Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

iOrganist.ro: Acompaniament la orgă pentru cântările liturgice ale celebrărilor zilnice

Promisiunea proiectului iOrganist, www.iorganist.ro, este de a pune la dispoziția utilizatorilor o gamă variată de negative în format audio, organizate în programe muzicale complete, pentru fiecare zi liturgică. Proiectul iOrganist se adresează în mod deosebit comunităților parohiale, filialelor, mănăstirilor și caselor de reculegere, care nu pot beneficia de serviciile unei persoane care să anime cântările liturgice prin acompaniament muzical la orgă.

În contextul în care, inclusiv sub aspect religios, viața noastră este influențată în mod pozitiv de evoluția tehnicii moderne prin transmisiunile celebrărilor liturgice, prin emisiuni religioase transmise prin intermediul internetului, radiourilor sau televiziunilor catolice, platforma iOrganist se propune ca concept nou, modern, digitalizat, creat cu scopul de a veni în ajutorul comunităților catolice din România care doresc să anime prin acompaniament la orgă cântările liturgice ale celebrărilor zilnice.

Dorința inițiatorului acestui proiect, tânărul Daniel Nesimuca, este de a pune la dispoziție, într-o formă cât mai fidelă, sunetele armonioase și vibrația unei orgi clasice în interiorul fiecărui lăcaș de cult.

Proiectul iOrganist se adresează în mod deosebit comunităților parohiale, filialelor, mănăstirilor și caselor de reculegere care nu pot beneficia de serviciile unei persoane care să anime cântările liturgice prin acompaniament muzical la orgă.

Promisiunea proiectului iOrganist este de a pune la dispoziția utilizatorilor o gamă variată de negative în format audio, diversificate, înregistrate la cea mai înaltă calitate, însumând peste 500 de cântece din colecția Magnificat, organizate în programe muzicale complete, pentru fiecare zi liturgică.

Pe site-ul proiectului, www.iorganist.ro, puteți găsi trei pachete de abonamente, cu plata lunară.

Pentru a vă bucura de sunet la cea mai înaltă calitate, recomandăm folosirea unui sistem audio complet.

Strofele fiecărui negativ sunt însoțite de câte o pauză, timp în care orga permite coriștilor să facă un mic repaus vocal.

În perioada 23-30 noiembrie 2021, puteți testa gratuit funcționalitatea acestei platforme, www.iorganist.ro, utilizând programele muzicale care vor fi actualizate în fiecare zi.

"Cântă cu bucurie. Ce înseamnă a cânta cu bucurie? A înțelege și a nu putea explica în cuvinte ceea ce se cântă cu inima. Cei care cântă, fie în timpul secerișului, fie în timpul culesului strugurilor, fie în timpul vreunei munci intense, mai întâi sesizează plăcerea, stimulată de cuvintele cântecelor, dar apoi, când emoția crește, simt că nu mai pot să o exprime în cuvinte și atunci se descarcă numai în modularea notelor. Aceasta numim a cânta cu bucurie. A cânta cu bucurie înseamnă că inima revarsă ceea ce nu reușește să exprime în cuvinte. Spre cine este mai drept să se înalțe acest cântec de bucurie, dacă nu spre Dumnezeu cel inefabil? De fapt, este inefabil cel pe care tu nu-l poți exprima. Și dacă nu-l poți exprima, și pe de altă parte nu poți să taci, ce-ți mai rămâne decât tresăltarea de bucurie? Atunci inima se va deschide pentru bucurie, fără a se folosi de cuvinte, iar măreția bucuriei nu va cunoaște limitele silabelor. Cântați-i cu măiestrie și cu strigăte de veselie (Ps 32[33],3)" (Din Comentariul asupra Psalmilor, al sfântului Augustin, episcop).

Fără a avea pretenția că acest proiect este perfect din toate punctele de vedere, îi încurajăm pe toți responsabilii comunităților religioase, care sunt privați în acest moment de ajutorul unui organist în animarea celebrărilor liturgice, să se folosească de avantajele acestui proiect muzical, înțelegând că achiziționarea oricărui abonament pus la dispoziție folosește la dezvoltarea pe viitor cu noi caracteristici ale proiectului și la completarea studiilor muzicale ale tânărului inițiator al acestui proiect.

Pr. Grigore Duma

* * *

Interviu cu Daniel Nesimuca la ERCIS FM (25 noiembrie 2021):


 

lecturi: 4862.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat