Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Preoți înmormântați în Moldova (VI)

Cu scopul de a recupera memoria preoților înmormântați în Moldova, continuăm să-i descoperim pe cei care odihnesc în Faraoani-Valea Mare.

Faraoani, Valea Mare

Cimitirul din Faraoani - Valea Mare este comun pentru cele două comunități. În mijloc este biserica veche din lemn cu hramul sfântul Martin. Undeva mai jos este o casă mortuară construită nu demult. Cu scopul de a identifica mormintele preoților și a face fotografii, în cimitirul acesta am fost de mai multe ori. Mai întâi cu pr. Anton Cîtea, paroh de Faraoani, în noiembrie 2011. Ultima dată la sfârșitul lunii octombrie 2013 cu pr. Iosif Dămătăr, paroh de Valea Mare. În același timp, părinții parohi din cele două comunități mi-au pus la dispoziție registrele parohiale și m-au ajutat să găsesc preoții notați în ele. În casa parohială de la Valea Mare se află și fotografiile preoților decedați notați în registre.

În cimitir și în biserica de lemn sunt înmormântați cel puțin 15 preoți.

Biserica veche din cimitir, făcută din bârne de lemn, nu se știe exact când a fost construită. Un indicator, așezat aproape de poarta cimitirului, avertizează că este din secolul al XV-lea. Unii dau ca dată a construirii bisericii 26 octombrie 1435, cu pereții, ușile și grinzile din inimă de stejar, acoperită la început cu paie.

În biserică sunt inscripții în lemn și câteva cruci din lemn, printre care a pr. Anton Sar (1913-1983) și alta din 1843 scrisă în maghiară. Aici sunt înmormântați preoți. Din păcate, nu mai au nici un semn. Doar registrele din arhivă mai amintesc numele unora dintre ei și locul unde au fost înmormântați în biserică. Într-un articol precedent era notat un preot ucis la Valea Seacă de tâlhari și înmormântat în această biserică. Registrul de înmormântați 1805-1884 (3/1805) din Arhivele Statului de la Bacău notează că pr. Remigius Silvestri din Pianoro (zona Bologna), Provincia Italia, de 22 de ani misionar, a murit la 10 aprilie 1813, la 53 de ani; ca misionar a întâmpinat multe dificultăți, iar la 8 aprilie 1813 a fost atacat de 8 sau 10 tâlhari la ora două noaptea, după obiceiul turcilor, care i-au provocat mai multe răni la cap, lăsându-l mort. Au furat câteva sute de lei. În cele din urmă și-a revenit, punându-și lucrurile în ordine. A murit după două zile, îngrijit fiind de pr. Andrei del Chiari. A fost înmormântat de pr. Dominic Broccani, ex-prefect, împreună cu alți misionari, în biserica "Sfântul Martin" din Vale în partea Epistolei (stânga), în fața altarului.

Într-un registru care se păstrează în Arhivele Statului din Bacău (Mitrice, Parohia Catolică Faraoani, dosar 2/1793, f. 404) este notat că pr. Alois Maffei, 63 de ani, a decedat în casa parohială din Faraoani la 11 septembrie 1809. A fost înmormântat în ziua de 14 septembrie în biserica "Sfântul Martin". Pr. Remigius Silvestri l-a spovedit, iar pr. Dominic Broccani i-a dat sfintele taine în ziua de 30 august.

Într-un alt registru care se păstrează în Arhivele Satului din Bacău (Mitrice, Parohia Catolică Faraoani, dosar 2/1830, f. 189) este notat că pr. Vincențiu-Ștefan Mandy, OFMConv., din Transilvania, a decedat la 17 aprilie 1832, în urma unei boli, la vârsta de 29 de ani, după 6 ani de misiune în Moldova. A fost îngrijit cu sfintele taine și înmormântat în cimitirul din Faraoani. La înmormântare au fost pr. Rafael Maciejenski, pr. Anton Finta, pr. Iosif Borsatto, pr. Iosif Langhi, pr. Francisc Pellegrini și mulți credincioși.

Din alte surse (ex. Necrolog) se știe că pr. Anton-Pancrațius Finta, OFMConv., originar din Transilvania, a fost ucis de hoți la 3 iunie 1849 și înmormântat la Faraoani, fără să se precizeze dacă în biserică sau în cimitir. Registrul din Arhivele Statului din Bacău (Mitrice, Parohia Catolică Faraoani, dosar 2/1830, f. 212) nu notează nimic, dar la 6 iunie 1849 se vede clar că este un alt paroh, după ce pr. Finta notase ultima înmormântare la 22 mai 1849.

În cimitir, cum intri pe poartă, pe partea dreaptă, după un rând de tuia, sunt mai multe morminte de-ale preoților. Primul este al pr. Petru Mareș. Înconjurat cu un perimetru generos din marmură, în partea dinspre alee, mormântul are ridicată o placă din marmură maro așezată pe un soclu. De o parte și de alta sunt două coloane din marmură albă. Inscripția de pe placă arată de ce perimetrul este mare. De fapt e vorba despre două morminte. Un loc este rezervat pentru fratele părintelui răposat. Pe placă, în centru, este notat: "Pr. Mons. Dr. / Petru Mareș / 28.06.1940 - 17.09.2009 / Capelanul Sfântului Părinte / Pr. Iosif Mareș / 02.01.1950 - / dieceza Sf. Hipolit (Austria) / Cred în învierea morților / cred în viața veșnică". În stânga este gravată monograma lui Cristos, iar în dreapta, un spic de grâu, un strugure și o frunză de viță-de-vie. În fotografia făcută în 2011 apare și crucea de lemn, legată de una dintre coloane. Între timp, a rămas doar piciorul crucii. Pe partea cealaltă a plăcii este gravat un rozariu în formă de inimă, având în centrul trei figuri greu de recunoscut.

Liber mortuorum Faraoani 2003- (p. 65, poziția 27) notează că pr. Petru Mareș, născut la Faraoani la 28 iunie 1940, a decedat la Bacău la 17 septembrie 2009. Îngrijit cu sfintele taine, a fost înmormântat la Faraoani la 21 septembrie 2009, celebrant fiind ep. Petru Gherghel.

Următorul mormânt este al pr. Ioan Ciceu. Împrejmuirea este din ciment placată cu marmură. Placa este asemănătoare cu a celuilalt mormânt, din marmură maro așezată pe un soclu. În stânga sus sunt două fotografii tip medalion: una a părintelui răposat și cealaltă a unui nepot. Dedesubt este gravată o cruce și o floare, iar în partea dreaptă, spicul de grâu, strugurele și frunza de viță-de-vie. În centru este notat: "Aici odihnesc în Domnul / Pr. Ciceu Ioan / N. 8.10.1941- †26.11.2002 / Ciceu Ciprian / N. 12.04.1974 - D. 21.08.1988 / Domnul spune eu sunt adevărul și viața".

Liber mortuorum Faraoani 1997-2002 notează: Pr. Ioan Ciceu, născut la Faraoani, a decedat la 26 noiembrie 2002, 61 de ani. Îngrijit cu sfintele taine, a fost înmormântat la Faraoani la 30 noiembrie 2002, celebrant fiind ep. Petru Gherghel.

Al treilea mormânt este al pr. Anton Farcaș. Împrejmuirea este din ciment placată cu marmură. În capătul dinspre alee cu crucea în centrul se ridică două pagini dintr-o carte deschisă, totul din marmură de culoare închisă. Pe cruce este gravată monograma lui Cristos. Pe pagina din stânga, sub fotografia gravată, este notat: "Pr. Anton Farcaș- / Gherghina / 12.06.1959-16.02.2010" Pe pagina din dreapta: "«Tu ești / preot în / veci» / (Evr 5,6)". Pe partea cealaltă în stânga este gravată o coroană, iar dedesubt flori. În partea dreaptă: "Lucruri mari / mi-a făcut cel / atotputernic" / (Magnificat)".

Liber mortuorum Faraoani 2003- (p. 69, poziția 2) notează că pr. Anton Farcaș-Gherghina, născut la Bacău la 12 iunie 1959, a decedat la Târgu Mureș la 16 februarie 2010, având domiciliul în Iași. Îngrijit cu sfintele taine, a fost înmormântat la Faraoani la 20 februarie 2010, celebrant fiind ep. Aurel Percă.

După trei morminte de ale credincioșilor urmează mormântul pr. Anton Ghiurcă. Împrejmuirea este placată cu marmură gri, fiind așezată pe un soclu placat la fel. În partea dinspre alee se ridică crucea în mijlocul a două pagini de carte deschisă. În stânga, sub fotografia părintelui este notat: "Preot prof. Anton Ghiurcă / 13.12.1950- † 24.11.2010" Pe pagina din dreapta: "Și în ziua aceea, când s-a înserat, a zis către el: / Să trecem pe țărmul celălalt / (Mc 4,35)". Pe partea cealaltă, în partea dreaptă: "Sufletul meu îl preamărește pe domnul" / (Lc 1,46)".

Liber mortuorum Faraoani 2003- (p. 75, poziția 32) notează că pr. Anton Ghiurcă, născut la Bacău la 13 decembrie 1950, a decedat la Iași la 24 noiembrie 2010, având domiciliul în Iași. Îngrijit cu sfintele taine, a fost înmormântat la Faraoani la 27 noiembrie 2010, celebrant fiind ep. Petru Gherghel.

În fața bisericii puțin mai jos se află mormântul pr. Dominic Migliorati. Este doar o cruce din fier, așezată pe un postament de ciment. Pe cruce pe o tăbliță este notat: "IHS / Aici așteaptă învierea rămășițele / pământești ale prea cucer. sale / p. Dominic Migleorati OF-MIN-CONV / Decan de Bacău și paroh râvnic de / Faraoani. V. Mare timp de 40 ani / decedat în ziua de 2 (!) martie 1901 / aibă parte cu drepții". La baza crucii se află o placă de piatră care are înscrisul: "Aici așteaptă învierea / rămășițele pământești ale / prea cucer. sale p. Dominic Migliorati / O.F. MIN. CONV / Decan de Bacău și paroh râvnic de / Faraoani și Valea Mare timp de 40 ani / decedat în ziua de 12 martie 1901 / aibă parte cu drepții". Această placă a fost cândva în biserica veche. Pr. Ioan Ferenț a văzut-o acolo la începutul secolului trecut și o descrie pe una dintre fișele sale pe care le păstrează actualmente nepotul său, pr. Eduard Ferenț.

Registrul decedaților din Faraoani 1897-1995 (p. 15, poziția 8) notează în limba latină că pr. Dominic Migliorati din Ordinul Fraților Minori Conventuali, paroh de Faraoani 40 de ani, decan și guardian, a decedat în casa parohială din Faraoani la 12 martie 1901, într-o zi de luni, la ora 3 și 30 (?) după-amiază. Îngrijit cu sfintele taine, a fost înmormântat a treia zi, într-o zi de miercuri, în cimitirul "Sfântul Martin". Pr. Bernardin Maria Buselli, OFMCOnv., l-a spovedit și împărtășit când era bolnav, iar înainte de moarte pr. Daniel Petrobono l-a spovedit și l-a întărit cu Viaticul și cu sfântul Maslu. La înmormântare au participat: pr. Daniel Petrobono, vicar general, pr. Anton Caneve, ministru provincial.

Aproape de crucea pr. Migliorati, pr. Anton Cîtea mi-a arătat o alta fără nici o inscripție, care, conform celor relatate de unii bătrâni ai satului, ar fi a unui preot, dar nimeni n-a putut să precizeze despre care preot este vorba.

În fața bisericii puțin înăuntru se află cavoul preoților. Aici sunt înmormântați șase preoți. Pe marginea unei placi de beton se ridică un gărduț din fier care înconjoară cavoul. În față, înspre sat, se ridică trei cruci din marmură așezate pe postamente, cea din mijloc fiind mai mare. Înscrisurile și fotografiile preoților decedați sunt pe plăcile de sub cruci sau pe postamentul de sub crucea din mijloc. Pe placa de sub crucea din stânga pe un sul gravat este notat: "Preot fr. conventual / Ioan Butnaru / N. 24.XI.1914 - D. 13.I.1989 / Oare unde a putut sta atîta / bunătate, umilință, martiraj, / și mai presus de toate / credință? Cultură enciclopedică, / suflet uriaș, demnitate stoică. / Ne vom ruga pentru sufletul / tău mare cît un munte și / puternic cît o furtună / răscolitoare". Sus în stânga este o cruce gravată și apoi un medalion cu fotografia părintelui.

Liber mortuorum Faraoani 1980-1996 (p. 55) notează că pr. Ioan Cochior-Butnaru a decedat la Faraoani la 13 ianuarie 1989, 75 de ani. Născut la Faraoani, îngrijit cu sfintele taine, a fost înmormântat la Faraoani la 17 ianuarie 1989, celebrant fiind pr. Alois Fechet. "Au mai participat 43 de preoți și un mare număr de credincioși din comunitățile vecine". În stânga plăcii este gravat o ramură, probabil de măslin. Rămâne de rezolvat data nașterii care în Necrolog apare 26 octombrie 1914.

Pe placa de sub crucea din centru sub florile de crin gravate se află fotografie sub care este notat: "Fr. Ioan-Maria Duma. / ORD. MIN. CONV., / EPISCOP / NAS. 1896 DEC. 1981 / Să se odihnească în pace, în numele / Domnului nostru Isus Cristos, / Amin".

Liber mortuorum Valea Mare 1975-1992 (p. 31, tom I, poziția 16) notează că ep. Ioan Duma a decedat la Târgu Jiu la 16 iulie 1981, 85 de ani. Născut la Valea Mare, îngrijit cu sfintele taine, a fost înmormântat la 21 iulie 1981, celebrant fiind Mons. Petru Gherghel, ordinarius.

Pe aceeași placă în partea de jos sunt notate datele pr. Valentin Farțade-Gabor. Textul înconjoară fotografia: "Pr. Valentin-Maria / Farțade-Gabor / OFMConv / M-am făcut totul / pentru toți! / 1 COR 9.22 / 17.12.1976 5.07.2003". Pe postamentul de jos, în centru, pe o placă de marmură neagră este scris: "R.P. Valentin-Marie Farțade-Gabor / ALTER CHRISTUS / SANCTUS IUVENIS / Fils trés aimant de la Vierge Marie / Modele de piété et de charité. / Puissions-nous, pretres, religieux, / séminaristes, enfants de Dieu, / suivre son exemple / et imiter ses vertus. / Son ami P. Michel-Marie Zanotti-Sorkine".

Matricola de înmormântări, vol. I, Valea Mare (p. 6, poziția 30), notează că pr. Valentin Farțade-Gabor a decedat la Valea Mare (!), într-un accident auto, la 5 iulie 2003, îngrijit în aceeași zi cu sfintele taine. Născut la Valea Mare (Valea de Sus) la 17 decembrie 1976, a fost înmormântat la Valea Mare la 7 iulie 2003, celebrant fiind ep. Anton Coșa, cu participarea pr. Ioan Ciuraru, provincial, și a 120 de preoți. Publicațiile vremii arată că a murit într-un spital din Iași.

Tot pe postamentul crucii din mijloc în stânga, sub fotografie este notat: "Pr. Luca Lucian / N. 13.12.1927 / D. 6.12.2000".

Liber mortuorum Valea Mare 1993-2002 (p. 58, tom I, poziția 48) notează că pr. Luca Lucian a decedat la Iași la 6 decembrie 2000, 73 de ani. Născut la Satu Nou-Bâra, îngrijit cu sfintele taine, a fost înmormântat la 9 decembrie 2000 la Valea Mare, celebrant fiind ep. Anton Coșa, cu participarea a 84 de preoți.

În dreapta postamentului este notat: "Pr. Anton Sar / N. 31.05.1913 / D. 30.12.1983".

Liber mortuorum Faraoani 1980-1996 (p. 24) notează că pr. Anton Sar a decedat la Bacău la 30 decembrie 1983, 71 de ani. Născut la Faraoani, sfințit preot la 28 aprilie 1957, îngrijit cu sfintele taine, a fost înmormântat la Faraoani la 2 ianuarie 1984, celebrant fiind ep. Petru Gherghel.

Sub crucea din stânga se află placa de marmură pe care sunt notate datele pr. Ioan Gherghina. În dreapta plăcii este gravat o ramură, probabil de măslin. Sub fotografie și crucea mică gravată este sulul pe care este scris: "Preot / fr conventual / Ioan / Gherghina / 25.III.1915 d. 21.XII.1998 / Am purtat lupta / cea bună / 2 Tim IV,7".

Liber mortuorum Valea Mare 1993-2002 (p. 41, tom I, poziția 34) notează că pr. Ioan Gherghina a decedat la 22 decembrie 1998, 83 de ani. Născut la Valea Mare, îngrijit cu sfintele taine, a fost înmormântat la 23 decembrie 1998 la Valea Mare, celebrant fiind pr. Petru Gherghel, cu participarea a 31 de preoți. Informațiile din publicațiile vremii arată că a decedat la Prăjești, iar data morții este cea de pe cruce, în registru fiind notată greșit.

Pe spatele crucii din centru este aplicată o placă din bronz având înscrisul: "Și pentru aceasta mă rog / ca iubirea voastră să crească / tot mai mult în cunoștință și în / toată priceperea pentru ca să / deosebiți ceea ce este mai bun / ca să fiți curați și fără priha-/nă în ziua lui Cristos, plini de roadele dreptății prin Isus Cris-/tos, spre mărirea și lauda lui / Dumnezeu / (Sf. apostol Pavel către / filipeni) / (cap. 1 vers. 9-11)".

Undeva în partea din deal, dincolo de biserică, este locul de mormânt pe care și l-a pregătit pr. Ciril Blaj.

Pr. Cornel Cadar

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: Preoți înmormântați în Moldova (VI). Faraoani-Valea Mare

* * *

Preoți înmormântați în Moldova (V)

Preoți înmormântați în Moldova (IV)

Preoți înmormântați în Moldova (III)

Preoți înmormântați în Moldova (II)

Preoți înmormântați în Moldova (I)

Preoți înmormântați în Iași


 

lecturi: 92.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat