Faraoani: Mergem împreună ca să învățăm să construim "cărări" de credință
Sâmbătă, 3 august 2019, începând cu ora 9.30, în Dieceza de Iași este un mare eveniment, cea de-a șaptea Întâlnire Diecezană a Familiilor.
Expertă în umanitate, Biserica dintotdeauna s-a interesat de familie, și, vorbind despre familie, este imposibil a nu o recunoaște constituită dintr-un bărbat și o femeie, provenind din generații diverse.
Așa cum ne îndemna papa Francisc acum câteva săptămâni la Iași, suntem invitați să mergem împreună, de data asta la Faraoani - Bacău, cu toții: bărbați, femei, copii, tineri, vârstnici, preoți, persoane consacrate, bolnavi - familii.
Scopul întâlnirii este acela de a fi ajutați să punem împreună darul credinței și să-l împărtășim, să redescoperim fiecare dintre noi că suntem responsabili în a construi "cărări" prin care să circule seva credinței, să ne amintim că noi înșine trebuie să-l facem cunoscut pe Cristos care ne iubește și vrea să mântuiască fiecare persoană care-l întâlnește și are credință în el.
Papa Francisc propune deseori acest "mister al întâlnirii". Ne amintim cu toții cum ne-a întrebat la Iași: "Este dificil să mergem împreună, nu-i așa? Este un dar pe care trebuie să-l cerem, o lucrare artizanală pe care suntem chemați să o săvârșim. Este un dar frumos pe care trebuie să-l transmitem".
Știe multe Sfântul Părinte, nu este ușor să mergem împreună. Pe deoparte vedem că în societatea în care trăim se creează acel rasism anagrafic, în care bătrânii sunt constrânși parcă să stea doar cu bătrânii și tinerii să stea doar cu tinerii, nemaiexistând acea comunicare activă dintre generații. Deseori familiile se împart între vârstnicul de asistat și fiii care "divorțează" de părinții lor pentru că sunt constrânși să meargă să-și câștige pâine departe.
Pe de altă parte însă în familiile noastre sunt încă multe răni sângerânde, multe situații conflictuale nerezolvate, iar astfel de întâlniri ne pot ajuta să conștientizăm că nu vom reuși să construim o viață creștină fără să învățăm să facem pace cu istoria noastră și să o binecuvântăm, să asumăm un comportament demn în fața trecutului nostru. A ne accepta istoria și pe noi înșine pentru că ne este impus, este imposibil: reușim doar dacă ne descoperim iubiți. Putem conștientiza că istoria noastră este "înțeleaptă" în sensul Scripturii doar dacă ne abandonăm Providenței.
Sfântul Părinte Papa Francisc care a zis la Iași că "s-a simțit acasă între noi", într-un alt mesaj al său ne spune că: "Cine iubește se pune în mișcare, este împins în afara sa, este atras și atrage, se dăruiește celuilalt și țese relații care generează viață", credință, iubire.
Ne rugăm cu toții pentru organizatorii acestei întâlniri, păstorii noștri împreună cu comunitatea din Faraoani. Domnul să binecuvânteze această întâlnire ca să culegem cu toții roade de credință, de speranță și de iubire. Ne vedem la Faraoani!
Eugenia Dămătăr
* * *
"Familia, cărare între generații" - tema Întâlnirii Diecezane a Familiilor din 2019
Întâlnirea Diecezană a Familiilor va fi la Faraoani
lecturi: 1092.