lansarea cărții "Regula Fraților Minori. Opt veacuri de istorie, spiritualitate și provocări", precum și prezentarea unei sinteze a volumului ce conține 15 conferințe istorico-spirituale aparținând mai multor profesori implicați în a prezenta tema Regulii Sfântului Francisc de Assisi, la ceas jubiliar, 800 de ani de la aprobarea acesteia de către papa Honoriu al III-lea, în ziua de 29 noiembrie 1223.

În acest volum se regăsesc diferiți autori, printre care: trei relatori din Italia, doi din Statele Unite, doi din Anglia, opt din România. Dintre ei, opt sunt frați conventuali, doi frați minori, doi capucini, doi preoți diecezani și un laic.

La această lansare a cărții au participat studenții și profesorii Institutului Teologic Franciscan, împreună cu cei invitați din provincia noastră și din Custodia Fraților Capucini, fiind prezentate doar o parte dintre autorii simpozionului de anul trecut cu temele lor specifice, eveniment ce a avut loc în perioada 30 septembrie - 1 octombrie, aici la Roman, la începutul anului academic 2022-2023.

Trebuie subliniat că volumul a ieșit recent la lumina tiparului a Editurii ARCB din București, mai mult datorită efortului părintelui Ștefan Acatrinei, OFMConv., care este coordonatorul cărții și, totodată, organizatorul evenimentului. Pr. Ștefan a fost în același timp și moderatorul prezentării acestui volum prețios pentru noi toți și pentru întreaga Familie Franciscană din România și mai ales pentru provincia noastră din Moldova în care găsim, așa cum spunea dânsul, "o serie de articole pestrițe din diferite timpuri ale acestor veacuri, cu diferite puncte de vedere, a diferitor relatori istorici, spirituali, filologi, atât din rândul clerului și al laicilor cât și a persoanelor consacrate de carismă franciscană".

Reluând desfășurarea prezentării noastre, după salutul adresat la început, a urmat expunerea sintezelor din partea anumitor autori, a pr. Leon Budău, custodele Fraților Capucini di România, a pr. Francisc-Lucian Ghervase, secretarul provincial și profesor de istorie a Bisericii, a domnului Emanuel Grosu, doctor și profesor de istorie la "Al.I. Cuza" din Iași, care ne-a vorbit despre Regula Sfântului Francisc și despre acele vremuri medievale, evidențiind diferența Regulii Sfântului Benedict și a Sfântului Augustin, de viață monahală, aprobate de Biserică mulți ani înainte (secolele IV-V), cu cea fraternă și misionară franciscană.

Unul dintre prezentatorii de seamă a fost pr. Germano Scaglioni, OFMConv., vicerector și profesor de Sfânta Scriptură a Facultății de Teologie "Sfântul Bonaventura" din cadrul Colegiului Seraphicum din Roma, care a adus cuvântul său de mulțumire și felicitare din partea Ordinului, atât Provinciei "Sf. Iosif" din România cât și tuturor participanților la publicarea acestei cărți despre Regula Sfântului Francisc, la acest al optulea centenar, subliniind meritul fiecăruia în parte, indicând această colecție de articole ca un Vademecum pentru următoarele jubilee ce vor avea loc în întregul Ordin Franciscan din întreaga lume în următorii ani: centenarul celebrării Crăciunului de la Greccio, în 2023, al celebrării sfintelor Stigmate, în 2024, al Cântecului creaturilor ce se va celebra în 2025, și în fine, al Paștelui Sfântului Francisc sau al trecerii sale la ceruri, în 2026, centenar cu care se va încheia această serie de jubilee din acești cinci ani.

Aspectele istorice, filologice și culturale ale Regulii noastre franciscane, precum și scurtul itinerar al prezenței franciscanilor în România au încheiat lucrările acestui eveniment de lansare a cărții, din această frumoasă și însorită după-amiază, pr. Ștefan Acatrinei, aducând din nou mulțumiri tuturor, atât organizatorilor și gazdelor, cât mai ales participanților și conferențierilor oaspeți care au dorit să participe la acest eveniment înălțător și fratern.

Pr. Alexandru Olaru, OFMConv.

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 14 iunie: Roman: Lansarea volumului Regula Fraților Minori. Opt veacuri de istorie, spiritualitate și provocări

* * *

Regula Fraților Minori. Opt veacuri de istorie, spiritualitate și provocări. Actele Simpozionului Internațional, Roman, 30 septembrie – 1 octombrie 2022
Ștefan Acatrinei (coord.), Ed. ARCB, 2023, ISBN 978-606-728-153-8, 17x24 cm, 366 p., 40 lei

* * *

Acestă carte, în limita stocului disponibil, poate fi procurată prin comandă (cu plata taxelor aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

*

De la Librăria "Sfântul Iosif":

  • prin poștă: Librăria "Sfântul Iosif", Str. G-ral Henri Mathias Berthelot nr. 19, 010164-București
  • prin e-mail: libraria@arcb.ro
  • prin telefon: 021.201.54.75, 021.201.54.57
  • prin website (online): www.librariasfiosif.ro
  • direct din Librăria "Sfântul Iosif" din București (lângă Catedrala "Sfântul Iosif")
  • sau la librăriile catolice partenere

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 3.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat