Scrisoarea Sfântului Părinte Francisc către președintele Federației Ruse, Excelența Sa domnul Vladimir Putin, cu ocazia întâlnirii G20 din Sankt Petersburg
Excelenței Sale
domnul Vladimir Putin
președinte al Federației Ruse
În anul în curs, dumneavoastră aveți onoarea și responsabilitatea de a prezida grupul celor mai mari douăzeci de economii mondiale. Sunt conștient că Federația Rusă a participat la acest grup încă de la crearea sa și a desfășurat mereu un rol pozitiv în promovarea guvernabilității finanțelor mondiale, profund lovite de criza începută în 2008.
Contextul actual, deosebit de interdependent, cere un cadru financiar mondial, cu reguli proprii drepte și clare, pentru a dobândi o lume mai dreaptă și solidară, în care să fie posibil să se învingă foamea, să se ofere tuturor o muncă demnă, o locuință frumoasă și asistența sanitară necesară. Președinția dumneavoastră a G20 pentru anul în curs a asumat angajarea de a consolida reforma organizațiilor financiare internaționale și de a ajunge la un consens cu privire la standardele financiare adaptate circumstanțelor de astăzi. Cu toate acestea, economia mondială se va putea dezvolta realmente în măsura în care va fi în măsură să permită o viață demnă tuturor ființelor umane, de la cei mai bătrâni la copiii aflați încă în sânul matern, nu numai cetățenilor din țările membre ale G20, ci fiecărui locuitor al pământului, chiar și celor care se află în situații sociale mai dificile sau în locuri mai risipite.
În această optică, apare clar că în viața popoarelor conflictele armate constituie mereu negarea deliberată a oricărei posibile înțelegeri internaționale, creând diviziuni profunde și răni sfâșietoare care cer mulți ani pentru a se reface. Războaiele constituie refuzul practic de a se angaja pentru a ajunge la acele mari ținte economice și sociale pe care și le-a dat comunitatea internațională, cum sunt, de exemplu, Millennium Development Goals. Din păcate, multele conflicte armate care astăzi încă mai chinuiesc lumea ne prezintă, în fiecare zi, o dramatică imagine de lipsuri, foame, boli și moarte. De fapt, fără pace nu există niciun tip de dezvoltare economică. Violența nu duce niciodată la pace, condiție necesară pentru această dezvoltare.
Întâlnirea șefilor de stat și de guvern din cele douăzeci de economii mari, care reprezintă două treimi din populație și 90% din PIB mondial, nu are siguranța internațională ca scop principal al său. Totuși, nu va putea să nu reflecteze asupra situației din Orientul Mijlociu și îndeosebi din Siria. Din păcate, doare să constatăm că prea multe interese de parte au prevalat de când a început conflictul sirian, împiedicând să se găsească o soluție care să evite masacrul inutil la care asistăm. Liderii statelor din G20 să nu rămână inerți în fața dramelor pe care le trăiește deja de prea mult timp iubita populație siriană și care riscă să aducă noi suferințe unei regiuni atât de încercate și nevoiașe de pace. Lor tuturor și fiecăruia dintre ei adresez un apel cordial pentru ca să ajute la găsirea căilor pentru a depăși diferitele contrapoziții și să părăsească orice pretenție zadarnică a unei soluții militare. Mai degrabă să existe o nouă angajare de a urmări, cu curaj și determinare, o soluție pașnică prin intermediul dialogului și negocierii între părțile interesate cu sprijinul unanim al comunității internaționale. În afară de asta, este o datorie morală a tuturor guvernelor din lume să favorizeze orice inițiativă menită să promoveze asistența umanitară dată celor care suferă din cauza conflictului înlăuntrul și în afara țării.
Domnule președinte, sperând că aceste reflecții pot să constituie o contribuție spirituală valoroasă pentru întâlnirea voastră, mă rog pentru un rezultat rodnic al lucrărilor G20. Invoc binecuvântări îmbelșugate asupra întâlnirii de la Sankt Petersburg, asupra tuturor participanților, asupra cetățenilor din toate statele membre și asupra tuturor activităților și angajărilor președinției ruse a G20 în anul 2013.
Cerându-vă să vă rugați pentru mine, profit de oportunitate pentru a exprima, domnule președinte, cele mai înalte sentimente de stimă.
Din Vatican, 4 septembrie 2013
Franciscus
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
lecturi: 9.